Pikantne curry z kurczakiem, ziemniakami i zielonym groszkiem

przez Malwina
curry z kurczakiem, ziemniakami i zielonym groszkiem

Na rozpoczęcie akcji indyjskiej Maggie postanowiliśmy przygotować curry z kurczakiem. Mój Połówek nie przepada za tą kuchnią, jednak to curry wyjątkowo mu posmakowało. Jeśli lubicie wyraziste w smaku i mocno pikantne dania, na pewno i Wam przypadnie ono do gustu. 
Razem ze mną indyjskie curry przygotowali: Agata, Chantel, MaggieMirabelka i Bartoldzik. 

curry z kurczakiem, ziemniakami i zielonym groszkiem

PIKANTNE CURRY Z KURCZAKIEM I ZIELONYM GROSZKIEM (INDIE)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi STĄD]

  • 350 g małych młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki czarnuszki 
  • 2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 4 suszone chili 
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • 3 piersi z kurczaka
  • sól do smaku
  • do podania- ryż
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w równą kostkę, wrzucamy do osolonej wody, gotujemy 3 minuty od zagotowania. Odcedzamy je. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy czarnuszkę i gorczycę, podgrzewamy na średnim ogniu, aż nasiona zaczną podskakiwać. Zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy 4-5 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, kolendrę, kmin, pieprz, kurkumę i chili, smażmy 3-4 minuty. Wrzucamy ziemniaki, pomidory, smażymy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (około 10 minut). Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, groszek, całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec doprawiamy do smaku solą. Curry podajemy z ryżem. 

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Mirabelka 21/07/2012 - 5:22 pm

O, nawet ziemniaki i groszek tu jest 🙂 Bardzo ciekawe to curry 🙂

Odpowiedz
Izaa 21/07/2012 - 5:39 pm

ależ apetycznie wygląda ;)))

Odpowiedz
Maggie 21/07/2012 - 5:41 pm

Moj Mezczyzna tez za indyjska kuchnia nie przepada, dlatego zamierzam korzystac z tygodnia slomianowdowienstwa i najesc sie curry za wszystkie czasy 🙂 To, ktore dzisiaj gosci u ciebie, tez kiedys zrobie.

Odpowiedz
Zielaczek 21/07/2012 - 5:48 pm

Wygląda smakowicie :). Myślę, że jest przepyszne 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 21/07/2012 - 6:04 pm

Chyba muszę wyprodukować jakieś curry, bo z każdym kolejnym obejrzanym przepisem mam coraz większą ochotę 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit! 21/07/2012 - 6:26 pm

Rewelacja! Dziękuję za wspólne gotowanie, a przede wszystkim za zaproszenie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 21/07/2012 - 6:36 pm

prawdziwe Indie! w pysznej wersji.

Odpowiedz
bartoldzik 21/07/2012 - 7:09 pm

Dziękuję za wspólne gotowanie!
Myślałem o curry z ziemniakami. Dziś nabyłem bataty i jutro będę coś kombinował, bo natchnęłaś mnie indyjsko 🙂
Pozdrawiam…

Odpowiedz
Agata Pachla 21/07/2012 - 7:58 pm

Uwielbiam curry!

Odpowiedz
Majana 21/07/2012 - 10:18 pm

Pięknie kolorowo u Ciebie. Super to danie, musi być pyszne:)

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 22/07/2012 - 6:52 am

Kochana a mogę dodać groszek z puszki??? Alez to smakowicie wygląda…..mniammmm….

Odpowiedz
Malwina 22/07/2012 - 7:30 am

Za groszkiem konserwowym nie przepadam i kupuję go tylko wtedy, gdy mam zrobić sałatkę warzywną. Jeśli lubisz jego smak (i przede wszystkim lubisz groszek konserwowy na ciepło), to oczywiście możesz go dodać. Ale potrawa będzie o wiele smaczniejsza ze świeżym, bądź mrożónym.

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 24/07/2012 - 5:37 pm

Jasne….to może jednak kupię mrożony 😉

Odpowiedz
pasjonatka 22/07/2012 - 7:04 am

kazde curry jest pyszne 🙂

Odpowiedz
Nemi 22/07/2012 - 9:44 am

Malwinko zaszalałaś:) Przepis zapisuję i cieszę się na samą myśl, że go przetestuję:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 22/07/2012 - 10:44 am

fajny pomysł z tym wspólnym gotowaniem 😉

lubię kuchnię indyjską. Wygląda pysznie i ma kurczaka, więc na pewno wypróbuje;)

Odpowiedz
Kasia 22/07/2012 - 11:54 am

Może za tydzień dopiero zrobię curry. Jestem w gościach polityki co i nie gotuje 😉 Goska organizuje swietna akcje! Wspaniale przepisy w naszym wspólnym gotowaniu 🙂 pzdr

Odpowiedz
Kamila 22/07/2012 - 6:56 pm

Bardzo ciekawy przepis 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 23/07/2012 - 10:55 am

Muszę przygotować takowe swojemu M:) on lubi takie cudeńka z kurczaka:)

Odpowiedz
chantel 27/07/2012 - 4:46 pm

pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 29/07/2012 - 7:31 am

Wygląda strasznie apetycznie.. mniam!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies