Sałatka z czarnym ryżem i grillowanymi warzywami

przez Malwina
Sałatka z czarnym ryżem i grillowanymi warzywami

Dziś kolejna sałatka z dodatkiem grillowanych warzyw. Tym razem bazą do niej stał się czarny ryż. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie to nadróbcie. Ma ciekawy orzechowy smak, jako dodatek do sałatek sprawdza się rewelacyjnie. Moją sałatkę wzbogaciłam grillowanym serem tofu, jeśli jednak go nie lubicie, zastąpcie oscypkiem lub halloumi. 

Sałatka z czarnym ryżem i grillowanymi warzywami

SAŁATKA Z CZARNYM RYŻEM I GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • pół szklanki czarnego ryżu
  • 3 łyżki nasion dyni, uprażonych na suchej patelni
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • dwie garści pomidorków koktajlowych (około 25 sztuk)
  • 100 g tofu marynowanego (opcjonalnie)*
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanej bazylii
  • łyżka posiekanego oregano
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wnętrzem do góry. Kropimy je lekko oliwą, delikatnie solimy i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami (posypałam je oregano). Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy, układamy obok pomidorków (skórą do góry). Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i wkładamy do naczynia. Dorzucamy 4 ząbki czosnku w łupinach. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Paprykę wkładamy do garnka, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy ją ze skórki (paprykę zamiast do garnka możemy włożyć do foliowej torebki, ja takowych nie posiadam nigdy w kuchni). Ostudzoną i obraną ze skórki paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki. 
Cukinię i tofu kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron na patelni. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ryż łączymy z posiekanymi ziołami, pestkami dyni, cebulą, papryką, pomidorkami, kukurydzą, cukinią i tofu.  Pieczony czosnek wyciskami z łupin, drobno siekamy. Ocet ucieramy z oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy czosnek i dokładnie mieszamy. Tak powstałym dressingiem zalewamy sałatkę.

*jeśli nie lubimy tofu możemy je pominąć lub zastąpić oscypkiem lub halloumi, które idealnie nadają się do grillowania 

Sałatka z czarnym ryżem i grillowanymi warzywami

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Anonimowy 19/06/2012 - 4:37 pm

Życzę Ci dzisiaj wieczoru Cudownego.
By Szczęście było u boku Twego!
Pozdrawiam cieplutko…

Odpowiedz
Kasia 19/06/2012 - 6:13 pm

ciekawa 🙂 nie jadłam czarnego ryżu. nawet nie widziałam go w sklepach… gdzie go kupiłaś?

Odpowiedz
Malwina 20/06/2012 - 9:42 am

Kasiu zamawiam go przez Internet, podobnie jak czerwony ryż:)

Odpowiedz
kikimora 19/06/2012 - 7:10 pm

Boska! Czarny ryż- kocham, tofu- ubóstwiam. Warzywa w ich asyście muszą smakować super 🙂

Odpowiedz
Majana 19/06/2012 - 8:42 pm

Pyszna sałateczka, piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Agata 19/06/2012 - 9:33 pm

Piękna gra kolorów. JEstem bardzo ciekawa tego smaku, dawno nie jadłam salatki z grillowanymi warzywami. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Maggie 20/06/2012 - 8:04 am

Swietna salatka! Mam slabosc do grillowanych warzyw. Podejrzewam, ze ze slonym halloumi tez bedzie dobra.

Odpowiedz
Ivka 20/06/2012 - 10:37 am

Zważywszy na to, że przed wakacjami zamierzam zacisnąć pasa, to danie idealnie dla mnie!

Odpowiedz
mnemonique 20/06/2012 - 11:42 am

ja uwielbiam czarny ryż, lubię jego taką twardawą strukturę! a sałatka świetna
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Natalia 20/06/2012 - 2:21 pm

Wygląda przepysznie:)

Odpowiedz
mania179 20/06/2012 - 3:48 pm

Takie dania to ja lubię, mogłabym jeść na okrągło. Buziaki! :*

Odpowiedz
Beatrice 20/06/2012 - 7:40 pm

Świetne połączenie! i ten czarny ryż – muszę wypróbować 🙂
ps. urzeka mnie ten koszyczek, w którym są pomidorki. Można wiedzieć, gdzie takie się kupuje? 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/06/2012 - 6:09 pm

Koszyczek ten dostałam dobrych kilka lat temu w prezencie. Był opakowaniem dla kosmetyków Yves Rocher;)

Odpowiedz
Beatrice 22/06/2012 - 9:19 pm

I wszystko jasne, raczej go już nie zdobędę 🙂

Odpowiedz
Patyska 21/06/2012 - 7:27 am

Malwinno, Ty to potrafisz! 🙂

Odpowiedz
Ola 21/06/2012 - 12:06 pm

z czarnym ryżem mam złe wspomnienia, ale gdyby ktoś mi przygotował takie cudo, to chętnie wsunęłabym kilka miseczek… 🙂

Odpowiedz
Karolka 21/06/2012 - 6:08 pm

Nie mogę się napatrzeć na ten cudny koszyczek na pomidorki:)

Odpowiedz
Grażyna 22/06/2012 - 6:25 am

Bardzo ładne zdjęcia.. pobudzają apetyt ;-)))

Odpowiedz
agnieszka 22/06/2012 - 10:17 am

Same tu pyszności:)

Odpowiedz
agattekh 22/06/2012 - 12:23 pm

Nigdy nie jadłam czarnego ryżu, ciekawy przepis na sałatkę 🙂

Odpowiedz
pepa w kuchni 22/06/2012 - 1:38 pm

Bardzo smakowita! 🙂

Odpowiedz
Majana 22/06/2012 - 5:20 pm

Cudownie wygląda ta sałatka Malwinko 🙂
Piękny wygląd i smak na pewno:)

Odpowiedz
Biedr_ona 25/06/2012 - 12:05 pm

No właśnie.. do tej pory jeszcze nie jadłam czarnego ryżu, czas to zmienić, potrawka wygląda smacznie 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies