Krajanka żurawinowo-czekoladowa

przez Malwina

Krajanka żurawinowo-czekoladowa

Jest wiele sprawdzonych połączeń, które zawsze świetnie smakują. Ciemna czekolada i wiśnie, gruszki i ser pleśniowy, jabłka i imbir…Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Jednym z takich połączeń jest duet białej czekolady i żurawiny. Postanowiłam te dwa składniki połączyć i upiec coś słodkiego do kawy. Początkowo miały być to ciastka, ale tego dnia nie miałam akurat ochoty na wycinanie, czy formowanie ciasteczek. Poszłam więc na łatwiznę i upiekłam krajankę. Wystarczy wymieszać składniki, przełożyć masę do foremki, a potem pokroić na porcje. Proste, prawda? 
Częstujcie się!

Krajanka żurawinowo-czekoladowa
KRAJANKA ŻURAWINOWO-CZEKOLADOWA

Składniki:
[przepis własny]

  • 170 g mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 110 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 75 g białej czekolady, posiekanej
Mąkę łączymy z sodą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i dalej miksujemy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę i miksujemy. Dodajemy bakalie i czekoladę, mieszamy łyżką. Keksówkę o wymiarach 8cm x20 cm wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy (najwygodniej jest to zrobić spodem łyżki zmoczonym zimną wodą). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut lub dłużej(do suchego patyczka). Studzimy w formie na kratce. Po upieczeniu krajanka będzie miękka, później szybko twardnieje. 
Krajanka żurawinowo-czekoladowa

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Aurora 15/07/2012 - 4:55 pm

Romans idealny 😀

Odpowiedz
Amy 15/07/2012 - 5:10 pm

Jeszcze nie łączyłam żurawiny z białą czekoladą. Zapowiada się smacznie:-)

Odpowiedz
Antenka 15/07/2012 - 5:26 pm

widzę,że wspaniale napakowane pysznościami ciacho! wyglądem przypomina keksik, a keksiki kochamy;)

Odpowiedz
goh. 15/07/2012 - 5:55 pm

wiesz jak mnie skusić – słodycze z białą czekoladą to moje ulubione!:)

Odpowiedz
Gosia 15/07/2012 - 6:02 pm

uwielbiam żurawinę, chętnie bym się poczęstowała 🙂

Odpowiedz
Agata Pachla 15/07/2012 - 6:26 pm

Jeżeli coś zawiera żurawinę i czekoladę jest skazane na sukces 🙂

Odpowiedz
Kamila 15/07/2012 - 6:38 pm

Fantastyczne połączenie!

Odpowiedz
Beatrice 15/07/2012 - 6:50 pm

Jak ja lubieakie krajanki! ostatnio dopiero poznałam smak żurawiny i się zakochałam, więc wszystko co żurawinowe do mnie przemawia 😉

Odpowiedz
pasjonatka 15/07/2012 - 8:33 pm

proste ale jakie cudowne 😉

Odpowiedz
justka2712 15/07/2012 - 9:00 pm

Pycha! 🙂 Och, jak bardzo bym chciała jutro rozpocząć dzień taką krajanką! 🙂

Odpowiedz
Avelina 15/07/2012 - 9:19 pm

Bardzo lubię żurawinę, więc takie połączenie składników jak dla mnie – rewelacja 🙂

Odpowiedz
Dusia 15/07/2012 - 10:09 pm

nigdy nie jadłam krajanki, a ta jest taka kusząca

Odpowiedz
MartynCia ^^ 15/07/2012 - 10:32 pm

o tak, zgadzam się. Uwielbiam takie draże – żurawina w białej czekoladzie, więc ciasto musiało być równie pyszne! 😉

Odpowiedz
Elexis 16/07/2012 - 6:42 am

Uwielbiam żurawinę, białą czekoladę tylko w wypiekach, więc jak dla mnie brzmi świetnie. Nie powinnam takich słodkości oglądać "na głodniaka" bo zaraz padnę z głodu:))

Odpowiedz
Upiecz coś zdrowszego 16/07/2012 - 7:32 am

Mmm, wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 16/07/2012 - 7:42 am

Duet idealny!
Choć muszę przyznać, że jeszcze nigdy takiej krajanki nie jadłam.

Pozdrawiam serdecznie,
Edith

Odpowiedz
Evitaa 16/07/2012 - 8:22 am

Pysznie wygląda, złocista taka :). Lubię krajanki :).

Odpowiedz
Zielaczek 16/07/2012 - 8:51 am

Idealne ciacho 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 16/07/2012 - 9:09 am

Malwiś, Oj lubię to! 🙂
Żurawina my love.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Feri 16/07/2012 - 9:52 am

Uwielbiam żurawinę, połączoną z białą czekoladą. Po prostu ta krajanka musi być boska ! 😉

Odpowiedz
magda k. 16/07/2012 - 1:00 pm

cudowne połączenie, trudno się będzie nie skusić 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/07/2012 - 4:09 pm

Proste i jakie pyszne:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
ola in the kitchen 16/07/2012 - 5:06 pm

Pyszności!

Odpowiedz
Biedr_ona 16/07/2012 - 9:31 pm

Przepysznie.. uwielbiam żurawinę 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Karolina Ufniarz 23/07/2012 - 5:48 pm

robiłam dzisiaj, wyszła przepyszna. Dziękuję za ten przepis:)

Odpowiedz
Magducha 01/05/2013 - 10:47 am

Moja mama ją uwielbia 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies