Chlebek ten piekłam do tej pory dwukrotnie. Za pierwszym razem zamiast rozmarynu użyłam tymianku oraz skórki otartej z cytryny. Było to smaczne połączenie, jednak wersja z rozmarynem okazała się po prostu strzałem w dziesiątkę. Chleb fantastycznie pasuje do serów pleśniowych i długo dojrzewających wędlin. Doskonały jest także solo. Częstujcie się proszę 🙂
CHLEB Z WINOGRONAMI I ROZMARYNEM
Składniki (na 1 bochenek):
[przepis własny]
- 250 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 165 ml ciepłej wody
- 8 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
- pół łyżeczki cukru
- dodatkowo-różowe winogrona i rozmaryn
Mąkę mieszamy z solą i rozmarynem. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków, drobno siekamy, dodajemy do mąki. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę, wodę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, formujemy w okrągły bochenek, układamy na blasze wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 30-45 minut. W cieście robimy dziurki, umieszczamy w nich winogrona i igiełki rozmarynu. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, pieczemy przez około 25 minut lub do momentu, aż postukany od spodu będzie wydawać głuchy dźwięk. Jeśli w trakcie pieczenia winogrona zaczną się przypalać, przykrywamy chleb kawałkiem foli aluminiowej. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.
21 komentarzy
sliczne zdjecia:) a winogrona to mam akurat w lodowce….
Ale pięknie wygląda. Jestem bardzo ciekawa smaku!
Nie jestem przekonana do takich połączeń, ale ciekawie wygląda 🙂
gdy pisałaś mi o tym chlebku, byłam pewna że winogrona będą rozgniecione w miąższu chlebka. Wygląda wspaniale. W sam raz do sera, orzechów i rodzynek…
Pysznie wygląda!
Lubię połączenie winogron i rozmarynu,
ale nigdy nie użyłam go w chlebie.
Chętnie spróbuję:)
Jak cudnie wygląda! Smaku nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić, nigdy takiego połączenia nie jadłam. Może uda mi się zrobić taki chlebek.
Pozdrawiam ♥ Pati
Smakowita propozycja, pięknie wyrośnięty 🙂
Malwinko, zdjęcia dziś są oszałamiające.
zresztą, jak i sam chleb. fascynujący.
brzmi kusząco, a wygląda przepięknie!
Chlebek wygląda przepysznie 🙂
Super pomysł na spotkanie z przyjaciółmi przy kawałku chleba;)
Szalenie ciekawy i niebanalny pomysl! Taki chleb musi sie lubic z serem plesniowym 🙂
Cóż za oryginalny pomysł!
Strasznie mi się podoba ta propozycja pieczywa. A dodatek rozmarynu w pieczywie wprost ubóstwiam!
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
Bardzo ciekawe i intrygujące połączenie, takie jak lubię 🙂 I wygląda wspaniale…
Łał. Wygląda pięknie. A połączenie winogron z rozmarynem jest co najmniej intrygujące 🙂
Robiłam kiedyś podobny placek http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2679. Połączenie winogrona-rozmaryn jest rewelacyjne. Pozdrawiam
Winogrona? Bardzo ciekawe 🙂
Ale piękny! Musi pięknie pachnieć. mmmmm 🙂
kolejny chlebek od Ciebie, który koniecznie muszę upiec 🙂
myślałam że źle przeczytałam ale to faktycznie winogrona.. wow!
Świetna propozycja! Rozmaryn tak rzadko stosuję w swojej kuchni, ale bardzo go lubię!