Klopsiki w pikantnym sosie pomidorowym

przez Malwina

Uwielbiam przygotowywać różnej maści klopsiki. Tym razem postawiłam na musztardowo-ziołowe, które podałam razem z pikantnym sosem pomidorowym i makaronem. Sam sos wzbogaciłam o dodatek zielonych oliwek. Danie nie jest aż tak szybkie w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne. Polecam Wam serdecznie!

KLOPSIKI W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 450 g mielonego mięsa (u mnie zmielona wieprzowina z częścią wołowiny)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej (opcjonalnie)
  • sos: 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 450 ml przecieru pomidorowego, pół łyżeczki cukru (lub więcej do smaku), 1/4 szklanki posiekanych oliwek, 4 łyżki bazylii, 1 czerwone chili, 1 łyżka octu sherry, sól i pieprz do smaku
  • do posypania: tarty grana padano
Do mięsa dodajemy posiekany czosnek, musztardę zioła, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie chciała się lepić, dodajemy do niej jajko i kilka łyżek bułki tartej. Formujemy 16 klopsików i lekko natłuszczamy je oliwą. Układamy na ruszcie i pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni. Klopsiki możemy również usmażyć na patelni. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i przygotowujemy sos. 
Czosnek, pozbawione pestek chili i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, chili i cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy przecier, ocet, dodajemy cukier i oliwki. Całość gotujemy przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy porwane listki bazylii. Odcedzony makaron dodajemy do zawartości patelni i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na 4 talerze, na każdą porcję kładziemy po 4 klopsiki. Całość posypujemy tartym serem. 

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Aleksandra Rybińska 16/10/2012 - 11:38 am

Pyszny obiad 🙂 Bardzo apetyczne zdjęcia x

Odpowiedz
Malwina 17/10/2012 - 1:42 pm

Olu te zdjęcia miały nawet nie ujrzeć światła dziennego (są bardzo kiepskie), ale chciałam się mimo wszystko podzielić z innymi przepisem;)

Odpowiedz
Tomek gotuje 16/10/2012 - 11:42 am

Świetne klopsiki, bardzo mi się podoba dodatek musztardy, muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Majana 16/10/2012 - 2:52 pm

Bardzo smakowite klopsiki z pysznym makaronem:)

Odpowiedz
aga i kaja 16/10/2012 - 3:01 pm

O tak z klopsikami można kombinować na różne sposoby. Super obiad! 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/10/2012 - 3:14 pm

ja również podzielam sympatię dla dla klopsików.. 😉

Odpowiedz
C A M I L A 17/10/2012 - 1:40 am

pyszności!
pozdro 🙂

Odpowiedz
Justyna 17/10/2012 - 7:53 am

wspaniały przepis, wypróbuje!

Odpowiedz
Magdalena M 17/10/2012 - 2:01 pm

Apetycznie to wygląda 🙂

Odpowiedz
...Aliszja ;) 18/10/2012 - 12:05 pm

O dziewczyno, ale mi narobiłaś teraz smaka na takie jedzonko 🙂 a u mnie kapuśniak ;p no jak nic do makaronu z klopsikiem nie podobny 🙂 pozdrawiam :):)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies