Sałatka ze szparagów, pieczonych pomidorów i bazylii

przez Malwina

Muszę się Wam do czegoś przyznać- jestem uzależniona od szparagów. Uwielbiam te pieczone w piekarniku, czy też ugotowane na parze. Dziś proponuję Wam bardzo smaczną sałatkę z ich dodatkiem. Jest to kolejna sałatka z gatunku tych minimalistycznych. Szparagi, pieczone pomidory, oliwki i bazylia- całość świetnie się ze sobą komponuję. Minusem tej sałatki jest czas oczekiwania, dlatego też warto pomidorki upiec wcześniej. 

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik , akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny oraz akcji Blue_megi- Sezon na szparagi. 

SAŁATKA ZE SZPARAGÓW, PIECZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g białych szparagów
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki liści bazylii, drobno posiekanych
  • dressing: 2 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Pomidorki kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wnętrzem do góry. Lekko je solimy, kroimy oliwą i posypujemy suszonym oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez 30-35 minut. Szparagi obieramy, odkrawamy stwardniałe końce, gotujemy na parze przez około 8 minut, aż będą miękkie. Studzimy je i kroimy w mniejsze kawałki. W misce łączymy pomidory, oliwki, szparagi, bazylię. Przygotowujemy dressing dokładnie łącząc wszystkie składniki. Zalewamy im sałatkę, dokładnie mieszamy i podajemy. 
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Kermeet 28/05/2012 - 8:03 am

Bardzo apetyczna ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Maggie 28/05/2012 - 9:29 am

Minimalistyczna, to fakt – ale za to jaka piekna i kolorowa! A uzaleznieniu od szparagow zupelnie sie nie dziwie.

Odpowiedz
Dusia 28/05/2012 - 9:44 am

świetna taka kolorowa

Odpowiedz
mariszka 28/05/2012 - 9:58 am

Zostało mi trochę szparagów po pizzy, akurat na jedną porcję takiej sałatki. Robię, bez dwóch zdań, zapowiada się pysznie

Odpowiedz
Aciri 28/05/2012 - 10:12 am

Też jestem uzależniona od szparagów. Szkoda, że są tak krótko…

Odpowiedz
magda k. 28/05/2012 - 10:44 am

Smakowicie i prosto się zapowiada 🙂

Odpowiedz
Angie 28/05/2012 - 10:56 am

rewelacyjna propozycja, koniecznie do przetestowania!

Odpowiedz
patitolubi 28/05/2012 - 11:08 am

Sałatka wygląda apetycznie. Wszystko to co lubię 🙂

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Kasia 28/05/2012 - 11:12 am

to masz zdrowe uzależnienie 😛 moje jest zdecydowanie mniej zdrowe i dużo bardziej kaloryczne, także nie masz co ukrywać tak dobrych nawyków żywieniowych 🙂 wspaniała sałatka!

Odpowiedz
Tygrysica 28/05/2012 - 12:41 pm

Super pomysł na wykorzystanie szapragów.

Odpowiedz
Natalia 28/05/2012 - 12:57 pm

Wspaniała sałatka, same pyszności w niej

Odpowiedz
Bon Appetit! 29/05/2012 - 6:53 am

Moje smaki w tej sałatce, więc z chęcią bym się nią uraczyła 🙂

Odpowiedz
Ola 29/05/2012 - 10:08 am

dodaję do wypróbowania, bardzo apetycznie się prezentuje!ciekawy patetnt na te pomidorki

życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
kuchenny bałagan 29/05/2012 - 1:22 pm

Śliczna ta sałatka i na pewno smaczna 🙂

Odpowiedz
Zielaczek 31/05/2012 - 10:36 am

Wygląda znakomicie :). Aż się głodna zrobiłam 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 31/05/2012 - 6:01 pm

Aż wstyd się przyznać, ale do dziś niczego nie przygotowałam ze szparagów ;-p

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies