Wieprzowina po syczuańsku z papryką

przez Malwina
Wieprzowina po syczuańsku z papryką

Dziś po raz kolejny spotkałam się w wirtualnej kuchni z kilkoma blogerami. W ramach Akcji chińskiej przygotowaliśmy wieprzowinę po syczuańsku z papryką. Jest to szybki i smaczny przepis, który na pewno przypadnie do gustu wielbicielom azjatyckiej kuchni. Ja wzbogaciłam go o dodatek czosnku, imbiru i pieprzu syczuańskiego. Dzięki nim danie stało się bardziej wyraziste. 
Razem ze mną danie przygotowały: Maggie, Shinju, Kasia i Dobromiła. 

Wieprzowina po syczuańsku z papryką

WIEPRZOWINA PO SYCZUAŃSKU Z PAPRYKĄ (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Easy stir-fry]

  • 500 g schabu (w oryginalnym przepisie polędwica)
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany (dałam od siebie)
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany, przeciśnięty przez praskę (dałam od siebie)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • łyżka octu z białego wina
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 pory (biała część), pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w paseczki
  • 1 duża marchew, obrana, pokrojona w słupki
  • 1 cukinia, pokrojona w słupki
  • pieprz syczuański do smaku
  • do podania- ugotowany ryż
  • marynata do mięsa: łyżka jasnego sosu sojowego, pół łyżeczki chili w płatkach
Schab kroimy w plastry, potem w podłużne paski. Wkładamy go do marynaty, odstawiamy na 30 minut do lodówki. W miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, wodę i mąkę kukurydzianą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy mięso przez około 3 minuty. Odkładamy na papierowy ręcznik. Rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy imbir i czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy pora i paprykę, smażymy 2 minuty, wrzucamy cukinię i marchew, smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię przekładamy usmażone mięso, wlewamy marynatę, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

od-kuchni 24/06/2012 - 5:02 pm

Oj mój A. z pewnością by się ucieszył widząc na stole taki obiadek 🙂 Pysznie się prezentuje!

Odpowiedz
shinju 24/06/2012 - 5:51 pm

Widzę że u Ciebie sos trochę bardziej odparowany niż u mnie 🙂 W każdym razie wygląda super 🙂

Odpowiedz
Kasia 24/06/2012 - 6:17 pm

dziękuję za poradę odnośnie czosnku, imbiru i pieprzu 🙂 pieprz użyłam zwykły, ponieważ nie dorwałam syczuańskiego w sklepach :/ generalnie wyszła bardzo dobra potrawa 🙂

Odpowiedz
Majana 24/06/2012 - 8:03 pm

Pięknie i bardzo smacznie wygląda. Aż mi apetytu narobiłyście tym daniem:)

Odpowiedz
Dobromiła 25/06/2012 - 6:33 am

Mój duży konsument własnie marudził, że zbyt łagodne, pewnie by mu z twoimi dodatkami bardziej smakowało. Ale za to mały konsument zajadał, aż mu się uszy trzęsły. Coś za cos.

Odpowiedz
bartoldzik 25/06/2012 - 9:54 am

Wygląda naprawdę apetycznie, no i robi się szybko – czego chcieć więcej?? 🙂

Odpowiedz
Maggie 25/06/2012 - 10:21 am

Swietne danie, blyskawiczne i pyszne! Na pewno jeszcze je zrobie.

Odpowiedz
Biedr_ona 25/06/2012 - 12:04 pm

O, teraz będę miała okazję w końcu wykorzystać swój pieprz syczuański 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Beatrice 25/06/2012 - 2:45 pm

Ależ nabrałam ochoty, a tak dawno nie jadłam chińszczyzny… 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 25/06/2012 - 2:51 pm

Nie przepadam za wieprzowiną, ale w takiej chińskiej wersji, musi smakować wyśmienicie. Wygląda bajecznie. Tylko nigdzie nie widziałam takiego pieprzu. Różni się on jakoś w smaku od normalnego? 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/06/2012 - 4:29 pm

Różni się i to znacznie, ma kwaskowaty posmak

Odpowiedz
na gazie 25/06/2012 - 4:30 pm

ale mi smaka narobilas 🙂 juz dawno chodzi za mna taki schab:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies