Dziś dla odmiany chciałabym podzielić się z Wami bardzo smaczną i nietypową sałatką z czerwonej kapusty. Rozmaryn, ocet balsamiczny, prażone pestki dyni i ser feta nadają jej wyjątkowego smaku. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z powodzeniem możemy ją przygotować sobie na kolację, bądź na drugie śniadanie do pracy. Wydaje mi się, że czerwona kapusta jest niedoceniana w naszej kuchni. Sama za nią nie przepadałam, a wszystko to za sprawą okropnej surówki, którą serwowali mi w przedszkolu. A jak jest z Wami? Często gości ona w waszej kuchni, czy stosunkowo rzadko?
Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, SERA I FETA I PESTEK DYNI NA CIEPŁO
Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]
- 500 g czerwonej kapusty
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego (dałam więcej)
- 60 g rodzynek (lub innych suszonych owoców)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 60 g sera feta, pokruszonego
- pół szklanki uprażonych pestek dyni
Kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i kapustę, solimy. Smażymy, aż kapusta stanie się miękka (w zależności od tego, czy używamy młodej, czy starej kapusty, może to zająć od 5 do 15 minut. Ważne, by kapusta zmiękła, ale nadal pozostała chrupiąca). Wrzucamy rodzynki, wlewamy ocet, chwilkę smażymy. Doprawiamy do smaku solą (ja doprawiłam także pieprzem). Ciepłą kapustę posypujemy serem feta i pestkami dyni. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
20 komentarzy
Same pyszne składniki. Szczególnie pestki z dyni i feta. Jestem zachwycona.
Tak. Wywaliłabym kilka składników, ale to przecież rzecz gustu 🙂
robisz świetne zdjęcia – na pewno będę tu wracać choćby po to, żeby popatrzeć 😉 mam nadzieję, że moje kiedyś też się polepszą 😛
u mnie nieczęsto, ale lubię. Twoja sałatka bardzo apetyczna:)
Bardzo mnie zaciekawił ten przepis!
Bardzo ciekawy pomysł. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami jest pyszna. A Ty ją jeszcze wzbogaciłaś o inne składniki. Podoba mi się ten pomysł, ale sama nie użyję czosnku, bo jestem na niego uczulona. Mam nadzieję, że i tak wyjdzie świetnie.
Z pozdrowieniami,
Edith
Bardzo smaczna sałatka! 🙂
Tak przyrządzonej czerwonej kapustki jeszcze nie jadłam! 🙂 Musi być pyszna!Ale robiłam podobną sałatkę z buraków! 🙂
bardzo mi sie podoba… postaram sie pamietac i wyprobowac ten przepis:)
Na moim stole gości bardzo rzadko, ja lubię na słodko-kwaśno. Takiej wersji jeszcze nie widziałam. Bardzo intrygująca. Pozdrawiam
Uwielbiam buraczki! a ten przepis wypróbuję, wygląda smakowicie;)
Lubię czerwoną kapustę, tylko ciągle brakuje mi zastosowania. Mam kilka, ale to wciąż za mało.
Kapusta zbyt rzadko gości w mojej kuchni, w takiej sałatce chętnie bym ją widziała 🙂
O uwielbiam kapuste 🙂 Czerwona to dla mnie wspomnienie wizyt u ulubionego wujaszka na śląsku 🙂 Takiej wersji nie jadłam, ale na pewno jest wyśmienita i zaskakująca 🙂
Muszę spróbować:)
kapusta czerwona- mój bóg
No nie powiem, przepis mnie bardzo zaintrygował i na pewno go wyprbuję z samej ciekawości przyrządzenia tradycyjnej kapusty czerwonnej w tak innowacyjny sposób. Ale najpierw muszę trafić na czerwoną kapustę, co nie zdarza mi się tu często 🙂
Kiedy pokazalam Mezczczyznie te salatke, az westchnal z zachwytu, a to oznacza, ze bede musiala ja zrobic 🙂
Sałatka wygląda super, bardzo oryginalny przepis, ja zamiast sera feta używam sera typu Bałkańskiego z Lidla, trochę ma łagodniejszy smak, a twój przepis już wkrótce wypróbuję.
W takiej wersji czerwonej kapusty jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję 🙂