Uwielbiam przygotowywać różnej maści klopsiki. Tym razem postawiłam na musztardowo-ziołowe, które podałam razem z pikantnym sosem pomidorowym i makaronem. Sam sos wzbogaciłam o dodatek zielonych oliwek. Danie nie jest aż tak szybkie w przygotowaniu, ale za to bardzo smaczne. Polecam Wam serdecznie!
KLOPSIKI W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g makaronu spaghetti
- 450 g mielonego mięsa (u mnie zmielona wieprzowina z częścią wołowiny)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 jajko plus kilka łyżek bułki tartej (opcjonalnie)
- sos: 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 450 ml przecieru pomidorowego, pół łyżeczki cukru (lub więcej do smaku), 1/4 szklanki posiekanych oliwek, 4 łyżki bazylii, 1 czerwone chili, 1 łyżka octu sherry, sól i pieprz do smaku
- do posypania: tarty grana padano
Do mięsa dodajemy posiekany czosnek, musztardę zioła, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli masa nie będzie chciała się lepić, dodajemy do niej jajko i kilka łyżek bułki tartej. Formujemy 16 klopsików i lekko natłuszczamy je oliwą. Układamy na ruszcie i pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni. Klopsiki możemy również usmażyć na patelni. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i przygotowujemy sos.
Czosnek, pozbawione pestek chili i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, chili i cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy przecier, ocet, dodajemy cukier i oliwki. Całość gotujemy przez 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy porwane listki bazylii. Odcedzony makaron dodajemy do zawartości patelni i dokładnie mieszamy. Rozkładamy na 4 talerze, na każdą porcję kładziemy po 4 klopsiki. Całość posypujemy tartym serem.
Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
10 komentarzy
Pyszny obiad 🙂 Bardzo apetyczne zdjęcia x
Olu te zdjęcia miały nawet nie ujrzeć światła dziennego (są bardzo kiepskie), ale chciałam się mimo wszystko podzielić z innymi przepisem;)
Świetne klopsiki, bardzo mi się podoba dodatek musztardy, muszę spróbować 🙂
Bardzo smakowite klopsiki z pysznym makaronem:)
O tak z klopsikami można kombinować na różne sposoby. Super obiad! 🙂
ja również podzielam sympatię dla dla klopsików.. 😉
pyszności!
pozdro 🙂
wspaniały przepis, wypróbuje!
Apetycznie to wygląda 🙂
O dziewczyno, ale mi narobiłaś teraz smaka na takie jedzonko 🙂 a u mnie kapuśniak ;p no jak nic do makaronu z klopsikiem nie podobny 🙂 pozdrawiam :):)