Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

przez Malwina

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Jakiś czas temu zamroziłam porcję ananasa i postanowiłam wykorzystać go w jakimś azjatyckim daniu. To trzeci przepis na wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym na moim blogu. Jest chyba najprostszy ze wszystkich, dodatkowo zawiera łatwo dostępne składniki. Schab najczęściej wykorzystuje się do przygotowania kotletów. W takiej formie będzie on na pewno miłą odmianą dla domowników. Oczywiście, o ile lubią orientalne smaki. 

WIEPRZOWINA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 400 g schabu
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 3-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 2 marchewki, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • kilka mini kolb kukurydzy
  • szklanka świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę 
  • 1 duży pomidor
  • sos: szklanka wody, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka miodu, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1/8 łyżeczki pieprzu (wszystkie składniki dokładnie łączymy)
Schab kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Oprószamy go lekko solą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 5 minut. Dodajemy szalotkę, czosnek, imbir i chili, smażymy dalej 30 sekund. Wrzucamy marchew i paprykę, smażymy 3 minuty. Dodajemy obranego i posiekanego pomidora, smażymy 2 minuty. Dodajemy ananasa i kolby, wlewamy sos, podgrzewamy chwilkę, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem. 
Świeżego ananasa możemy zastąpić konserwowym, z kolei ocet ryżowy, octem winnym. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

asia_2105 22/07/2012 - 5:56 pm

OoO muszę wypróbować 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 22/07/2012 - 6:48 pm

i znów kalejdoskop smaków i zapachów na talerzu ;))

A tak przy okazji,
chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).

Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu 😉

Proszę o odpowiedź 😉 Pozdrawiam Serdecznie 😉

Odpowiedz
Malwina 23/07/2012 - 8:44 am

Bardzo dziękuję za zaproszenie, ale obecnie cierpię na chroniczny brak czasu;(

Odpowiedz
Asik. 22/07/2012 - 7:09 pm

Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
To jedno z ulubionych dań mojego K.:)

Odpowiedz
Gula 22/07/2012 - 7:11 pm

A mini kukurydze skąd wzięłaś? Czy to są konserwowe?

Odpowiedz
Malwina 23/07/2012 - 7:06 am

Aguś, puszkowane, w zalewie z dodatkiem soli;)

Odpowiedz
elderberry 22/07/2012 - 7:14 pm

uwielbiam te mini kolby kukurydzy! 😀

Odpowiedz
olesia 22/07/2012 - 7:14 pm

ale pieknie wyglada .. zaraz oblize monitor!!!
uwielbiam 🙂
pozdrawiam

Odpowiedz
Beatrice 22/07/2012 - 8:20 pm

Kolejne danie, które działa niesamowicie na moje kubki smakowe! Świetnie się prezentuje i zapisuję do zrobienia!

Odpowiedz
pasjonatka 22/07/2012 - 8:57 pm

i te male kukurydze ;p

Odpowiedz
Tomek gotuje 22/07/2012 - 9:35 pm

Smakowite, bardzo lubię dodatek ananasa 🙂

Odpowiedz
Beti 22/07/2012 - 9:41 pm

Ta kukurydza wygląda obłędnie! Muszę niebawetm wypróbować 🙂

Odpowiedz
Agata Pachla 23/07/2012 - 8:35 am

Bardzo chętnie spróbowałabym tego dania, ale nie ścierpię schabu. Taki uraz z dzieciństwa. Ale chyba mogę zastąpić go piersią z kurczaka?

Odpowiedz
Malwina 23/07/2012 - 8:44 am

Oczywiście, otrzymasz smacznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym;)

Odpowiedz
Maggie 23/07/2012 - 10:35 am

Podoba mi sie prostota tego przepisu! Moze sprobuje i przy okazji przekonam sie do polaczenia miesa ze slodkawymi dodatkami?

Odpowiedz
JustInka 23/07/2012 - 12:24 pm

O matko! Jakie bombastyczne są te mini kukurydze 🙂 Zaraz popędzę sobie takie kupić 🙂

Odpowiedz
Aciri 23/07/2012 - 3:27 pm

No i teraz mam na nią przeogromną ochotę:)

Odpowiedz
Majana 23/07/2012 - 3:27 pm

Cudnie wygląda! 🙂

Odpowiedz
kochamoliwe.com 23/07/2012 - 7:09 pm

Piękne kolory są na tym talerzu 🙂 Patrząc na takie danie człowiek od razu robi się głody 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 29/07/2012 - 7:31 am

Uwielbiam te mini kukurydze ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 23/10/2012 - 11:16 am

a mogłabym do tego dania zastosować polędwiczki wieprzowe?

Odpowiedz
Malwina 23/10/2012 - 1:04 pm

Jak najbardziej;)

Odpowiedz
Anonimowy 27/09/2014 - 2:23 pm

a wieprzowinka gumiasta i bez smaku, trzeba było dodać duuuużo przypraw, żeby sos miał wyrazisty smak. poza tym spoko 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/09/2014 - 2:34 pm

Jeśli ją przeciągniesz i będziesz smażyć na zbyt małym ogniu, to i gumiasta będzie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies