Make bento, not war! Czyli wakacyjny konkurs z Bentomanią

przez Malwina

Jeszcze kilka miesięcy temu na temat bento wiedziałam niewiele. Dopiero za sprawą pewnej osóbki i jej bloga zaczęłam się nim bardziej interesować. Swoją zabawę z bento zaczęłam zimą tego roku. Przyznaję, początkowo nie miałam do tego zapału. Z czasem przygotowywanie bento dla mojego Połówka stało się świetną zabawą. Chyba nie ma nic lepszego, niż radość w głosie ukochanej osoby, która dzwoni z pracy i dziękuje za pyszny posiłek. 

Dzisiejsze bento składa się z sałatki z kaszy kuskus oraz pełnoziarnistych ciasteczek z płatkami owsianymi i marchewką. Przepis na ciasteczka podam Wam już jutro. A dziś szybki przepis na prostą sałatkę. 

SAŁATKA Z KASZY KUSKUS, BOBU I ŻURAWINY 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
  • 60 g kaszy kuskus
  • 100 g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • dressing: 2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1/8 łyżeczki cayenne, 1 ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Kaszę kuskus przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Napęczniałą kaszkę spulchniamy widelcem. Dodajemy do niej warzywa i żurawinę. Przygotowujemy dressing: drobno posiekany czosnek rozcieramy z odrobiną soli. Sok z cytryny łączymy z oliwą, dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy sałatkę. 


Korzystając z okazji, wraz ze sklepem Bentomania, chciałabym Was zaprosić do bardzo przyjemnego konkursu. Do wygrania będzie dwupoziomowy pojemnik Bento Box Original Collection oraz chusta furoshiki, które znajdują się na zdjęciu poniżej. Jeśli chodzi o pudełeczko, sama posiadam ten sam model (w kolorze zielonym) i korzystam z niego od kilku miesięcy. Jest ono bardzo wygodne i praktyczne, w moim przypadku wystarcza mi na przygotowanie dwóch posiłków. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie wakacyjnego bento. Interpretację zadania pozostawiam Wam, liczę na Waszą kreatywność. 

Regulamin konkursu:
– zadaniem konkursowym jest przygotowanie wakacyjnego bento. Liczy się Wasz pomysł oraz kreatywność. Zdjęcia Waszych propozycji wraz z ich opisem (mile widziany także przepis) przesyłajcie na adres mailowy [email protected]
–  konkurs trwa dwa tygodnie, swoje zgłoszenia możecie przesyłać od 4 do 17 lipca (do godziny 23:59)
– wysyłając zgłoszenie do konkursu wyrażacie zgodę na jego ewentualną publikację na blogu Filozofia Smaku oraz fanpage’u Bentomanii
– każdy uczestnik może przesłać dowolną ilość zgłoszeń w konkursie
– sponsorem konkursu jest sklep Bentomania
– będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie fanpage Bentomanii oraz Filozofii Smaku na Facebooku (nie jest  to warunek konieczny)
nagrodą w konkursie jest pudełko śniadaniowe Bento Box Original Collection w kolorze błękitnym oraz chusta furoshiki, służąca do opakowania bento
– wyniki konkursu zostaną ogłoszone 18 lipca w oddzielnym poście na blogu Filozofia Smaku
– wysyłka nagrody przewidziana jest jedynie na terenie Polski. W konkursie rzecz jasna mogą wziąć udział osoby mieszkające poza granicami kraju, o ile w przypadku wygranej, podadzą adres do wysyłki na terenie kraju

Życzę Wam wszystkim powodzenia w konkursie i mam szczerą nadzieję, że i Wy dacie się zarazić miłością do bento! 

15 komentarzy
0

15 komentarzy

Anonimowy 04/07/2012 - 5:37 pm

Magda FA: Przeczytałam, polubiłam co było do polubienia 🙂 Ale nadal nie jestem pewna, co to jest bento… Czy to po prostu drugie śniadanie zapakowane w pudełeczko do pracy? Czy to drugie sniadanie musi spełniac jeszcze coś?

