Zaproszenie do Weekendowej Cukierni #7 – sierpień 2012

przez Malwina
Po raz pierwszy mam przyjemność być gospodynią w Weekendowej Cukierni. Długo zastanawiałam się nad wyborem odpowiedniego ciasta, ale ostatecznie postawiłam na bardzo lubiane w moim domu migdałowe ciasto Bei. W oryginale ciasto zostało wykonane z rabarbarem, jednak możemy dodać do niego dowolne owoce. Robiłam je już w wielu wersjach i za każdym razem wyszło pyszne. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i chętnie przyłączycie się do tej odsłony Weekendowej Cukierni. 

MIGDAŁOWE CIASTO Z OWOCAMI 

Składniki (na tortownicę 22 cm):

  • ok. 250-300 g owoców (np. rabarbaru, borówek, jagód, jabłek, malin, śliwek itp.)
  • 160 g mąki
  • 60 g drobno zmielonych migdałów
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki amaretto (lub 1,5 płaskie łyżki jogurtu)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół dużego startego nasionka tonki (lub nasionka z laski wanilii/cukier waniliowy)
Należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo: 40 g zmielonych migdałów, 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Opcjonalnie: płatki migdałów do posypania lub kruszonka*
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stroni. Owoce myjemy, osuszamy, w razie potrzeby kroimy w mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z migdałami, sodą i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem i jednym jajkiem. Dodajemy drugie jajko i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Stale ucierając (na wolnych obrotach) dodajemy tonkę/ziarna wanilii, amaretto, skórkę otartą z cytryny. Następnie dodajemy turami na przemian jogurt i mąkę (zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Posypujemy dodatkowymi migdałami (wchłoną one sok puszczany przez owoce). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem. Ciasto możemy posypać migdałami lub kruszonką. 
Pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy na kratce.
* kruszonkę najlepiej wykonać z ulubionego, sprawdzonego przepisu. Ja najczęściej robię migdałową kruszonkę P. Herme: 60 g mąki, 60 g zmielonych migdałów, 60 g zimnego masła , 60 g drobnego cukru, szczypta soli (wszystkie składniki należy połączyć rozcierając pomiędzy palcami). 
**ciasto możemy wykonać także w wersji orzechowej, zamieniając migdały na zmielone orzechy włoskie. Analogicznie do przepisu wyżej możemy także wykonać orzechową kruszonkę. 
18 komentarzy
0

18 komentarzy

bastamb 05/08/2012 - 6:02 am

Pysznie wygląda i pyszna kruszonka….pozdrawiam…

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 13/08/2012 - 7:03 pm

Jak to wygląda jak go nie widać?

Odpowiedz
Malwina 15/08/2012 - 9:34 am

:-))

Odpowiedz
whiness 05/08/2012 - 6:16 am

Czy tylko mi się zdjęcie nie wyświetla?

Odpowiedz
Malwina 05/08/2012 - 6:19 am

Ten wpis jest jedynie zaproszeniem do tej edycji Weekendowej Cukierni. Przepis z moimi uwagami i zdjęciami pojawi się na blog już niedługo.

Odpowiedz
Weronika 05/08/2012 - 6:58 am

Po przeczytaniu składu – ciasto musi być na pewno pyszne. 😉

Odpowiedz
Karmel-itka. 05/08/2012 - 7:18 am

pyszna sprawa! ale daje to mnóstwo możliwości na eksperymenty!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 05/08/2012 - 11:05 am

gratulacje za bycie gospodynią w weekendowej cukierni 😉
a ciasto migdalowe pycha, zajrzałam do Bei 😉

Odpowiedz
Josia 05/08/2012 - 11:11 am

Znajoma Gospodyni Weekendowej Cukierni, znajomy blog Bei 🙂
To gwarancja że ciasto na pewno będzie pyszne.
Postaram się stanąć na wysokości zadania i upiec je w tym miesiącu.

Odpowiedz
Beatrice 05/08/2012 - 2:31 pm

Z chęcią wypróbuję i przyłączę się – wykorzystam morele! tylko mam pytanie – już od dawna poszukuję tonka – gdzie go można znaleźć? czy możesz polecić jakiś sklep, w któym można zamówić?

Odpowiedz
Malwina 06/08/2012 - 11:10 am

W tej kwestii niestety Ci nie pomogę;(

Odpowiedz
pasjonatka 05/08/2012 - 5:41 pm

bardzo fajna akacja ;D

Odpowiedz
Mona 05/08/2012 - 6:29 pm

oj pięknie,,słodzisz" Malwinko:)Pozdrawiam

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 05/08/2012 - 9:27 pm

Mam nadzieję, że uda mi się dołączyć. Przepis bardzo fajny::)

Odpowiedz
Grażyna 06/08/2012 - 6:46 am

Piekłam kiedyś takie ciasto i wiem że jest naprawdę pyszne 🙂

Narobiłaś mi ochoty tym ciastem 🙂

Odpowiedz
Maggie 06/08/2012 - 10:02 am

Na pewno zrobie, a ze mam ogromna chetke na porzeczki, to pewnie wlasnie one wyladuja w ciescie.

Odpowiedz
Phalange 06/08/2012 - 10:52 am

Oj to ja sie zapisuje na to ciasto! Będę piekła. Rozumiem, że mam na to cały sierpień?

Odpowiedz
Malwina 06/08/2012 - 11:10 am

Dokładnie, ciasto należy przygotować w sierpniu;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies