Tym razem w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów proponuję Wam słodką propozycję śniadaniową, a mianowicie chlebek bananowo-kokosowy z czekoladą. Jest to przepis Sophie Dahl, który wzbogaciłam o dodatek kokosu i czekolady. Autorka proponuje jeść go z dodatkiem masła, jednak mój Połówek zdecydowanie bardziej woli ten chlebek w towarzystwie szklanki mleka.
CHLEBEK BANANOWO-KOKOSOWY Z CZEKOLADĄ
Śniadanie Mistrzów #2
Śniadanie Mistrzów #2
Składniki (na foremkę o długości 20 cm):
- 75 g miękkiego masła
- 4 dojrzałe banany
- 150 g brązowego cukru
- 1 rozkłócone jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- szklanka wiórków kokosowych
- 170 g mąki
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy jajko i ekstrakt, dalej miksujemy. Wrzucamy banany i miksujemy całość. Mąkę połączoną z sodą oczyszczoną wsypujemy do ciasta i miksujemy, aż całość się połączy. Dodajemy czekoladę i wiórki, mieszamy łyżką. Foremkę natłuszczamy masłem, wysypujemy bułką tartą lub mąką (ja foremkę wyłożyłam folią aluminiową). Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Chlebek na początku będzie miał jasną barwę, później w trakcie pieczenia zacznie ciemnieć.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 15 minut.
30 komentarzy
Och, to zdecydowanie jest śniadanie godne mistrza. Chociaż… chlebek bananowy o każdej porze smakuje idealnie 🙂
Piękny chlebek, cudownie wygląda! Ależ to musi być pyszne! Słonecznej niedzieli!
Przepyszne śniadanie! 🙂
moje klimaty! 😀
Śniadanie idealne!
Boskie śniadania! Szkoda,że nie można takich jeść codziennie hihi 😉
ostatnio uwielbiam bananowe chlebki. ten na pewno by mi posmakował 🙂
Cudny :). Ja jednak wolałabym coś takiego na kolację 🙂
Chętnie upiekę, ale… ile tej mąki? Alicja
Alicjo- dziękuję za czujne oko. Mąka już jest w przepisie;)
Bardzo smakowity pomysł na miły początek dnia. 🙂
wspaniałe śniadanie, obiad i kolacja, o podwieczorku nie wspomnę 🙂
Mniam, wyglada pysznie!
ciekawe ile to ma kalorii 😀
A te 180 stopni to z termoobiegiem czy bez?
Bez termoobiegu. A kaloriami nie warto się przejmować, tym bardziej w okolicach weekendu;)
w sam raz na 2 razy ;p
Coś dla mnie! Banan, kokos i czekolada! Idealne połączenie!
mmm ,chlebek napakowany pysznosciami , banany i czekolada *.*
Chlebek znam i robię w wersji podstawowej, Twoje dodatki mogą ożywić nieco już znudzony smak
Narobiłaś mi apetytu Malwinko 🙂
Mi rowniez najbardziej smakuje ze szklanka mleka i, jesli mam wyjatkowo rozpustny nastroj, odrobina Nutelli 🙂
Magda FA: A czy w tym chlebku jest duża szansa na zakalec…? Bo ja mam ostatnio zakalcowy uraz, więc tak asekuracyjnie pytam 🙂
Magdo, myślę, że szanse są niewielkie. Pamiętaj tylko, by składniki były w temperaturze pokojowej;)
Chętnie rozpoczęłabym dzień takim cudem:)
Opłacam kuriera tylko wyślij kawałek na jutrzejsze śniadanie:)
Prawdziwie mistrzowskie sniadanie 🙂 Nie pogardzilabym takim chlebkiem Moge sie poczestowac? 🙂
zrobiłem już go kilka razy, bomba
jakie wymiary ma mieć foremka?
20 cm, wymiary masz nad składnikami.
ok dziękuje,nie zauważyłam.