Orzechowe tarteletki z ganache z białej czekolady i truskawkami

przez Malwina

Kiedy Pela ogłosiła swoją jednodniową akcję dotyczącą kuchni naszych mam, długo zastanawiałam się, co przygotować. W pamięci przewijamy się różne pyszne smakołyki z dzieciństwa, ale chyba najbardziej utkwiły w niej kruche babeczki. Jako dziecko uwielbiałam razem z Mamą bawić się w wyrabianie ciasta i wylepianie foremek. Dlatego z okazji Jej święta sama postanowiłam przygotować jej kruche babeczki pod zapewne nieznanej jej postacią. Ciasto wykonałam na bazie orzechów laskowych, które uwielbia. W środku znalazł się słodki czekoladowy ganache i jej ukochane truskawki. Myślicie, że takie tarteletki przypadną jej do gustu?

Przepis dodaję do akcji Peli- Z kuchni mojej Mamy oraz akcji Lejdi- Co mamy dla Mamy jako deser. 

ORZECHOWE TARTELETKI Z GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY I TRUSKAWKAMI



Składniki (na 6 sztuk):
[przepis autorski]

  • 90 g obranych i drobno zmielonych orzechów laskowych
  • 95 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 85 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • ganache: 200 g białej czekolady, 160 g śmietany kremówki 36 %
  • do dekoracji truskawki, listki mięty
Mąkę mieszamy z orzechami, cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło, siekamy razem z mąką. Wlewamy żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny. 6 foremek smarujemy lekko masłem. Ciasto wałkujemy na 2-3 mm, wykładamy nim foremki. Do każdej wkładamy kawałek folii aluminiowej i obciążamy całość ziarnami fasoli. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po czym zdejmujemy folię i dopiekamy 3-5 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy tarteletki z foremek. 
Kremówkę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia na 20-30 minut. Foremki napełniamy ganache i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej, aż masa zgęstnieje. Dekorujemy truskawkami i listkami mięty. 
25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Gosia 26/05/2012 - 5:09 pm

wspaniałe, myślę, że każda mama byłaby zachwycona 🙂 kupiła niedawno foremki do tarteletek i chyba już czas je wypróbować

Odpowiedz
Bon Appetit! 26/05/2012 - 5:12 pm

Przepiękne! Wyszły Ci idealne! A mama na pewno zachwycona?! 🙂
Ja będę robić tartaletki jutro, bo sernik został zjedzony w ekspresowym tempie! 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
asieja 26/05/2012 - 5:25 pm

słodkie podarki dla Mam są cudne.

Odpowiedz
wegetari-anka 26/05/2012 - 6:17 pm

Boze jaka mam ogromna ochote na nie !!!

Odpowiedz
Tygrysica 26/05/2012 - 7:09 pm

Wygladają przepięknie. Szkoda, że tylo 6 sztuk 🙂

Odpowiedz
goh. 26/05/2012 - 7:26 pm

słodkości z białą czekoladą biorę w ciemno, bo po prostu je uwielbiam!:) miłego weekendu!

Odpowiedz
Bee 26/05/2012 - 7:38 pm

Jakie śliczne! i zapewne smakują wspaniale, biała czekolada i truskawki… cudowne połączenie <3

Odpowiedz
Dusia 26/05/2012 - 8:42 pm

Przepiękne są, a na pewno przepyszne też

Odpowiedz
Beatrice 26/05/2012 - 8:46 pm

Znakomicie wyglądają!

Odpowiedz
Natalia 26/05/2012 - 9:27 pm

Wspaniałe! mogłabym lizać monitor!

Odpowiedz
Majana 26/05/2012 - 9:51 pm

Jakie ładne! 🙂
Z pewnością pyszne 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 26/05/2012 - 11:50 pm

prawie jak moje ulubione z kajmakiem ';)

Odpowiedz
Madame Edith 27/05/2012 - 5:44 am

"Myślicie, że takie tarteletki przypadną jej do gustu?"

Oczywiście, że tak! Nie znam nikogo, kto by się nie skusił. Są przecudowne!

Miłego dnia,
Edith

Odpowiedz
Maggie 27/05/2012 - 6:15 am

Szalenie efektowne! Zadna Mama by takimi nie pogardzila 🙂

Odpowiedz
bastamb 27/05/2012 - 6:30 am

Ślicznie i apetycznie u Ciebie Malwinko…pozdrawiam…

Odpowiedz
Gosia 27/05/2012 - 6:57 am

cudnie wygladaja!!!!!i na pewno przepyszne sa 🙂

Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
AnnaA-G 27/05/2012 - 7:13 am

Nie jedna mama chciałaby zjeść te pyszności. Ja jeszcze nie jadłam takiego wynalazku. Bardzo pomysłowe. 🙂

Odpowiedz
Kamila 27/05/2012 - 7:34 am

Pyszne, każdej mamie przypadłyby do gustu!

Odpowiedz
Patyska 27/05/2012 - 9:42 am

Powiem jeno: szapoba! 😉

Odpowiedz
Marta Sokołowska 27/05/2012 - 10:25 am

wyglądają przepysznie! nie ma to jak sezon na truskawki! 🙂

Odpowiedz
Evitaa 27/05/2012 - 4:06 pm

Wyglądają pięknie, połączenie ganache z białej czekolady z truskawkami bardzo do mnie przemawia :).

Odpowiedz
Joanna Skoraczyńska 28/05/2012 - 12:07 pm

Biała czekolada i truskawki w jednym miejscu to już rozkosz nad roszkoszami, jak dla mnie oczywiście 🙂

Odpowiedz
Pela 29/05/2012 - 7:35 pm

Ale cudnie wyglądają! Przypadają do gustu bez pytania 🙂
Dziękuję Ci za udział w tej akcji.
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/05/2012 - 12:15 pm

Dziękuję Elu, Mama była nimi zachwycona;)

Odpowiedz
Biedr_ona 31/05/2012 - 6:02 pm

Orzechowe? Koniecznie muszę zakupić takie foremki ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies