Jest wiele sprawdzonych połączeń, które zawsze świetnie smakują. Ciemna czekolada i wiśnie, gruszki i ser pleśniowy, jabłka i imbir…Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Jednym z takich połączeń jest duet białej czekolady i żurawiny. Postanowiłam te dwa składniki połączyć i upiec coś słodkiego do kawy. Początkowo miały być to ciastka, ale tego dnia nie miałam akurat ochoty na wycinanie, czy formowanie ciasteczek. Poszłam więc na łatwiznę i upiekłam krajankę. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć masę do foremki, a potem pokroić na porcje. Proste, prawda?
Częstujcie się!
KRAJANKA ŻURAWINOWO-CZEKOLADOWA
Składniki:
[przepis własny]
- 170 g mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 110 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 50 g suszonej żurawiny
- 75 g białej czekolady, posiekanej
Mąkę łączymy z sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i dalej miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę i miksujemy. Dodajemy bakalie i czekoladę, mieszamy łyżką. Keksówkę o wymiarach 8cm x20 cm wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy (najwygodniej jest to zrobić spodem łyżki zmoczonym zimną wodą). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut lub dłużej(do suchego patyczka). Studzimy w formie na kratce. Po upieczeniu krajanka będzie miękka, później szybko twardnieje.
Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
26 komentarzy
Romans idealny 😀
Jeszcze nie łączyłam żurawiny z białą czekoladą. Zapowiada się smacznie:-)
widzę,że wspaniale napakowane pysznościami ciacho! wyglądem przypomina keksik, a keksiki kochamy;)
wiesz jak mnie skusić – słodycze z białą czekoladą to moje ulubione!:)
uwielbiam żurawinę, chętnie bym się poczęstowała 🙂
Jeżeli coś zawiera żurawinę i czekoladę jest skazane na sukces 🙂
Fantastyczne połączenie!
Jak ja lubieakie krajanki! ostatnio dopiero poznałam smak żurawiny i się zakochałam, więc wszystko co żurawinowe do mnie przemawia 😉
proste ale jakie cudowne 😉
Pycha! 🙂 Och, jak bardzo bym chciała jutro rozpocząć dzień taką krajanką! 🙂
Bardzo lubię żurawinę, więc takie połączenie składników jak dla mnie – rewelacja 🙂
nigdy nie jadłam krajanki, a ta jest taka kusząca
o tak, zgadzam się. Uwielbiam takie draże – żurawina w białej czekoladzie, więc ciasto musiało być równie pyszne! 😉
Uwielbiam żurawinę, białą czekoladę tylko w wypiekach, więc jak dla mnie brzmi świetnie. Nie powinnam takich słodkości oglądać "na głodniaka" bo zaraz padnę z głodu:))
Mmm, wygląda apetycznie 🙂
Duet idealny!
Choć muszę przyznać, że jeszcze nigdy takiej krajanki nie jadłam.
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
Pysznie wygląda, złocista taka :). Lubię krajanki :).
Idealne ciacho 🙂 Pozdrawiam 🙂
Malwiś, Oj lubię to! 🙂
Żurawina my love.
Pozdrawiam
A.
Uwielbiam żurawinę, połączoną z białą czekoladą. Po prostu ta krajanka musi być boska ! 😉
cudowne połączenie, trudno się będzie nie skusić 🙂
Proste i jakie pyszne:) pozdrawiam ciepło
Pyszności!
Przepysznie.. uwielbiam żurawinę 😉
http://www.przysmakiewy.pl
robiłam dzisiaj, wyszła przepyszna. Dziękuję za ten przepis:)
Moja mama ją uwielbia 🙂