Sałatka z czerwonej kapusty, sera feta i pestek dyni na ciepło

przez Malwina

Dziś dla odmiany chciałabym podzielić się z Wami bardzo smaczną i nietypową sałatką z czerwonej kapusty.   Rozmaryn, ocet balsamiczny, prażone pestki dyni i ser feta nadają jej wyjątkowego smaku. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem możemy ją przygotować sobie na kolację, bądź na drugie śniadanie do pracy. Wydaje mi się, że czerwona kapusta jest niedoceniana w naszej kuchni. Sama za nią nie przepadałam, a wszystko to za sprawą okropnej surówki, którą serwowali mi w przedszkolu. A jak jest z Wami? Często gości ona w waszej kuchni, czy stosunkowo rzadko?

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik. 

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, SERA I FETA I PESTEK DYNI NA CIEPŁO

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego (dałam więcej)
  • 60 g rodzynek (lub innych suszonych owoców)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 60 g sera feta, pokruszonego 
  • pół szklanki uprażonych pestek dyni
Kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i kapustę, solimy. Smażymy, aż kapusta stanie się miękka (w zależności od tego, czy używamy młodej, czy starej kapusty, może to zająć od 5 do 15 minut. Ważne, by kapusta zmiękła, ale nadal pozostała chrupiąca). Wrzucamy rodzynki, wlewamy ocet, chwilkę smażymy. Doprawiamy do smaku solą (ja doprawiłam także pieprzem). Ciepłą kapustę posypujemy serem feta i pestkami dyni. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Olka 21/05/2012 - 4:11 pm

Same pyszne składniki. Szczególnie pestki z dyni i feta. Jestem zachwycona.

Odpowiedz
Wiera 21/05/2012 - 4:17 pm

Tak. Wywaliłabym kilka składników, ale to przecież rzecz gustu 🙂

Odpowiedz
monika fudała [aua] 21/05/2012 - 4:49 pm

robisz świetne zdjęcia – na pewno będę tu wracać choćby po to, żeby popatrzeć 😉 mam nadzieję, że moje kiedyś też się polepszą 😛

Odpowiedz
cynamonka-bp 21/05/2012 - 4:49 pm

u mnie nieczęsto, ale lubię. Twoja sałatka bardzo apetyczna:)

Odpowiedz
amaggie 21/05/2012 - 4:52 pm

Bardzo mnie zaciekawił ten przepis!

Odpowiedz
Madame Edith 21/05/2012 - 4:54 pm

Bardzo ciekawy pomysł. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami jest pyszna. A Ty ją jeszcze wzbogaciłaś o inne składniki. Podoba mi się ten pomysł, ale sama nie użyję czosnku, bo jestem na niego uczulona. Mam nadzieję, że i tak wyjdzie świetnie.

Z pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
Majana 21/05/2012 - 5:08 pm

Bardzo smaczna sałatka! 🙂

Odpowiedz
Bon Appetit! 21/05/2012 - 5:17 pm

Tak przyrządzonej czerwonej kapustki jeszcze nie jadłam! 🙂 Musi być pyszna!Ale robiłam podobną sałatkę z buraków! 🙂

Odpowiedz
Dota 21/05/2012 - 5:48 pm

bardzo mi sie podoba… postaram sie pamietac i wyprobowac ten przepis:)

Odpowiedz
manoria 21/05/2012 - 6:05 pm

Na moim stole gości bardzo rzadko, ja lubię na słodko-kwaśno. Takiej wersji jeszcze nie widziałam. Bardzo intrygująca. Pozdrawiam

Odpowiedz
TRZY CYTRYNY. 21/05/2012 - 7:52 pm

Uwielbiam buraczki! a ten przepis wypróbuję, wygląda smakowicie;)

Odpowiedz
Tygrysica 21/05/2012 - 7:56 pm

Lubię czerwoną kapustę, tylko ciągle brakuje mi zastosowania. Mam kilka, ale to wciąż za mało.

Odpowiedz
Kamila 21/05/2012 - 8:08 pm

Kapusta zbyt rzadko gości w mojej kuchni, w takiej sałatce chętnie bym ją widziała 🙂

Odpowiedz
JustInka 21/05/2012 - 8:17 pm

O uwielbiam kapuste 🙂 Czerwona to dla mnie wspomnienie wizyt u ulubionego wujaszka na śląsku 🙂 Takiej wersji nie jadłam, ale na pewno jest wyśmienita i zaskakująca 🙂

Odpowiedz
CornerWithRecipes 21/05/2012 - 8:53 pm

Muszę spróbować:)

Odpowiedz
pasjonatka 21/05/2012 - 9:51 pm

kapusta czerwona- mój bóg

Odpowiedz
Daria Anna 21/05/2012 - 11:51 pm

No nie powiem, przepis mnie bardzo zaintrygował i na pewno go wyprbuję z samej ciekawości przyrządzenia tradycyjnej kapusty czerwonnej w tak innowacyjny sposób. Ale najpierw muszę trafić na czerwoną kapustę, co nie zdarza mi się tu często 🙂

Odpowiedz
Maggie 22/05/2012 - 6:41 am

Kiedy pokazalam Mezczczyznie te salatke, az westchnal z zachwytu, a to oznacza, ze bede musiala ja zrobic 🙂

Odpowiedz
Marlena 22/05/2012 - 3:28 pm

Sałatka wygląda super, bardzo oryginalny przepis, ja zamiast sera feta używam sera typu Bałkańskiego z Lidla, trochę ma łagodniejszy smak, a twój przepis już wkrótce wypróbuję.

Odpowiedz
przecinkowa 22/05/2012 - 9:00 pm

W takiej wersji czerwonej kapusty jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies