Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

przez Malwina
Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

Dziś ekspresowy pomysł na makaron. Makaron ze szpinakowym pesto, fetą i pomidorkami okazał się   świetnym pomysłem. Do pesto dodałam większą ilość czosnku, przez co jest bardzo wyraziste. Uwielbiam jego zielony kolor. Do tego pomidorki z cieplarni Mamy. Prawdziwa kwintesencja lata.

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

CRESTE DI GALLO W SZPINAKOWYM PESTO


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g makaronu creste di gallo (lub innego drobnego)
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek pesto ze szpinaku (przepis poniżej)
  • ser feta do posypania
  • dobrej jakości oliwa do skropienia dania
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pomidory i smażymy kilka minut. Dodajemy makaron i kilka łyżek pesto, dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez minutę. Rozkładamy na 4 talerze, posypujemy pokruszoną fetą i kropimy oliwą. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

PESTO ZE SZPINAKU


Składniki:
[przepis własny]

  • szklanka umytych liści szpinaku (mocno upchanych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/8 szklanki uprażonego słonecznika
  • 1/8 szklanki startego parmezanu
  • około 1/4 szklanki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
W kielichu blendera umieszczamy posiekany szpinak, ząbki czosnku, parmezan, słonecznik, dodajemy połowę oliwy i miksujemy na gładką masę. Wlewamy stopniowo pozostałą oliwę i miksujemy do osiągnięcia preferowanej konsystencji. Jeśli pesto będzie dla Was zbyt gęste, dodajcie większą ilość oliwy. Do tego pesto można użyć oliwy smakowej, np. z bazylią, cytrynowej lub z dodatkiem chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoiczka, wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy w lodówce. 

Makaron z pesto ze szpinaku i pomidorkami

27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

Maggie 21/08/2012 - 5:11 pm

Takie proste, a takie pyszne! Domowe pesto rzadzi.

Odpowiedz
Helka 21/08/2012 - 5:18 pm

Pyszności :)) Chyba sobie zrobię niebawem na kolacje, bo akurat zaopatrzyłam się w pomidorki :))

Odpowiedz
Tomek gotuje 21/08/2012 - 6:38 pm

Fajny pomysł na pesto ze szpinaku 🙂 Do wypróbowania jeśli upoluję gdzieś świeży szpinak 🙂

Odpowiedz
Tygrysica 21/08/2012 - 7:11 pm

Rewelacyjny pomysł z pesto ze szpinaku. Jakoś zwykłe aż tak mi nie smakuje.

Odpowiedz
Antenka 21/08/2012 - 7:17 pm

ojjj ja też uwielbiam takie makarony!

Odpowiedz
pasjonatka 21/08/2012 - 7:47 pm

uwielbiam makarony z pesto, domyslam sie tego boskiego smaku 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 21/08/2012 - 7:48 pm

Słowo "ekspresowy"i upały doskonale do siebie pasują. Ja nie dodam czosnku do pesto, bo mam jeszcze sporo pesto z czosnku niedźwiedziego 🙂

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 2:59 pm

Zazdroszczę Ci tego pesto;)

Odpowiedz
Ircia83 21/08/2012 - 8:08 pm

Niby nic, a wygląda po prostu obłędnie 🙂

Odpowiedz
Kamciss 21/08/2012 - 8:17 pm

Uwielbiam makaron pod każdą postacią, ale z pesto w szczególności 🙂

Odpowiedz
Kaś 21/08/2012 - 8:27 pm

jestem uzależniona od szpinakowego pesto! gdy tylko dorwę ładne liście od razu robię 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 21/08/2012 - 8:41 pm

Malwinko, normalnie się głodna przez Ciebie robię!

Odpowiedz
majka 22/08/2012 - 5:08 am

O, jaki pyszny maaronik 🙂 W sam az dla mnie :)) A pesto wyglada oblednie…

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 22/08/2012 - 6:13 am

Od niedawna przekonałam się do pesto , więc myslę ,że Twoja propozycja bardzo by mi smakowała 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Marzena 22/08/2012 - 6:20 am

Pesto szpinakowe obłędne:-) Ciągle się tylko przymierzam, ale szpinak nigdy nie doczeka;-)Smaże go z czosnkiem i śmietaną. Muszę spróbować Twojego:-)

Odpowiedz
Bee 22/08/2012 - 9:04 am

Kocham makaron z pesto, domowe nie ma sobie równych !
pyszny, szybki obiad 😉

Odpowiedz
Beatrice 22/08/2012 - 9:06 am

Ale smakowicie wygląda 😉 Pesto szpinakowego jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo ciekawie i zachęcająco 🙂

Odpowiedz
MakeCooking 22/08/2012 - 10:11 am

Uwielbiam takie szybkie dania, zwłaszcza w upalne dni :)Twoje pesto wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Madame Edith 22/08/2012 - 12:06 pm

Malwinko,

Pesto ze szpinaku to jest coś, czego jeszcze nie próbowałam, a mam wielką ochotę 🙂
Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis.

Serdeczności,
E.

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 2:58 pm

Polecam, ja właśnie robię kolejną partię tego pesto. Do tego jest niedrogie;)

Odpowiedz
Magda111 23/08/2012 - 9:49 am

naprawdę ekspresowy i bardzo smaczny pomysł:)

Odpowiedz
Z pamiętnika młodej kucharki 23/08/2012 - 9:00 pm

O jacie pesto ze szpinaku. Uwielbiam szpinak, jutro skorzystam z Twojego pomysłu, bo aż mi ślinka cieknie 😉

Odpowiedz
Biedr_ona 26/08/2012 - 5:45 pm

Ze szpinaku? Już to lubię ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Magducha 16/05/2013 - 3:41 pm

Zostało mi pesto z piadiny 😉 więc znalazłam "ujście" dla reszty w tym daniu. Szybko i smacznie 🙂

Odpowiedz
Balliadera 12/06/2013 - 6:14 pm

mniam ;P

Odpowiedz
Anonimowy 30/08/2013 - 4:51 pm

Twoj przepis jest "orgia zmyslow" Serdecznie polecam wszystkim-wyprobowalem 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/09/2013 - 10:15 am

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies