Chlebek bananowo-kokosowy z czekoladą

przez Malwina

Tym razem w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów proponuję Wam słodką propozycję śniadaniową, a mianowicie chlebek bananowo-kokosowy z czekoladą. Jest to przepis Sophie Dahl, który wzbogaciłam o dodatek kokosu i czekolady. Autorka proponuje jeść go z dodatkiem masła, jednak mój Połówek zdecydowanie bardziej woli ten chlebek w towarzystwie szklanki mleka. 

CHLEBEK BANANOWO-KOKOSOWY Z CZEKOLADĄ
Śniadanie Mistrzów #2

Składniki (na foremkę o długości 20 cm):

  • 75 g miękkiego masła
  • 4 dojrzałe banany
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 rozkłócone jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 170 g mąki
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy jajko i ekstrakt, dalej miksujemy. Wrzucamy banany i miksujemy całość. Mąkę połączoną z sodą oczyszczoną wsypujemy do ciasta i miksujemy, aż całość się połączy. Dodajemy czekoladę i wiórki, mieszamy łyżką. Foremkę natłuszczamy masłem, wysypujemy bułką tartą lub mąką (ja foremkę wyłożyłam folią aluminiową). Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Chlebek na początku będzie miał jasną barwę, później w trakcie pieczenia zacznie ciemnieć.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.

30 komentarzy
0

30 komentarzy

whiness 28/10/2012 - 9:04 am

Och, to zdecydowanie jest śniadanie godne mistrza. Chociaż… chlebek bananowy o każdej porze smakuje idealnie 🙂

Odpowiedz
Kamila 28/10/2012 - 9:05 am

Piękny chlebek, cudownie wygląda! Ależ to musi być pyszne! Słonecznej niedzieli!

Odpowiedz
mania179 28/10/2012 - 9:10 am

Przepyszne śniadanie! 🙂

Odpowiedz
Kathy 28/10/2012 - 9:32 am

moje klimaty! 😀

Odpowiedz
Marta 28/10/2012 - 9:45 am

Śniadanie idealne!

Odpowiedz
Majana 28/10/2012 - 10:27 am

Boskie śniadania! Szkoda,że nie można takich jeść codziennie hihi 😉

Odpowiedz
Aneta Wojciechowska 28/10/2012 - 10:44 am

ostatnio uwielbiam bananowe chlebki. ten na pewno by mi posmakował 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 28/10/2012 - 11:05 am

Cudny :). Ja jednak wolałabym coś takiego na kolację 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/10/2012 - 11:14 am

Chętnie upiekę, ale… ile tej mąki? Alicja

Odpowiedz
Malwina 28/10/2012 - 4:05 pm

Alicjo- dziękuję za czujne oko. Mąka już jest w przepisie;)

Odpowiedz
Droczilka 28/10/2012 - 11:56 am

Bardzo smakowity pomysł na miły początek dnia. 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 28/10/2012 - 11:58 am

wspaniałe śniadanie, obiad i kolacja, o podwieczorku nie wspomnę 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 28/10/2012 - 12:32 pm

Mniam, wyglada pysznie!

Odpowiedz
Agnieszka L. 28/10/2012 - 2:06 pm

ciekawe ile to ma kalorii 😀
A te 180 stopni to z termoobiegiem czy bez?

Odpowiedz
Malwina 29/10/2012 - 12:52 pm

Bez termoobiegu. A kaloriami nie warto się przejmować, tym bardziej w okolicach weekendu;)

Odpowiedz
pasjonatka 28/10/2012 - 2:14 pm

w sam raz na 2 razy ;p

Odpowiedz
Agata Pachla 28/10/2012 - 2:39 pm

Coś dla mnie! Banan, kokos i czekolada! Idealne połączenie!

Odpowiedz
teenager ;) 28/10/2012 - 2:40 pm

mmm ,chlebek napakowany pysznosciami , banany i czekolada *.*

Odpowiedz
Ivka 29/10/2012 - 8:48 am

Chlebek znam i robię w wersji podstawowej, Twoje dodatki mogą ożywić nieco już znudzony smak

Odpowiedz
Grażyna 29/10/2012 - 9:49 am

Narobiłaś mi apetytu Malwinko 🙂

Odpowiedz
Maggie 29/10/2012 - 10:51 am

Mi rowniez najbardziej smakuje ze szklanka mleka i, jesli mam wyjatkowo rozpustny nastroj, odrobina Nutelli 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/10/2012 - 11:12 am

Magda FA: A czy w tym chlebku jest duża szansa na zakalec…? Bo ja mam ostatnio zakalcowy uraz, więc tak asekuracyjnie pytam 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/10/2012 - 11:46 am

Magdo, myślę, że szanse są niewielkie. Pamiętaj tylko, by składniki były w temperaturze pokojowej;)

Odpowiedz
Aciri 29/10/2012 - 2:38 pm

Chętnie rozpoczęłabym dzień takim cudem:)

Odpowiedz
Karolka 30/10/2012 - 6:47 pm

Opłacam kuriera tylko wyślij kawałek na jutrzejsze śniadanie:)

Odpowiedz
majka 13/09/2013 - 8:09 am

Prawdziwie mistrzowskie sniadanie 🙂 Nie pogardzilabym takim chlebkiem Moge sie poczestowac? 🙂

Odpowiedz
Marcin 17/10/2013 - 10:53 pm

zrobiłem już go kilka razy, bomba

Odpowiedz
Kama kam 14/08/2014 - 9:36 am

jakie wymiary ma mieć foremka?

Odpowiedz
Malwina 14/08/2014 - 11:32 am

20 cm, wymiary masz nad składnikami.

Odpowiedz
Kama kam 14/08/2014 - 1:03 pm

ok dziękuje,nie zauważyłam.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies