Po raz pierwszy mam przyjemność być gospodynią w Weekendowej Cukierni. Długo zastanawiałam się nad wyborem odpowiedniego ciasta, ale ostatecznie postawiłam na bardzo lubiane w moim domu migdałowe ciasto Bei. W oryginale ciasto zostało wykonane z rabarbarem, jednak możemy dodać do niego dowolne owoce. Robiłam je już w wielu wersjach i za każdym razem wyszło pyszne. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i chętnie przyłączycie się do tej odsłony Weekendowej Cukierni.
MIGDAŁOWE CIASTO Z OWOCAMI
Składniki (na tortownicę 22 cm):
- ok. 250-300 g owoców (np. rabarbaru, borówek, jagód, jabłek, malin, śliwek itp.)
- 160 g mąki
- 60 g drobno zmielonych migdałów
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 małe jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki amaretto (lub 1,5 płaskie łyżki jogurtu)
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół dużego startego nasionka tonki (lub nasionka z laski wanilii/cukier waniliowy)
Należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Dodatkowo: 40 g zmielonych migdałów, 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Opcjonalnie: płatki migdałów do posypania lub kruszonka*
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stroni. Owoce myjemy, osuszamy, w razie potrzeby kroimy w mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z migdałami, sodą i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem i jednym jajkiem. Dodajemy drugie jajko i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Stale ucierając (na wolnych obrotach) dodajemy tonkę/ziarna wanilii, amaretto, skórkę otartą z cytryny. Następnie dodajemy turami na przemian jogurt i mąkę (zaczynając od jogurtu i kończąc na mące). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Posypujemy dodatkowymi migdałami (wchłoną one sok puszczany przez owoce). Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem. Ciasto możemy posypać migdałami lub kruszonką.
Pieczemy przez 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Studzimy na kratce.
* kruszonkę najlepiej wykonać z ulubionego, sprawdzonego przepisu. Ja najczęściej robię migdałową kruszonkę P. Herme: 60 g mąki, 60 g zmielonych migdałów, 60 g zimnego masła , 60 g drobnego cukru, szczypta soli (wszystkie składniki należy połączyć rozcierając pomiędzy palcami).
**ciasto możemy wykonać także w wersji orzechowej, zamieniając migdały na zmielone orzechy włoskie. Analogicznie do przepisu wyżej możemy także wykonać orzechową kruszonkę.
18 komentarzy
Pysznie wygląda i pyszna kruszonka….pozdrawiam…
Jak to wygląda jak go nie widać?
:-))
Czy tylko mi się zdjęcie nie wyświetla?
Ten wpis jest jedynie zaproszeniem do tej edycji Weekendowej Cukierni. Przepis z moimi uwagami i zdjęciami pojawi się na blog już niedługo.
Po przeczytaniu składu – ciasto musi być na pewno pyszne. 😉
pyszna sprawa! ale daje to mnóstwo możliwości na eksperymenty!
gratulacje za bycie gospodynią w weekendowej cukierni 😉
a ciasto migdalowe pycha, zajrzałam do Bei 😉
Znajoma Gospodyni Weekendowej Cukierni, znajomy blog Bei 🙂
To gwarancja że ciasto na pewno będzie pyszne.
Postaram się stanąć na wysokości zadania i upiec je w tym miesiącu.
Z chęcią wypróbuję i przyłączę się – wykorzystam morele! tylko mam pytanie – już od dawna poszukuję tonka – gdzie go można znaleźć? czy możesz polecić jakiś sklep, w któym można zamówić?
W tej kwestii niestety Ci nie pomogę;(
bardzo fajna akacja ;D
oj pięknie,,słodzisz" Malwinko:)Pozdrawiam
Mam nadzieję, że uda mi się dołączyć. Przepis bardzo fajny::)
Piekłam kiedyś takie ciasto i wiem że jest naprawdę pyszne 🙂
Narobiłaś mi ochoty tym ciastem 🙂
Na pewno zrobie, a ze mam ogromna chetke na porzeczki, to pewnie wlasnie one wyladuja w ciescie.
Oj to ja sie zapisuje na to ciasto! Będę piekła. Rozumiem, że mam na to cały sierpień?
Dokładnie, ciasto należy przygotować w sierpniu;)