Kruche migdałowe ciasteczka

przez Malwina

Kiedy za oknem robi się brzydko i szaro, uwielbiam zamknąć się w kuchni i piec ciasteczka. Dziś postawiłam na prostotę. Bez żadnych udziwnień i dodatków w postaci lukru czy bakalii. Mocno migdałowe ciasteczka na pewno poprawią Wam nastrój w tak przygnębiający dzień. Częstujcie się proszę. 

KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTECZKA
Składniki (na 2 blachy):
[przepis własny]
  • 95 g mąki pszennej
  • 90 g drobno zmielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru
  • 85 g zimnego masła 
  • 2 żółtka
Mąkę mieszamy z migdałami i
cukrem. Dodajemy masło i siekamy je nożem razem z mąką. Wbijamy żółtka,
wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy
je na grubość 3 mm (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wycinamy dowolne
kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez około 10 minut
w temp. 180 stopni. 
24 komentarze
0

24 komentarze

Marzena 04/06/2012 - 4:57 pm

Ja sie poczestuje chetnie bo za oknem u mni etez szaro i pada deszcz:( Proste i pyszne:)

Odpowiedz
Kasia 04/06/2012 - 5:16 pm

Malwi, naucz mnie piec ciasteczka 🙁 moje zawsze po upieczeniu są twarde, w związku z czym już dawno zrezygnowałam z ich pieczenia. A u Ciebie zawsze takie ładne…

Odpowiedz
Nemi 04/06/2012 - 6:57 pm

Wzięłabym kilka ze sobą do pracy;)

Odpowiedz
Angie 04/06/2012 - 7:15 pm

Pysznie wyglądają…ale ja na jednym bym nie poprzestała 😉

Odpowiedz
wegetari-anka 04/06/2012 - 7:30 pm

ale sliczne 🙂 pewnie wtrabilabym caly sloik!

Odpowiedz
pasjonatka 04/06/2012 - 8:16 pm

lekkie jak piorko 🙂

Odpowiedz
Majana 04/06/2012 - 8:42 pm

Mniam, pysznosci, chętnie się poczęstuję Malwinko:)

Odpowiedz
Wiewióra 05/06/2012 - 5:41 am

pożeram kilka od razu 🙂 wspaniałe 😛

Odpowiedz
Biedr_ona 05/06/2012 - 6:32 am

Właśnie jest idealna pogoda na przygotowanie takich ciasteczek, świetna aranżacja 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kaś 05/06/2012 - 6:52 am

ale cieniutkie. schrupałabym 🙂

Odpowiedz
Maggie 05/06/2012 - 7:13 am

Takie najprostsze ciastka sa najpyszniejsze!

Odpowiedz
Kulinarna Fuzja 05/06/2012 - 7:40 am

Takie cisateczka zdecydowanie poprawiłyby mi humor !:)

Odpowiedz
Lovelykate 05/06/2012 - 8:00 am

Często gdy pogoda nie dopisuje zaszywam się w kuchni żeby zrobić coś smacznego 🙂
Świetne, cienkie ciasteczka, w sam raz na jeden kęs.

Odpowiedz
Anonimowy 05/06/2012 - 8:40 am

A ja takie ciasteczka to wcinam z miodzikiem 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit! 05/06/2012 - 8:58 am

Pogoda nas nie rozpieszcza, więc marzę tylko o tym, żeby napić się dobrej herbatki i zjeść parę Twoich ciasteczek! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/06/2012 - 9:04 am

oj ta pogoda – wczoraj musiałem rozpalić w kominku bo tak zimno było 🙁

Odpowiedz
Malwina 05/06/2012 - 9:06 am

Pozazdrościć kominka;)

Odpowiedz
Anonimowy 05/06/2012 - 9:10 am

E tam nie ma czego – jak jest jedynym urządzeniem podgrzewającym dom to po paru latach wszyscy mają dosyć kominka bo ciągle trzeba drewno dorzucać ale rekreacyjnie jest super. Ciepełko, kieliszek czerwonego wina i serek pleśniowy 🙂 mniam 🙂

Odpowiedz
Tygrysica 05/06/2012 - 10:12 am

Ty to masz dar do robienia zdjęć. Każde jedno zawsze mi się podoba. Super!

Odpowiedz
Madame Edith 05/06/2012 - 10:48 am

Piękne te ciasteczka, a zdjęcia jeszcze piękniejsze! Cudowne!

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
Natalia 05/06/2012 - 1:24 pm

Uwielbiam kruche migdałowe ciasteczka – obowiązkowo z herbatą – moje przypominają kulki 🙂

Odpowiedz
Justyna 05/06/2012 - 2:23 pm

tylko schrupać…

Odpowiedz
k.m.w. 06/06/2012 - 11:35 am

śliczne ciasteczka!:)

Odpowiedz
agoosia 06/06/2012 - 11:59 am

Urocze… A do tego te piękne zdjęcia;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies