Na przekór pogodzie. Kolorowa sałatka z pieczonych warzyw

przez Malwina

Kiedy mam tylko więcej czasu, najchętniej jadam sałatki na bazie grillowanych lub pieczonych warzyw. Nabierają one wówczas cudownego smaku. Z racji, iż sezon na szparagi już się kończy, postanowiłam się z nimi pożegnać przygotowując taką oto kolorową sałatkę. Wszystko świetnie uzupełnia dressing na bazie pieczonego czosnku. Jeśli macie więc ochotę rozpieścić swoje podniebienie rozejrzyjcie się za zielonymi szparagami. 

Przepis dodaję do akcji Lekkie sałatki. 

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW I SZPARAGÓW

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 12 cienkich zielonych szparagów
  • 1 mała cukinia
  • pół małego bakłażana
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku w łupinach
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, suszone oregano
Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Lekko solimy, posypujemy suszonym oregano i kropimy oliwą. Układamy je w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Paprykę kroimy na pół, pozbywamy się nasion, układamy w naczyniu skórką do góry. Do naczynia wkładamy czosnek w łupinach i obraną cebulę przekrojoną na pół.  Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 40 minut, aż skórka na papryce ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę wkładamy do foliowego woreczka, odkładamy na 10 minut, obieramy ze skórki. 
Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry. Grillujemy z obu stron na patelni, aż będą miękkie. Szparagi gotujemy na parze przez 4-5 minut (wcześniej należy odłamać zdrewniałe końce. Długość gotowania będzie uzależniona od grubości szparagów. Przy bardzo cienkich może wynieść 2 minuty). Kroimy je na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy szparagi, pomidorki, plastry bakłażana, cukinii, pokrojoną cebulę i paprykę. 
Przygotowujemy dressing: Czosnek wyciskamy z łupin, drobno siekamy. 2 łyżki oliwy łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy czosnek, ucieramy dokładnie. Powstałym sosem zalewamy sałatkę. 
23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

bartoldzik 04/06/2012 - 8:32 am

Bardzo lubię grillowane i pieczone warzywa. To zupełnie inny smak, gdy ich słodycz ulega skarmelizowaniu. Ja bym sałatkę lekko "dociążył" halloumi 😉

Odpowiedz
Malwina 04/06/2012 - 8:37 am

Gdyby sałatkę konsumował mój Luby zapewne i halloumi znalazłoby się w niej. Mi co najwyżej pozostaje grillowane tofu:)

Odpowiedz
kuchenny bałagan 04/06/2012 - 8:34 am

wygląda obłędnie, pyszni i optymistycznie 🙂

Odpowiedz
Kamila 04/06/2012 - 8:41 am

Pysznie, bardzoooo pysznie!

Odpowiedz
Ivka 04/06/2012 - 8:55 am

Bardzo optymistyczna sałatka, od razu się serce raduję do takiej dawki kolorowych pyszności:)

Odpowiedz
Ivka 04/06/2012 - 8:55 am

Bardzo optymistyczna sałatka, od razu się serce raduję do takiej dawki kolorowych pyszności:)

Odpowiedz
agoosia 04/06/2012 - 8:56 am

Och smak musi być wspaniały:)

Odpowiedz
Angie 04/06/2012 - 9:02 am

Przepysznie wygląda. Moje smaki 🙂

p.s.
Oczekuj listonosza 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/06/2012 - 10:11 am

Listonosz już u mnie był. Dziękuję kochana:*

Odpowiedz
katie 04/06/2012 - 12:10 pm

Wygląda super. Uwielbiam pieczone warzywa, zawsze świetnie smakują 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2012 - 12:26 pm

Ekstra sałatka 🙂 zostało coś dla mnie ??

Odpowiedz
Malwina 04/06/2012 - 12:49 pm

Niestety nic już nie zostało, zniknęła w oka mgnieniu;)

Odpowiedz
Anonimowy 04/06/2012 - 12:59 pm

Tak przypuszczałem bo takie dobroci to szybko znikają……eh…..a ja jestem dalej głodny 🙁 idę sobie zrobić kanapkę

Odpowiedz
Gosia 04/06/2012 - 12:28 pm

ta kombinacja kolorów wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Natalia 04/06/2012 - 12:48 pm

Już w samych kolorach można się zakochać

Odpowiedz
basia 04/06/2012 - 2:06 pm

cudownie wyglada ta salatka, jej smak sobie wyobrazam – musi byc pyszna.

Odpowiedz
Dota 04/06/2012 - 2:16 pm

bardzo fajna:) i te szparagi….ehhh

Odpowiedz
patitolubi 04/06/2012 - 2:54 pm

Mniam! I moje ulubione szparagi 🙂

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Beatrice 04/06/2012 - 3:16 pm

Pięknie wygląda, niezwykla apetycznie!

Odpowiedz
goh. 04/06/2012 - 4:12 pm

piękne kolorki ma ta sałatka!:)))

Odpowiedz
Wiera 04/06/2012 - 4:12 pm

Wczoraj piekłam pomidory. Mam prostą, dobrą metodę, choć wymaga czekania. Pieczone warzywa uwielbiam! 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 05/06/2012 - 6:33 am

Poczęstowałabym się, ale przypuszczam.. że dla mnie nie wystarczy już, następnym razem może się załapię ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Maggie 05/06/2012 - 7:33 am

Wspaniala! To kwintesencja lata na talerzu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies