Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w letniej edycji akcji Warzywa strączkowe. Zgromadziliśmy pokaźną ilość smakowitych przepisów. Mam nadzieję, że będą one dla Was cennym źródłem inspiracji! Jeszcze raz Wam dziękuję i do zobaczenia za pół roku w zimowej edycji akcji.
Potrawy z bobem
- Halibut z bobem w maśle waniliowym – Agnieszka
- Sałatka z bobem– Alinka
- Pizza z bobem– Alutka
- Bób z pomidorami- Alutka
- Bób po męsku- Alutka
- Sałatka z bobem- Antenka
- Penne z bobem, suszonymi pomidorami i warzywami– Agata
- Tofucznica z bobem i cukinią- Arbuzowedaiquiri
- Pasta z bobu z koperkiem- Barbara
- Sałatka z bobu, fety i suszonych pomidorów- Bartoldzik
- Sałatka miętowa z bobem- Basia
- Letnia sałatka z bobem- Bon Appetit Małgorzata
- Zupa z bobu aromatyzowana miętą afrykańską– Bon Appetit Małgorzata
- Sałatka z bobem, fetą, orzechami i kaparami– codojedzenia
- Czosnkowo-cebulowo-pomidorowo- bób podsmażany- Danuta Magda Slugocka
- Zupa z zielonej żaby- Dorota+Darek
- Przekąska z bobu- Dzikowiec
- Łosoś w sosie z bobu- Ela
- Bób podsmażany- Ela Ma
- Pasta z młodego bobu- Ela Ma
- Sałatka z bobu- Ela Ma
- Sałatka makaronowo-bobowa– Gohaczarocha
- Polędwiczka z bobem- Gula
- Sałatka z bobem, kabanosami, pomidorkami i kiełkami słonecznika- Hania-Kasia
- Sałatka z bobu z nasturcją– Iw
- Sałatka z bobem w musztardowym sosie- Joanna
- Linguine z bobem, krewetkami czosnkiem niedźwiedzim– Joanna
- Makaron z bobem- JustInka
- Sałatka z bobu– Karolina
- Sałatka z bobu i ciecierzycy- Katarzyna_Sar
- Gryczane pierogi z nadzieniem bobowo-czosnkowym- Kikomora
- Pieczone kotleciki z bobu- Kikomora
- Dzikie risotto z cukinią i bobem- Koralina
- Sałatka z bobu i młodych ziemniaków- Koralina
- Kotleciki z bobu i młodych ziemniaków- Księżniczkaa
- Pasta z bobu z białym serem- KucharzyTrzech
- Sezonowa przekąska z bobem- Kuchnia Breni
- Bób z masłem- Lovelykate
- Krem z bobu z miętą- Madleine
- Kotlety z bobu- Magda testuje
- Sałatka z bobem- Marta
- Sałatka z bobu, pomidorów i owczego sera- Mirabelka
- Podsmażane spatzle z bobem i chorizo- Mirabelka
- Letnia zupa z bobu i pomidorów- Mirabelka
- Tagliatelle z bobem i miętą- Mirabelka
- Pasta z bobu z suszonymi pomidorami- Miss Disorderly
- Jajecznica z bobem- Monia
- Pasta z bobu, z szalotką, czosnkiem i pecorino– Monia
- Pasta z bobu- Ola
- Foul Mdammas– Pela
- Młody bób z warzywami– Smaki zapachy
- Spaghetti z zieloną pastą- Tygrysica
- Bób z zapiekanymi pomidorami- Tygrysica
- Egipskie falafele z bobu– Wiera
- Kotleciki z bobem, parmezanem i ziołami- Wojtek
- Dahl z soczewicą, szpinakiem i bobem- Wegan Nerd
- Pizza z szynką i bobem- W krainie smaku
- Sałata z bobem z sosem „sweet onion”- Vegazone
- Sos pieczarkowo-bobowy– Zdrowie na widelcu
- Wegańskie pieczone burgery z wędzonym tofu i bobem- Zielona wśród ludzi
- Foul Mdammas z pieczonymi pomidorkami- Panna Malwinna
- Sałatka z kaszy kuskus, bobu i żurawiny– Panna Malwinna
Potrawy z fasolką
- Fasolka po sycylijsku– Alizea
- Sałatka z fasolki szparagowej– Barbara
- Makaron z fasolką szparagową w śmietanowym sosie- Bartoldzik
- Letnia sałatka z fasolki szparagowej- Bartoldzik
- Fasolka z bułką tartą- Bożena
- Bigos z cukinii i fasolki szparagowej- Bożena
- Garnuszek kozieniecki– Bożena
- Warzywne calzone- CornerWithRecipes
- „Spaghetti” z fasolki szparagowej– Dorota+Darek
- Zapiekanka z fasolki szparagowej- Dorota+Darek
- Fasolka szparagowa z rzodkiewką- Ela Ma
- Fasolka z kiełbasą- Ewa
- Fasolka z pesto z rukoli- Kejt
- Fasolka szparagowa z ziemniakami w curry– Lekki brzusio
- Fasolka po francusku– Magda
- Chrupiąca letnia sałatka- Maggie
- Fasolka szparagowa na ostro– Marta
- Kurczak w śmietance- MartynCia
- Proste curry warzywne– Mirabelka
- Klopsiki z letnimi warzywami i serem feta- Mirabelka
- Sałatka z fasoli szparagowej Jamiego Olivera– Phalange
- Fasolka z szynką i parmezanem- Szybkie gotowanie
- Zupa z fasolki szparagowej- Tygrysica
- Fasolka szparagowa w pomidorach- Weronika
Potrawy z groszkiem
- Tarta z kurczakiem, groszkiem i cukinią- Angie
- Zdrowa zupa jarzynowa- Angie
- Krem z zielonego groszku z oliwą truflową- Barancooks
- Harira- Beata
- Sałatka z groszku cukrowego, ogórka i potulaki– Bola
- Sałatka z groszku cukrowego– Bola
- Gulasz warzywny z kaszą gryczaną- Bożena
- Sałatka z kuskusem , bryndzą i warzywami- CornerWithRecipes
- Ryż z groszkiem, suszonymi pomidorami i mięsem- Kaczodajnia
- Zupa z cukinii i zielonego groszku– Kamila
- Zupa krem z zielonego groszku- Kamila
- Pierś z indyka z groszkiem- Koper
- Letnia zupa – Lejdi
- Curry z młodymi warzywami- Magda
- Zupa z zielonego groszku i porów- Maggie
- Risotto z zielonym groszkiem– Pszczółkowe gotowanie
- Pasta z zielonego groszku- Vegazone
- Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem– Panna Malwinna
- Pikantne curry z kurczakiem i ziemniakami- Panna Malwinna
Potrawy z kilkoma rodzajami warzyw strączkowych:
- Zupa curry z soczewicą i fasolką szparagową- Agata
- Zupa śmietnikowa– Aleksandra
- Zupa z fasolki szparagowej z dodatkiem groszku i cukinii- Aneta
- Sałatka z kolorowych warzyw- Aneta
- Pilaw z kurczakiem, bobem, ciecierzycą i granatem- Hania-Kasia
- Letnia sałatka z makaronem orzo– Hania-Kasia
- Spaghetti z bobem, groszkiem i mięta wg Jamiego O.- Marzena
- Zupa jarzynowa- Weronika
- Zielone tabbouleh z quinoa- Panna Malwinna
Swoje przepisy do konkursu zgłosiła także Dorota Smakulska, która nie prowadzi bloga. Oto one:
Bób w pomidorach z czosnkiem, świeżą bazylią i żółtym serem: bób gotujemy w osolonej wodzie. Podsmażamy posiekany czosnek (3-4 ząbki), dodajemy pomidory obrane ze skórki lub puszkę pomidorów. Następnie dodajemy obrany bób, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane tartym serem i świeżą bazylią.
Fasolka szparagowa z boczkiem i śmietaną: Składniki: fasolka szparagowa, śmietana, boczek, bazylia, koperek, pieprz i sól. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Z boczku, śmietany i przypraw robimy sos (można do niego dodać np. serek topiony). Fasolkę polewamy ciepłym sosem.
Ryż z bobem i ziołami: Składniki: szklanka ugotowanego i obranego bobu, woreczek ugotowanego ryżu, 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, szczypta pieprzu cytrynowego, kawałek sera lazur (wedle uznania), posiekany ząbek czosnku, bazylia i koperek.
Na patelni smażymy czosnek, dodajemy śmietanę, ser i zioła. Doprawiamy. Dodajemy ryż i bób, mieszamy i podajemy.
10 komentarzy
Jaki wspaniały zbiór 🙂
Dziękuję za ciekawą akcję 🙂
Zgłosiłam się do akcji, ale chyba zapomniałam o dodaniu przepisów 🙁
Fantastyczna akcja 🙂 Dzięki tego typu przedsięwzięciom moje chłopy mają nowe zdrowe potrawy 🙂
wspaniałe przepisy
Pyszny zbior straczkowych przepisow!
Będę musiała wypróbować z tego zbioru przepisów 🙂
No to jest z czego wybierać 🙂
Niestety nie mogłam wziąć udziału, mam nadzieję, że powtórzysz akcję za rok, bo uwielbiam bób! Świetny zbiór – na pewno znajdę coś dla siebie.
Same smakowitości ;D
Fajne przepisy, jest w czym wybrać!