Chleb z winogronami i rozmarynem

przez Malwina
Chleb z winogronami i rozmarynem
Chlebek ten piekłam do tej pory dwukrotnie. Za pierwszym razem zamiast rozmarynu użyłam tymianku oraz skórki otartej z cytryny. Było to smaczne połączenie, jednak wersja z rozmarynem okazała się po prostu strzałem w dziesiątkę. Chleb fantastycznie pasuje do serów pleśniowych i długo dojrzewających wędlin. Doskonały jest także solo. Częstujcie się proszę 🙂


Chleb z winogronami i rozmarynem

CHLEB Z WINOGRONAMI I ROZMARYNEM

Składniki (na 1 bochenek):
[przepis własny]

  • 250 g mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 165 ml ciepłej wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • dodatkowo-różowe winogrona i rozmaryn
Mąkę mieszamy z solą i rozmarynem. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków, drobno siekamy, dodajemy do mąki. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, oliwę, wodę, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, formujemy w okrągły bochenek, układamy na blasze wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 30-45 minut.  W cieście robimy dziurki, umieszczamy w  nich winogrona i igiełki rozmarynu. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, pieczemy przez około 25 minut lub do momentu, aż postukany od spodu będzie wydawać głuchy dźwięk. Jeśli w trakcie pieczenia winogrona zaczną się przypalać, przykrywamy chleb kawałkiem foli aluminiowej. Upieczony chleb studzimy na kratce. 

Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Dota 13/06/2012 - 4:49 pm

sliczne zdjecia:) a winogrona to mam akurat w lodowce….

Odpowiedz
Agata 13/06/2012 - 5:05 pm

Ale pięknie wygląda. Jestem bardzo ciekawa smaku!

Odpowiedz
Barbara 13/06/2012 - 6:01 pm

Nie jestem przekonana do takich połączeń, ale ciekawie wygląda 🙂

Odpowiedz
vanilla 13/06/2012 - 6:20 pm

gdy pisałaś mi o tym chlebku, byłam pewna że winogrona będą rozgniecione w miąższu chlebka. Wygląda wspaniale. W sam raz do sera, orzechów i rodzynek…

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 13/06/2012 - 6:23 pm

Pysznie wygląda!
Lubię połączenie winogron i rozmarynu,
ale nigdy nie użyłam go w chlebie.
Chętnie spróbuję:)

Odpowiedz
patitolubi 13/06/2012 - 6:27 pm

Jak cudnie wygląda! Smaku nie jestem sobie w stanie nawet wyobrazić, nigdy takiego połączenia nie jadłam. Może uda mi się zrobić taki chlebek.

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Kamila 13/06/2012 - 6:51 pm

Smakowita propozycja, pięknie wyrośnięty 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 13/06/2012 - 8:43 pm

Malwinko, zdjęcia dziś są oszałamiające.
zresztą, jak i sam chleb. fascynujący.

Odpowiedz
aga-aa 14/06/2012 - 4:37 am

brzmi kusząco, a wygląda przepięknie!

Odpowiedz
agnieszka 14/06/2012 - 6:33 am

Chlebek wygląda przepysznie 🙂

Odpowiedz
Gula 14/06/2012 - 6:42 am

Super pomysł na spotkanie z przyjaciółmi przy kawałku chleba;)

Odpowiedz
Maggie 14/06/2012 - 6:45 am

Szalenie ciekawy i niebanalny pomysl! Taki chleb musi sie lubic z serem plesniowym 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 14/06/2012 - 7:29 am

Cóż za oryginalny pomysł!
Strasznie mi się podoba ta propozycja pieczywa. A dodatek rozmarynu w pieczywie wprost ubóstwiam!

Pozdrawiam serdecznie,
Edith

Odpowiedz
Angie 14/06/2012 - 8:14 am

Bardzo ciekawe i intrygujące połączenie, takie jak lubię 🙂 I wygląda wspaniale…

Odpowiedz
gin 14/06/2012 - 8:46 am

Łał. Wygląda pięknie. A połączenie winogron z rozmarynem jest co najmniej intrygujące 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 14/06/2012 - 10:49 am

Robiłam kiedyś podobny placek http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2679. Połączenie winogrona-rozmaryn jest rewelacyjne. Pozdrawiam

Odpowiedz
Natalia 14/06/2012 - 1:44 pm

Winogrona? Bardzo ciekawe 🙂

Odpowiedz
Majana 14/06/2012 - 3:26 pm

Ale piękny! Musi pięknie pachnieć. mmmmm 🙂

Odpowiedz
Gosia 14/06/2012 - 6:09 pm

kolejny chlebek od Ciebie, który koniecznie muszę upiec 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 14/06/2012 - 7:28 pm

myślałam że źle przeczytałam ale to faktycznie winogrona.. wow!

Odpowiedz
Bon Appetit! 15/06/2012 - 9:07 am

Świetna propozycja! Rozmaryn tak rzadko stosuję w swojej kuchni, ale bardzo go lubię!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies