Omlet gyro

przez Malwina

Muszę przyznać, że Irenka i Andrzej mają „nosa” do wynajdywania ciekawych i apetycznych przepisów. Tym razem wspólnie przygotowaliśmy omlet gyro. Nie jest to całkiem zwyczajny omlet. W środku znajduje się farsz z mielonej wołowiny i szpinaku, a całość podana jest z delikatnym sosem na bazie ogórków. Przygotowałam go na późne i leniwe niedzielne śniadanie, ale świetnie sprawdzi się również jako lekki obiad, czy też kolacja. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon szpinakowy w pełni.

Przepis dodaję do akcji Wedelki- Czas na szpinak 2 oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny. 

OMLET GYRO

Składniki (na 3 porcje):
[przepis pochodzi STĄD]

  • pół szklanki kwaśnej śmietany (ew. gęstego jogurtu naturalnego)
  • pół szklanki zielonego ogórka, obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego w kosteczkę
  • pół szklanki cebuli dymki wraz ze szczypiorem, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 szklanki posiekanych liści szpinaku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka listków mięty, drobno posiekanych
  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • do dekoracji pomidorki
W miseczce łączymy śmietanę, ogórka, czosnek, 1/4 dymki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso, aż ładnie się zbrązowi. Dodajemy szpinak, natkę, miętę i dymkę, smażymy dalej przez 4-5 minut, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Jajka roztrzepujemy z wodą, doprawiamy solą. Na osobnej patelni smażymy 3 omlety. Zdejmujemy je z patelni. Na każdy omlet wykładamy 1/3 mięsnego nadzienia, podajemy z sosem ogórkowym i pomidorkami. 
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

grumko 23/05/2012 - 2:36 am

Nas w tym daniu zachwycił dodatek sosu, który sprawił, że z pozoru zwykły omlet stał się niesamowity;-)
Dzięki za wspólne gotowanie, no i polecamy się na przyszłość;-)

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 23/05/2012 - 3:08 am

Ale to musi być dobre! I sosik czosnowy! Pycha!

Odpowiedz
Madame Edith 23/05/2012 - 4:23 am

Ślicznie Ci wyszedł, a i składniki ciekawe – nigdy nie jadłam omletu z mięsem!

Pomimo sporego doświadczenia, zawsze przy robieniu omletu obawiam się, że zsuwając go z patelni się popsuje i nie będzie taki ładny, równo złożony i apetycznie wyglądający.

Miłego dnia,
Edith

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 23/05/2012 - 6:05 am

Uwielbiam omlety, sama bardzo często robię na śniadanie. Ten wygląda smakowicie!

Odpowiedz
Karolka 23/05/2012 - 6:19 am

Jak na razie to ja czekam na mój szpinak, bo jeszcze nie jest gotowy do rwania, a wtedy…zaomletuję wszystkich:))

Odpowiedz
kocie-smaki 23/05/2012 - 6:26 am

rozpustne takie śniadanko 🙂 myślę, że taki omlet w zupełności zaspokoiłby mięsożerno-jajeczne potrzeby mojego Męża 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/05/2012 - 7:14 am

O tak, u Ireny i Andrzeja az roi sie od ciekawych przepisow. Ten omlet bardzo mi sie podoba – jako nalogowy szpinakozerca pewnie bym sie w nim zakochala 🙂

Odpowiedz
Kermeet 23/05/2012 - 7:18 am

Ciekawy przepis 🙂

Odpowiedz
wedelka 23/05/2012 - 8:51 am

Fajny ten omlecik i ciekawy pomysł na nadzienie 🙂 Bardzo apetycznie całość się prezentuje 🙂

Odpowiedz
oliwek 23/05/2012 - 9:20 am

fajny pomysł: omlet z mięsem i takim sosem. bardzo w moim guście kulinarnym 🙂

Odpowiedz
mnemonique 23/05/2012 - 9:55 am

oj tak, sezon szpinakowy w pełni i ja z niego korzystam – już codziennie od kilku dni jem coś ze szpinakiem a ten omlet brzmi przepysznie.
Pozdrawiam
Monika
P.S. a Twój wczorajszy przepis wykorzystałam w dzisiejszym bento :)))

Odpowiedz
Beatrice 23/05/2012 - 11:25 am

Dawno nie jadłam omletów, z chęcią się skuszę 🙂

Odpowiedz
Dota 23/05/2012 - 3:22 pm

super! musze sobie mniejsza patelnie kupic to tez bede szalec z omletami:)

Odpowiedz
Bee 23/05/2012 - 5:58 pm

Świetne są takie wytrawne omlety, idealne na letnie obiady gdy nie ma się ochoy na nic ciężkiego 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/05/2012 - 10:07 am

Mój szpinak już gotów do zerwania:) moze takowy omlet sobie zrobię ….może w końcu mi wyjdzie:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies