Jakiś czas temu zamroziłam porcję ananasa i postanowiłam wykorzystać go w jakimś azjatyckim daniu. To trzeci przepis na wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym na moim blogu. Jest chyba najprostszy ze wszystkich, dodatkowo zawiera łatwo dostępne składniki. Schab najczęściej wykorzystuje się do przygotowania kotletów. W takiej formie będzie on na pewno miłą odmianą dla domowników. Oczywiście, o ile lubią orientalne smaki.
WIEPRZOWINA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (CHINY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 400 g schabu
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 mała papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
- 3-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
- 2 marchewki, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
- kilka mini kolb kukurydzy
- szklanka świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę
- 1 duży pomidor
- sos: szklanka wody, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1/8 łyżeczki pieprzu (wszystkie składniki dokładnie łączymy)
Schab kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Oprószamy go lekko solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 5 minut. Dodajemy szalotkę, czosnek, imbir i chili, smażymy dalej 30 sekund. Wrzucamy marchew i paprykę, smażymy 3 minuty. Dodajemy obranego i posiekanego pomidora, smażymy 2 minuty. Dodajemy ananasa i kolby, wlewamy sos, podgrzewamy chwilkę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.
Świeżego ananasa możemy zastąpić konserwowym, z kolei ocet ryżowy, octem winnym.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
24 komentarze
OoO muszę wypróbować 🙂
i znów kalejdoskop smaków i zapachów na talerzu ;))
A tak przy okazji,
chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)
Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).
Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu 😉
Proszę o odpowiedź 😉 Pozdrawiam Serdecznie 😉
Bardzo dziękuję za zaproszenie, ale obecnie cierpię na chroniczny brak czasu;(
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
To jedno z ulubionych dań mojego K.:)
A mini kukurydze skąd wzięłaś? Czy to są konserwowe?
Aguś, puszkowane, w zalewie z dodatkiem soli;)
uwielbiam te mini kolby kukurydzy! 😀
ale pieknie wyglada .. zaraz oblize monitor!!!
uwielbiam 🙂
pozdrawiam
Kolejne danie, które działa niesamowicie na moje kubki smakowe! Świetnie się prezentuje i zapisuję do zrobienia!
i te male kukurydze ;p
Smakowite, bardzo lubię dodatek ananasa 🙂
Ta kukurydza wygląda obłędnie! Muszę niebawetm wypróbować 🙂
Bardzo chętnie spróbowałabym tego dania, ale nie ścierpię schabu. Taki uraz z dzieciństwa. Ale chyba mogę zastąpić go piersią z kurczaka?
Oczywiście, otrzymasz smacznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym;)
Podoba mi sie prostota tego przepisu! Moze sprobuje i przy okazji przekonam sie do polaczenia miesa ze slodkawymi dodatkami?
O matko! Jakie bombastyczne są te mini kukurydze 🙂 Zaraz popędzę sobie takie kupić 🙂
No i teraz mam na nią przeogromną ochotę:)
Cudnie wygląda! 🙂
Piękne kolory są na tym talerzu 🙂 Patrząc na takie danie człowiek od razu robi się głody 🙂
Uwielbiam te mini kukurydze ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
a mogłabym do tego dania zastosować polędwiczki wieprzowe?
Jak najbardziej;)
a wieprzowinka gumiasta i bez smaku, trzeba było dodać duuuużo przypraw, żeby sos miał wyrazisty smak. poza tym spoko 🙂
Jeśli ją przeciągniesz i będziesz smażyć na zbyt małym ogniu, to i gumiasta będzie 🙂