Kiedy mam tylko więcej czasu, najchętniej jadam sałatki na bazie grillowanych lub pieczonych warzyw. Nabierają one wówczas cudownego smaku. Z racji, iż sezon na szparagi już się kończy, postanowiłam się z nimi pożegnać przygotowując taką oto kolorową sałatkę. Wszystko świetnie uzupełnia dressing na bazie pieczonego czosnku. Jeśli macie więc ochotę rozpieścić swoje podniebienie rozejrzyjcie się za zielonymi szparagami.
Przepis dodaję do akcji Lekkie sałatki.
SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW I SZPARAGÓW
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- 12 cienkich zielonych szparagów
- 1 mała cukinia
- pół małego bakłażana
- 1 mała czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 4 ząbki czosnku w łupinach
- 12 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, suszone oregano
Pomidorki myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Lekko solimy, posypujemy suszonym oregano i kropimy oliwą. Układamy je w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Paprykę kroimy na pół, pozbywamy się nasion, układamy w naczyniu skórką do góry. Do naczynia wkładamy czosnek w łupinach i obraną cebulę przekrojoną na pół. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 40 minut, aż skórka na papryce ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę wkładamy do foliowego woreczka, odkładamy na 10 minut, obieramy ze skórki.
Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plastry. Grillujemy z obu stron na patelni, aż będą miękkie. Szparagi gotujemy na parze przez 4-5 minut (wcześniej należy odłamać zdrewniałe końce. Długość gotowania będzie uzależniona od grubości szparagów. Przy bardzo cienkich może wynieść 2 minuty). Kroimy je na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy szparagi, pomidorki, plastry bakłażana, cukinii, pokrojoną cebulę i paprykę.
Przygotowujemy dressing: Czosnek wyciskamy z łupin, drobno siekamy. 2 łyżki oliwy łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy czosnek, ucieramy dokładnie. Powstałym sosem zalewamy sałatkę.
23 komentarze
Bardzo lubię grillowane i pieczone warzywa. To zupełnie inny smak, gdy ich słodycz ulega skarmelizowaniu. Ja bym sałatkę lekko "dociążył" halloumi 😉
Gdyby sałatkę konsumował mój Luby zapewne i halloumi znalazłoby się w niej. Mi co najwyżej pozostaje grillowane tofu:)
wygląda obłędnie, pyszni i optymistycznie 🙂
Pysznie, bardzoooo pysznie!
Bardzo optymistyczna sałatka, od razu się serce raduję do takiej dawki kolorowych pyszności:)
Bardzo optymistyczna sałatka, od razu się serce raduję do takiej dawki kolorowych pyszności:)
Och smak musi być wspaniały:)
Przepysznie wygląda. Moje smaki 🙂
p.s.
Oczekuj listonosza 🙂
Listonosz już u mnie był. Dziękuję kochana:*
Wygląda super. Uwielbiam pieczone warzywa, zawsze świetnie smakują 🙂
Ekstra sałatka 🙂 zostało coś dla mnie ??
Niestety nic już nie zostało, zniknęła w oka mgnieniu;)
Tak przypuszczałem bo takie dobroci to szybko znikają……eh…..a ja jestem dalej głodny 🙁 idę sobie zrobić kanapkę
ta kombinacja kolorów wygląda obłędnie 🙂
Już w samych kolorach można się zakochać
cudownie wyglada ta salatka, jej smak sobie wyobrazam – musi byc pyszna.
bardzo fajna:) i te szparagi….ehhh
Mniam! I moje ulubione szparagi 🙂
Pozdrawiam ♥ Pati
Pięknie wygląda, niezwykla apetycznie!
piękne kolorki ma ta sałatka!:)))
Wczoraj piekłam pomidory. Mam prostą, dobrą metodę, choć wymaga czekania. Pieczone warzywa uwielbiam! 🙂
Poczęstowałabym się, ale przypuszczam.. że dla mnie nie wystarczy już, następnym razem może się załapię ;-))
http://www.przysmakiewy.pl
Wspaniala! To kwintesencja lata na talerzu.