Jakiś czas temu przeglądając przepisy pochodzące z kuchni afrykańskiej natrafiłam na sporą ilość potraw z wykorzystaniem warzyw strączkowych Jako pierwszą postanowiłam wypróbować fasolkę czarne oczko w pikantnym sosie pomidorowym z tymiankiem. Połówkowi danie bardzo smakowało, tym bardziej, że za sprawą sporej ilość chili jest ogniste w smaku. Razem ze mną Wake-Ewa przygotowali także Irenka z Andrzejem.
Przepis dodaję do akcji Z widelcem przez Afrykę.
WAKE-EWA (NIGERIA)
Składniki (na 4 porcje):
[źródło]
- 500 g ugotowanej fasolki czarne oczko
- 1 duża cebula
- 1 kg pomidorów
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
- łyżka chili w proszku
- łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli pomidory są mocno kwaśne)
- sól i pieprz do smaku
- do podania – świeże pieczywo (w oryginalnym przepisie ryż)
Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, siekamy. W kielichu blendera umieszczamy pomidory i połowę cebulki, miksujemy na gładką masę. Dodajemy kolendrę, cukier, chili i tymianek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, szklimy pozostałą cebulę. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 20-25 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy fasolkę, podgrzewamy 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
32 komentarze
Dzięki za wspólne gotowanie i inspirację do zakupu kilku słoiczków z fasolką czarne oczko;-)
wow ,ciekawy przepis … zazwyczaj jadamy po bretońsku ,ale w takiej wersji jeszcze nie było .. smacznie 😉
Może być dobre 🙂
Bardzo lubię fasolkę w każdym wykonaniu:) Ta robi wrażenie, chętnie bym taką zjadła:))
mojemu też by smakowało, on lubi bardzo pikantne potrawy 😉 ja raczej średnio… wole odpowiednio doprawione, wyraziste w smaku 🙂
jak ostre to i mój chłopak chętnie by zjadł 🙂 ja musiałabym dla siebie zrobić wersję bardziej soft.
ciekawe, ciekawe.. jeszcze w takim wydaniu nie jadłam fasolki w takim wydaniu:)
Bardzo fajny przepis.
Pozdrawiam ♥ Pati
urocza nazwa tej fasolki, piękne zdjęcia, a pikantne potrawy ubóstwiam. Pozdrawiam
Monika
Dania z fasolki to dania dla mnie, oczywiście po zmniejszeniu ilości chili bo po 1 łyżce długo nie doszłabym do siebie ;):)
A wiesz co, mój Połówek stwierdził, że mogłoby być ostrzejsze. Chyba muszę zrobić jakiś detoks jego kubkom smakowym;)
wszystko sie zgadza ,ale olej mosi byc palmowy,no i moja nigeryjska przyjaciólka dodaje szpinak.
Bardzo ciekawie skomponowany przepis 🙂
uwielbiam takie dania. apetycznie wygląda 🙂
Mówię TAK, przepis dodaję do ulubionych 🙂
Agatko, szczerze polecam, jeśli lubisz pikantne dania;)
Z chęcią się skuszę na taką fasolkę. Zawsze w domu była tradycyjna, ale ta wygląda bardzo apetycznie 🙂
Zrobione i zjedzone, było pyszne! Dziękuję i pozdrawiam 🙂
😉
Umieściłam Twój przepis na moim blogu, jeszcze raz dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę, że z niego skorzystałaś;)
smakowicie się zapowiada 😀 uwielbiam dania tego typu 🙂 koniecznie muszę wypróbować kolejny przepis od Ciebie 🙂 dodaję sobie do listy – teraz trzeba mi tylko jakimś cudem więcej czasu na gotowanie 😀
Bardzo lubię czarne oczko 🙂 W pomidorach z tymiankiem i chilli musi być świetna 🙂
Pyszne i zdrowe 🙂 dlatego tak bardzo lubię Twoje przepisy 🙂
Fasolkę w każdej postaci pochłaniam:-)
Egzotycznie i wygląda, że również bardzo smacznie:-)
Wygląda jak afrykańska wersja polskiej fasolki po bretońsku:) A smakuje na pewno świetnie 🙂
Uwielbiam fasolkę, muszę wypróbować koniecznie ten przepis!
Ostatnio kupiłam fasolkę czarne oko tak na zaś i dobrze, bo się przyda. Ciekawy przepis, wypróbuję. 🙂
genialnie! W koncu wiem co zrobić z fasoli 🙂
Czyli już wiem jak wykorzystam swoją fasolkę ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Fasola, kolendra, tymianek, chili mmmm Na dziś mam inne plany, ale jutro zagości na mym stole!