Wake-Ewa, czyli fasolka po nigeryjsku

przez Malwina

fasolka po nigeryjsku

Jakiś czas temu przeglądając przepisy pochodzące z kuchni afrykańskiej natrafiłam na sporą ilość potraw z wykorzystaniem warzyw strączkowych Jako pierwszą postanowiłam wypróbować fasolkę czarne oczko w pikantnym sosie pomidorowym z tymiankiem. Połówkowi danie bardzo smakowało, tym bardziej, że za sprawą sporej ilość chili jest ogniste w smaku. Razem ze mną Wake-Ewa przygotowali także Irenka z Andrzejem. 

Przepis dodaję do akcji Z widelcem przez Afrykę.

fasolka po nigeryjsku

WAKE-EWA (NIGERIA)

Składniki (na 4 porcje):
[źródło]

  • 500 g ugotowanej fasolki czarne oczko
  • 1 duża cebula
  • 1 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
  • łyżka chili w proszku
  • łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli pomidory są mocno kwaśne)
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania – świeże pieczywo (w oryginalnym przepisie ryż)

fasolka po nigeryjsku
Cebulę kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki, siekamy. W kielichu blendera umieszczamy pomidory i połowę cebulki, miksujemy na gładką masę. Dodajemy kolendrę, cukier, chili i tymianek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, szklimy pozostałą cebulę. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 20-25 minut, aż całość zgęstnieje. Dodajemy fasolkę, podgrzewamy 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.


32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

grumko 24/08/2012 - 2:37 am

Dzięki za wspólne gotowanie i inspirację do zakupu kilku słoiczków z fasolką czarne oczko;-)

Odpowiedz
teenager ;) 24/08/2012 - 3:27 am

wow ,ciekawy przepis … zazwyczaj jadamy po bretońsku ,ale w takiej wersji jeszcze nie było .. smacznie 😉

Odpowiedz
Kruszynka 24/08/2012 - 4:19 am

Może być dobre 🙂

Odpowiedz
Elexis 24/08/2012 - 6:18 am

Bardzo lubię fasolkę w każdym wykonaniu:) Ta robi wrażenie, chętnie bym taką zjadła:))

Odpowiedz
Ola 24/08/2012 - 6:30 am

mojemu też by smakowało, on lubi bardzo pikantne potrawy 😉 ja raczej średnio… wole odpowiednio doprawione, wyraziste w smaku 🙂

Odpowiedz
lekki brzusio 24/08/2012 - 7:11 am

jak ostre to i mój chłopak chętnie by zjadł 🙂 ja musiałabym dla siebie zrobić wersję bardziej soft.

Odpowiedz
Antenka 24/08/2012 - 7:16 am

ciekawe, ciekawe.. jeszcze w takim wydaniu nie jadłam fasolki w takim wydaniu:)

Odpowiedz
patitolubi 24/08/2012 - 7:28 am

Bardzo fajny przepis.

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
mnemonique 24/08/2012 - 7:29 am

urocza nazwa tej fasolki, piękne zdjęcia, a pikantne potrawy ubóstwiam. Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
kaczodajnia 24/08/2012 - 7:52 am

Dania z fasolki to dania dla mnie, oczywiście po zmniejszeniu ilości chili bo po 1 łyżce długo nie doszłabym do siebie ;):)

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 2:57 pm

A wiesz co, mój Połówek stwierdził, że mogłoby być ostrzejsze. Chyba muszę zrobić jakiś detoks jego kubkom smakowym;)

Odpowiedz
jerzy rojewski 04/11/2013 - 3:10 pm

wszystko sie zgadza ,ale olej mosi byc palmowy,no i moja nigeryjska przyjaciólka dodaje szpinak.

Odpowiedz
Kamila 24/08/2012 - 8:35 am

Bardzo ciekawie skomponowany przepis 🙂

Odpowiedz
sniadankomania 24/08/2012 - 10:13 am

uwielbiam takie dania. apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Agata Pachla 24/08/2012 - 10:18 am

Mówię TAK, przepis dodaję do ulubionych 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 2:56 pm

Agatko, szczerze polecam, jeśli lubisz pikantne dania;)

Odpowiedz
Beatrice 24/08/2012 - 1:20 pm

Z chęcią się skuszę na taką fasolkę. Zawsze w domu była tradycyjna, ale ta wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
rain.drop 24/08/2012 - 2:12 pm

Zrobione i zjedzone, było pyszne! Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 2:56 pm

😉

Odpowiedz
rain.drop 10/09/2012 - 7:31 am

Umieściłam Twój przepis na moim blogu, jeszcze raz dziękuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/09/2012 - 8:12 am

Bardzo się cieszę, że z niego skorzystałaś;)

Odpowiedz
Magda 24/08/2012 - 3:08 pm

smakowicie się zapowiada 😀 uwielbiam dania tego typu 🙂 koniecznie muszę wypróbować kolejny przepis od Ciebie 🙂 dodaję sobie do listy – teraz trzeba mi tylko jakimś cudem więcej czasu na gotowanie 😀

Odpowiedz
Tomek gotuje 24/08/2012 - 3:26 pm

Bardzo lubię czarne oczko 🙂 W pomidorach z tymiankiem i chilli musi być świetna 🙂

Odpowiedz
CornerWithRecipes 24/08/2012 - 3:46 pm

Pyszne i zdrowe 🙂 dlatego tak bardzo lubię Twoje przepisy 🙂

Odpowiedz
Marzena 24/08/2012 - 4:03 pm

Fasolkę w każdej postaci pochłaniam:-)

Odpowiedz
Świat pachnie szarlotką 24/08/2012 - 4:05 pm

Egzotycznie i wygląda, że również bardzo smacznie:-)

Odpowiedz
justka2712 24/08/2012 - 4:07 pm

Wygląda jak afrykańska wersja polskiej fasolki po bretońsku:) A smakuje na pewno świetnie 🙂

Odpowiedz
Kulinarna Ja 24/08/2012 - 4:10 pm

Uwielbiam fasolkę, muszę wypróbować koniecznie ten przepis!

Odpowiedz
Drui... 24/08/2012 - 8:07 pm

Ostatnio kupiłam fasolkę czarne oko tak na zaś i dobrze, bo się przyda. Ciekawy przepis, wypróbuję. 🙂

Odpowiedz
mała czarna 25/08/2012 - 7:54 pm

genialnie! W koncu wiem co zrobić z fasoli 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 26/08/2012 - 5:27 pm

Czyli już wiem jak wykorzystam swoją fasolkę ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Viola 27/08/2012 - 10:18 am

Fasola, kolendra, tymianek, chili mmmm Na dziś mam inne plany, ale jutro zagości na mym stole!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies