Ślimaczki z bazyliowym pesto

przez Malwina

Te bułeczki piekę bardzo często. Są mięciutkie i aromatyczne dzięki dodatkowi pesto. Połówek wręcz za nimi przepada i najczęściej piekę mu je do pracy. Do ich wykonania możecie wykorzystać ulubione pesto. Ja tym razem postawiłam na pesto bazyliowe, ale równie dobrze sprawdzi się także pesto z botwinki, czy suszonych pomidorów. Serdecznie Wam polecam!

ŚLIMACZKI Z BAZYLIOWYM PESTO

Składniki:
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka oliwy
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • kilka łyżeczek bazyliowego pesto (lub innego ulubionego, np. z botwinki, z liści rzodkiewki)
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby lekko podsypując je mąką). Formujemy je w kulę, przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozciągamy je na prostokąt o wymiarach 40 cm na 30 cm. Smarujemy je pesto (zostawiając wolną przestrzeń przy brzegach ciasta) i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tniemy na 7-8 części. Tortownicę lekko wysypujemy mąką, układamy w niej bułeczki (w odległości około 2 cm), przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 30 minut. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem (możecie ten etap pominąć). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25-30 minut.

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny 15 minut.
26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Kruszynka 15/08/2012 - 5:01 pm

Pysznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Helka 15/08/2012 - 5:05 pm

Cieszące oko ;)) i chętnie bym takie wszamała na śniadanko ;))

Odpowiedz
kuchcikOla 15/08/2012 - 5:54 pm

właśnie dzisiaj robiłam ślimaczki, tylko że z masłem czosnkowo-koperkowym. Jutro dodam przepis 🙂
Z pesto bazyliowym zapowiadają się smakowicie, wypróbuję!

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 3:07 pm

Z tym masełkiem muszą być smaczne. Spróbuję następnym razem;)

Odpowiedz
Bee 15/08/2012 - 6:27 pm

Świetne! często robię kanapki z pesto, a tu pesto jest już w środku, pyszności 😀

Odpowiedz
Marzena 15/08/2012 - 7:50 pm

Porywam jedną i uciekam:-)

Odpowiedz
pasjonatka 15/08/2012 - 8:23 pm

oj ale bym zjadla ^^

Odpowiedz
Gula 15/08/2012 - 8:42 pm

Oj tak, zgadzam się. Takie ślimaczki są bardzo smaczne:) Sama dosyć często je robię:)

Odpowiedz
Evelyn Kawa 15/08/2012 - 9:20 pm

Wygladaja smakowicie 😉

Odpowiedz
Kaś. 15/08/2012 - 9:33 pm

MMM pycha! Przepis na ciasto przyda mi się także do słodkiego nadzienia 🙂

Odpowiedz
moje pasje 15/08/2012 - 10:19 pm

Muszą obłędnie smakować 🙂 Uwielbiam tego typu wypieki 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 16/08/2012 - 5:35 am

lubię takie przysmaki ,z bazyliowym pesto jeszcze nigdy nie jadłam takich ślimaczków 😉

Odpowiedz
Aga 16/08/2012 - 6:19 am

Na pewno bardzo aromatyczne! Cudeńka:)

Odpowiedz
GrowingUp 16/08/2012 - 6:49 am

Jakie śliczne. Jednak za pesto nie przepadam;)

Zaparaszam do siebie;)

Odpowiedz
Malwina 16/08/2012 - 7:10 am

Bazyliowe jest dość specyficzne w smaku. Wypróbuj pesto ze szpinaku albo z suszonych pomidorów;)

Odpowiedz
przecinkowa 16/08/2012 - 6:59 am

Jak ja się cieszę, że mam w lodówce słoiczek domowego pesto 😀 będę mogła wyczarować sobie też coś takiego 😉

Odpowiedz
CornerWithRecipes 16/08/2012 - 7:00 am

Najpierw zobaczyłam tytuł i już się bałam, że chodzi o prawdziwe ślimaki. Ulżyło mi ;D
Takie chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Gosia 16/08/2012 - 7:09 am

genialne! jak długo zachowują świeżość?

Odpowiedz
Malwina 16/08/2012 - 7:12 am

Jak na drożdżowe przystało, najlepiej zjeść je w ciągu doby. Ja z reguły piekę je popołudniu i następnego dnia rano są jeszcze mięciutkie;)

Odpowiedz
Beatrice 16/08/2012 - 7:38 am

Super są te ślimaczki! jakiś czas temu też robiłam podobne i zniknęły w mgnieniu oka!

Odpowiedz
Drui... 16/08/2012 - 10:48 am

Smaczny pomysł. Zrobię z pesto z suszonych pomidorów 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/08/2012 - 12:25 pm

W sam raz na śniadanko 😉 Ale Twój Połówek ma z Tobą dobrze 😉

Odpowiedz
Ania 16/08/2012 - 9:02 pm

Bazyliowe pesto moc!

Odpowiedz
bartoldzik 18/08/2012 - 2:52 pm

Już od dłuższego czasu biorę się za takie ślimaczki i coś mi wiecznie z głowy wylatują. Cierpię na nadmiar pesto z czosnku niedźwiedziego, wiec z nim wyczaruję takowe 😀

Odpowiedz
Malwina 24/08/2012 - 3:06 pm

Czaruj, czaruj, bo warto;)

Odpowiedz
Ervisha 19/08/2012 - 5:44 am

Słodkie zawijasy ;D

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies