Migdałowe muffinki z rabarbarem i kruszonką

przez Malwina

Kilka dni temu prezentowałam Wam migdałowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Niejednokrotnie zdarza nam się jednak, że nie dysponujemy wystarczającą ilością czasu, aby upiec jakieś ciasto. Wówczas na ratunek przychodzą nam muffiny. Te z lekką nutką migdałów i amaretto, cudownie różowym rabarbarem są wręcz kwintesencją wiosny. Do tego duża ilość kruszonki, bo któż jej nie lubi? Swoją drogą, czy jako dzieci lubiliście obskubywać kruszonkę z ciasta? A może niektórym z Was ten nawyk pozostał? Częstujecie się proszę muffinami 😉

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik oraz akcji Olciaky- Rabarbarowa akcja. 

MIGDAŁOWE MUFFINKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g mielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki amaretto
  • 80 ml oleju
  • 150 g różowego rabarbaru
  • kruszonka- 30 g miękkiego masła, 1/4 szklanki zmielonych migdałów, 3 łyżki drobnego cukru
Składniki na kruszonkę wyrabiamy palcami. W misce łączymy zmielone migdały, mąkę, cukier, proszek i sodę. W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, amaretto i olej. Rabarbar kroimy w kawałki. Składniki mokre dodajemy do suchych, mieszamy do połączenia się. Masę wlewamy do foremek na muffiny (na około 2/3 wysokości foremek), na wierzchy układamy rabarbar (możemy go posypać dodatkowo cukrem) i sypiemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Gosia 18/05/2012 - 4:04 pm

chętnie bym się jednym takim pięknym muffinem poczęstowała 🙂

Odpowiedz
AnnaA-G 18/05/2012 - 4:49 pm

Ja również i przyznam szczerze do dziś najbardziej lubię skubać kruszonkę, a muffiny uwielbiam:)

Odpowiedz
Madame Edith 18/05/2012 - 5:08 pm

A wiesz, że ja właśnie jem upieczone wczoraj muffinki z rabarbarem i kruszonką?!
Ale mam zupełnie inny przepis 🙂 Podzielę się z nim na blogu w weekend.

Pozdrawiam serdecznie,
Edith

Odpowiedz
goh. 18/05/2012 - 5:13 pm

a ja mam właśnie zapas świeżego rabarbaru do wykorzystania:))) i już wiem co zrobię:) dzięki!

Odpowiedz
Maggie 18/05/2012 - 5:15 pm

Czekalam, czekalam i sie doczekalam 🙂 Wygladaja oblednie! Robilam kiedys podobne, ale moje nie wyszly takie foremne i urocze.

Odpowiedz
Marzena 18/05/2012 - 5:23 pm

Ja lapie jedna albo i dwie:) Pysznie wygladaja!:)

Odpowiedz
olesia 18/05/2012 - 7:25 pm

jutro tez chyab upieke 🙂 jak bedzie lało hehe bo szkoda pogody na siedzenie w piekarniku 🙂
pozdrawiam

Odpowiedz
pasjonatka 18/05/2012 - 8:35 pm

zawsze ak roilam ;d

Odpowiedz
Kamila 18/05/2012 - 9:31 pm

Rabarbar króluje u mnie w kuchni i w takich babeczkach chętnie bym go widziała 🙂

Odpowiedz
abcmojejkuchni 18/05/2012 - 9:39 pm

Mówisz, ze to dobre?:) wierzę na słowo i upichcę:)

Odpowiedz
Wiewióra 19/05/2012 - 4:39 am

ależ zjadłabym takie ciacho!!! niestety na razie marzenie ściętej głowy 🙁 pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 19/05/2012 - 6:33 am

Muffinki …… jak dla mnie niebo:)

Odpowiedz
Bea 19/05/2012 - 8:18 am

Te 'male' wypieki zawsze sa dobrym pomyslem, gdy czasu niewiele, dlatego i ja czesto je popelniam. A jesli z rabarbarem i migdalami, to czestuje sie bardzo chetnie 🙂

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Joasia, Domowe Frykasy 19/05/2012 - 9:06 am

Straszna mam słabość do różowego rabarbaru, ale za Chiny nie mogłam nigdzie znaleźć. Dobrze, że ten brzydszy, zielony chociaż smakuje równie wspaniale. Apetycznie!

Odpowiedz
Kasia 19/05/2012 - 9:48 am

ja się częstuję, ponieważ robiłam podobne i były pyszne 🙂 udany wypiek na piknik 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 19/05/2012 - 9:56 am

Świetny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. A do tego migdałowe, a do tego kruszonka. Mniam!

Odpowiedz
Przypraw mnie 19/05/2012 - 1:43 pm

Malwiś, ja muffinki w każdej postaci. 🙂 A takie z dodatkiem rabarbaru. Pożeram z miejsca.
Pozdrawiam
Ania
P.S: Zabieram się za ciasteczka Anzac.

Odpowiedz
Kaś 19/05/2012 - 8:39 pm

pysznościowe! pożeram wzrokiem 🙂

Odpowiedz
Marta Sokołowska 21/05/2012 - 8:52 pm

aaaaaaaa, wyglądają przepysznie! ja zawsze robiłam ciasto rabarbarowe, ale muffiny są genialnym pomysłem! 🙂

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 22/07/2012 - 11:35 am

Pyszne;)
Panno Maliwnno, serdecznie dziękuję za udział w akcji!:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies