Lamington cupcakes (GP Australii)

przez Malwina

Te słodkie babeczki robiłam już trzykrotnie. Są na prawdę uzależniające. Ich wykonanie jest  proste, wystarczy tylko zmiksować składniki, przelać do foremek na muffiny, a potem już tylko obtaczać je w polewie. Czy może być prościej? Dla wielu osób plusem może być fakt, iż nie zawierają dużej ilości proszku do pieczenia i sody. Częstujecie się tymi małymi słodkościami.

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię , akcji Lejdi- Co mamy dla mamy w kategorii deser oraz akcji Darii- F1 od kuchni. 

LAMINGTON CUPCAKES (AUSTRALIA)

Składniki (na 12 sztuk):
[źródło]

  • 90 g miękkiego masła
  • 110 g cukru 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
  • polewa: 10 g masła, 80 ml mleka, 25 g kakao, 200 g cukru pudru (w  oryginale 320 g)
  • szklanka wiórek do obtoczenia
Masło ucieramy z ekstraktem i cukrem na puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę, dokładnie miksujemy. Wlewamy mleko, miksujemy. Masę przelewamy do 12 małych foremek na muffiny lub 6 dużych (na 2/3 wysokości), pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) przez 20-25 minut, aż patyczek wbity w środek babeczki będzie suchy. 
Przygotowujemy polewę- wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy do połączenia się. Możemy także przygotować polewę w kąpieli wodnej. Polewa jest bardzo rzadka, ale taka powinna być. 
Ostudzone babeczki smarujemy ze wszystkich stron polewą (najlepiej nabijać je na widelec i zanurzać w polewie), następnie obtaczamy w wiórkach i odstawiamy do przestygnięcia. 
30 komentarzy
0

30 komentarzy

AnnaA-G 28/05/2012 - 5:11 pm

obłędnie wyglądają, oj chciałabym się poczęstować;)

Odpowiedz
manoria 28/05/2012 - 5:12 pm

Piękne babeczki 🙂 Z pewnością są pyszne. Pozdrawiam

Odpowiedz
Gosia 28/05/2012 - 6:19 pm

Zupełnie jak kokosanki mojej mamy, które pamiętam z dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
Kamila 28/05/2012 - 7:01 pm

Uwielbiam je!

Odpowiedz
Osia 28/05/2012 - 7:12 pm

To coś zdecydowanie dla mnie bo zdecydowanie mam ciężką rękę jeśli chodzi o sodę i proszek do pieczenia i często zdarz mi się przeholować. Ponadto babeczki wyglądają baaardzo apetycznie:)

Odpowiedz
Malwina 30/05/2012 - 12:14 pm

Osia- mimo małej ilości proszku i sody i tak mocno rosną

Odpowiedz
pasjonatka 28/05/2012 - 9:02 pm

wygladaja oryginalnie 😉

Odpowiedz
Maggie 29/05/2012 - 5:15 am

Przeuroczo wygladaja w tych kokosowych wiorkach 🙂

Odpowiedz
aga-aa 29/05/2012 - 6:48 am

wyglądają kusząco 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit! 29/05/2012 - 6:50 am

Niby składniki prawie jak na muffinki, a tu pod taką postacią jeszcze nie jadlam. Muszę koniecznie spróbować! 🙂

Odpowiedz
Agnieszka (arcoiris) 29/05/2012 - 7:33 am

Ale wyglądają.. pysznie. Zjadłabym!

Odpowiedz
Ervisha 29/05/2012 - 8:25 am

Sama sobie ten smak przypomniałam. Pamiętam princesse truskawkową w białej czekoladzie – była rewelacyjna…. a rolada powstała przypadkowo. Tato kupił na rynku truskawki a w lodówce zalegała tabliczka białej czekolady i postanowiłam to połączyć. Początkowo nie byłam pewna smaku. Nie wiedziałam co mi wyjdzie bo truskawki kojarzyły mi się zawsze z ciemną czekoladą, ale moje obawy były zbędne 🙂 A Twoje babeczki też prezentują się rewelacyjnie….

Dodaje Cię do ulubionych 🙂

http://www.magicznykociolek.blox.pl

Odpowiedz
Adrijah 29/05/2012 - 8:56 am

Bardzo fajny pomysł 🙂

Odpowiedz
Natalia 29/05/2012 - 1:23 pm

Uwielbiam ten smak 🙂 Kokosanki to moje dzieciństwo

Odpowiedz
Beatrice 29/05/2012 - 3:02 pm

Smak dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
Karolka 30/05/2012 - 5:34 am

Oooo czekolada i kokos to mi coś przypomina…:) ah tak kokosanki- pyszności:)

Odpowiedz
Daria Anna 30/05/2012 - 9:17 am

Wyglądają bardzo smacznie i pzypominają mi naszą polska kostkę kokosową (ciasto czekoladowe pokrojone w kostkę, maczane w polewie kakaowej i wiórkach kokosowych).

Odpowiedz
Madame Edith 30/05/2012 - 8:11 pm

No właśnie! Również czytając Twojego posta pomyślałam o kostce kokosowej – to taki jeden ze smaków dzieciństwa 🙂
Fajny przepis. Wszystko, co z kokosem jest super!

Z pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
amiss 30/05/2012 - 10:08 pm

O matko! Jak tu pięknie u Ciebie! Mam nadzieję, że i moje potrawy i zdjęcia kiedyś tak będą wyglądały. I nie wierzę, że wcześniej tu nie trafiłam. Od teraz będę odwiedzać:)

Odpowiedz
agoosia 31/05/2012 - 6:08 am

Takich babeczek jeszcze nie robiłam, wypróbuję:)

Odpowiedz
mnemonique 31/05/2012 - 6:18 am

słyszałam już dość dawno o tych kapkejkach, ale jakoś nigdy nie miałam okazji ich próbować. U Ciebie wyglądają cudnie i smakowicie, kokosowe wiórki ostatnio zjadam łyżkami (chyba mi brakuje w organizmie czegoś co one mają w sobie, serio) więc na sto procent by mi smakowały. No i faktycznie mało proszku i sodki, to dobrze.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Kuba (Kuba-Pichci.pl) 31/05/2012 - 8:13 am

Idealne do kawy – właśnie popijam jedną i marzę o takiej babeczce….

Odpowiedz
Evitaa 31/05/2012 - 8:35 am

Kojarzę takie ciasteczka z jakiegoś rodzinnego spotkania – tylko że były kwadratowe, a nie w formie babeczek. Mmmm, zjadłabym 🙂

Odpowiedz
grazyna 31/05/2012 - 8:45 am

Pyszne drobiazgi 🙂

Odpowiedz
Gula 31/05/2012 - 11:48 am

Robiłam podobne babeczki. Były rewelacyjne!

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 31/05/2012 - 4:34 pm

Bardzo fajne, nigdy nie miałam okazji ich jeść, ale je kojarzę, czas najwyższy to zmienić 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 31/05/2012 - 6:00 pm

O, wspaniale! Mam formy do muffinek więc raz dwa upiekę ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
elamorela 05/06/2012 - 3:38 pm

Rany, świetne! Zapisuję na moją listę do zrobienia 🙂 Jest tego co prawda sporo, ale jak znajdzie się tylko czas, to chętnie wypróbuję, bo w sumie przeważnie wszystkie te składniki mam w domu 🙂

Odpowiedz
Zosia 21/07/2012 - 7:58 pm

Zrobiłam, pyszne 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/07/2012 - 5:20 am

Zosiu, cieszę się, że smakowały Ci;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies