Dziś kolejna sałatka z dodatkiem grillowanych warzyw. Tym razem bazą do niej stał się czarny ryż. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie to nadróbcie. Ma ciekawy orzechowy smak, jako dodatek do sałatek sprawdza się rewelacyjnie. Moją sałatkę wzbogaciłam grillowanym serem tofu, jeśli jednak go nie lubicie, zastąpcie oscypkiem lub halloumi.
SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- pół szklanki czarnego ryżu
- 3 łyżki nasion dyni, uprażonych na suchej patelni
- 1 średniej wielkości czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- dwie garści pomidorków koktajlowych (około 25 sztuk)
- 100 g tofu marynowanego (opcjonalnie)*
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżka posiekanego oregano
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- sól, świeżo zmielony pieprz
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wnętrzem do góry. Kropimy je lekko oliwą, delikatnie solimy i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami (posypałam je oregano). Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy, układamy obok pomidorków (skórą do góry). Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i wkładamy do naczynia. Dorzucamy 4 ząbki czosnku w łupinach. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Paprykę wkładamy do garnka, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy ją ze skórki (paprykę zamiast do garnka możemy włożyć do foliowej torebki, ja takowych nie posiadam nigdy w kuchni). Ostudzoną i obraną ze skórki paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki.
Cukinię i tofu kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron na patelni. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ryż łączymy z posiekanymi ziołami, pestkami dyni, cebulą, papryką, pomidorkami, kukurydzą, cukinią i tofu. Pieczony czosnek wyciskami z łupin, drobno siekamy. Ocet ucieramy z oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy czosnek i dokładnie mieszamy. Tak powstałym dressingiem zalewamy sałatkę.
*jeśli nie lubimy tofu możemy je pominąć lub zastąpić oscypkiem lub halloumi, które idealnie nadają się do grillowania
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
23 komentarze
Życzę Ci dzisiaj wieczoru Cudownego.
By Szczęście było u boku Twego!
Pozdrawiam cieplutko…
ciekawa 🙂 nie jadłam czarnego ryżu. nawet nie widziałam go w sklepach… gdzie go kupiłaś?
Kasiu zamawiam go przez Internet, podobnie jak czerwony ryż:)
Boska! Czarny ryż- kocham, tofu- ubóstwiam. Warzywa w ich asyście muszą smakować super 🙂
Pyszna sałateczka, piękne zdjęcia 🙂
Piękna gra kolorów. JEstem bardzo ciekawa tego smaku, dawno nie jadłam salatki z grillowanymi warzywami. Pozdrawiam!
Swietna salatka! Mam slabosc do grillowanych warzyw. Podejrzewam, ze ze slonym halloumi tez bedzie dobra.
Zważywszy na to, że przed wakacjami zamierzam zacisnąć pasa, to danie idealnie dla mnie!
ja uwielbiam czarny ryż, lubię jego taką twardawą strukturę! a sałatka świetna
Pozdrawiam
Monika
Wygląda przepysznie:)
Takie dania to ja lubię, mogłabym jeść na okrągło. Buziaki! :*
Świetne połączenie! i ten czarny ryż – muszę wypróbować 🙂
ps. urzeka mnie ten koszyczek, w którym są pomidorki. Można wiedzieć, gdzie takie się kupuje? 🙂
Koszyczek ten dostałam dobrych kilka lat temu w prezencie. Był opakowaniem dla kosmetyków Yves Rocher;)
I wszystko jasne, raczej go już nie zdobędę 🙂
Malwinno, Ty to potrafisz! 🙂
z czarnym ryżem mam złe wspomnienia, ale gdyby ktoś mi przygotował takie cudo, to chętnie wsunęłabym kilka miseczek… 🙂
Nie mogę się napatrzeć na ten cudny koszyczek na pomidorki:)
Bardzo ładne zdjęcia.. pobudzają apetyt ;-)))
Same tu pyszności:)
Nigdy nie jadłam czarnego ryżu, ciekawy przepis na sałatkę 🙂
Bardzo smakowita! 🙂
Cudownie wygląda ta sałatka Malwinko 🙂
Piękny wygląd i smak na pewno:)
No właśnie.. do tej pory jeszcze nie jadłam czarnego ryżu, czas to zmienić, potrawka wygląda smacznie 😉
http://www.przysmakiewy.pl