Odpowiedz
Malwina 05/07/2012 - 6:05 am

Madziu, bento jest rodzajem posiłku spożywanego w pracy, czy też szkole. Zawiera mniejsze porcje jedzenia, za to różnorodne (dodatkowo zwraca się uwagę na zbilansowanie składników: 3 części węglowodanów, 1 część protein, 2 części warzyw i/lub owoców). Ale to, jak zinterpretujesz zadanie konkursowe i co włożysz do swojego pojemnika, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie;-)

Odpowiedz
Hardcore Food and Travel 04/07/2012 - 7:24 pm

Ja to swoje bento do tej pory nosiłam w słoikach i torebkach 🙂 Ale już widzę co bym upchała do takiego profesjonalnego pojemniczka 🙂 Startuję w konkursie jak nic!!!

Odpowiedz
pasjonatka 04/07/2012 - 8:08 pm

mam pytanie, nie posiadam na razxie pudelka bento, wiec nie mam jak zrobic zdj swojego pomyslu na nie z nim. moge wziasc udzial w konkursie?

Odpowiedz
Malwina 05/07/2012 - 5:48 am

Nie musisz mieć specjalnego pojemnika do bento. Wystarczy, że posiadasz dowolny pojemnik na żywność (chyba każdy takowy w domu posiada) i w nim przygotujesz swoje bento 😉

Odpowiedz
Tomek gotuje 04/07/2012 - 8:37 pm

Fajny konkurs 🙂 Dopiero parę dni temu dowiedziałem się o istnieniu czegoś takiego jak bento, bardzo mi się spodobała taka koncepcja posiłków do pracy 🙂
Ale mam pytanie dotyczące konkursu. Czy dania konkursowe muszą być przygotowane w specjalnych opakowaniach do bento? Czy wystarczy trzymanie się koncepcji bento?

Odpowiedz
Malwina 05/07/2012 - 5:50 am

Tomku, tak jak napisałam wyżej, wystarczy zwykły pojemnik na żywność.

Odpowiedz
Gula 05/07/2012 - 6:31 am

A ja pierwszy raz słyszę o bento:) To jest cudowne w blogach, ciągle się uczę czegoś nowego:)
A sałatka, jak dla mnie idealna! Chyba podobnie wczoraj myślałyśmy:) Też miałam/mam sałatkę z bobem:) SMACZNEGO!

Odpowiedz
pinkcake 05/07/2012 - 8:00 am

Rozumiem, że opakowanie dania w pudełko do bento nie jest obowiązkowe? Bo jaki byłby sens organizowania konkursu na wygranie pudełka dla osób, które pudełko już mają 😀

Odpowiedz
Malwina 05/07/2012 - 8:08 am

Pincake- tak jak napisałam w poprzednich komentarzach, nie trzeba posiadać specjalnego pudełka do bento. Wystarczy użyć zwykłego plastikowego pojemnika spożywczego. Z resztą i tu nie ma ograniczeń, liczy się wyobraźnia;-)Równie dobrze możesz swoje bento zapakować do metalowej puszki po czekoladkach, albo zaprezentować na talerzu. To, jak zinterpretujesz zadanie konkursowe zależy tylko i wyłącznie od Ciebie samej.

pozdrawiam

Odpowiedz
Maggie 05/07/2012 - 8:06 am

Boska ta salatka! I faktycznie, nie ma to jak domowy lunch, ktory umili przerwe w pracy 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 05/07/2012 - 8:18 am

Dzięki Twojemu wpisowi, Malwinko, dowiedziałam się, że coś takiego jak "bento" w ogóle istnieje 🙂

Z wakacyjnymi pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
witaminkaa 06/07/2012 - 8:51 pm

Bardzo lubię inspirujące konkursy, już w głowie układam plan zdjęć;) Pozdrawiam miło!

Odpowiedz
Malwina 12/07/2012 - 7:07 am

Czekam w takim razie niecierpliwie na Twoje zgłoszenie;)

Odpowiedz
magducha err 14/07/2015 - 11:17 am

Przetestowaliśmy sałatkę z bobem i kuskusem. Rany jakie to dobre. To był nasz debiut z bobem 😉 Pamiętam, że jak próbowałam go pierwszy raz ze dwa lata temu to mi nie smakował 😛 W ogóle podpasowały mi Twoje sałatki kuskusowo- ryżowo-soczewicowe 😉 Nie jestem wielką fanką "klasycznych" sałatek i do tej pory jakoś nie ogarniałam, że można inaczej 😛 "Kaszowe" sałatki są bardziej treściwe i- jak dla mnie- idealnie nadają się na obiadówkę do pracy. Co by tu na jutro… >:->

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies