Wieprzowina smażona z brokułami

przez Malwina
Wieprzowina z brokułami

Ostatnio mam coraz mniej czasu na gotowanie, dlatego też staram się przygotowywać potrawy ekspresowe w wykonaniu. To danie zapewne do takich należy. Jeśli będę je powtarzać, na pewno wzbogacę je dodatkiem orzeszków ziemnych, które świetnie będą się komponować z całością. 

Wieprzowina z brokułem przepis

WIEPRZOWINA SMAŻONA Z BROKUŁAMI
(CHINY)


Składniki (na 2 porcje):

  • 500 g brokuła, podzielonego na różyczki
  • łyżka oleju arachidowego
  • łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g wieprzowiny (użyłam schabu)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki wody lub bulionu
  • 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej do sosu
  • łyżka kecap manis (ew. łyżeczka cukru)
  • makaron do dań z woka lub ryż
Brokuł gotujemy na parze przez około 5 minut (musi pozostać jędrny i stawiać lekki opór zębom). Mięso kroimy w centymetrowe plastry, a następnie w podłużne paski. Przyprawiamy je solą i pieprzem, obtaczamy w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso, aż ładnie się przyrumieni. Dodajemy czosnek, imbir i chili. Smażymy 2 minuty. Na patelnię dodajemy brokuła, smażymy przez 30 sekund. Wodę mieszamy z sosem sojowym, kecap manis i 1-2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Miksturę wlewamy na patelnię i podgrzewamy chwilkę, aż całość zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody lub bulionu, jeśli  za rzadki dodajemy odrobinę mąki wymieszanej dokładnie z zimną wodą. Podajemy z makaronem lub ryżem. Możemy je dodatkowo posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi. 
Przepis dodaję do akcji F1 od kuchni.

Czas przygotowania: 10 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Cytrynka 16/04/2012 - 4:05 pm

Pełnia smaku w kilka minut? Coś wspaniałego 🙂

Odpowiedz
Kamyczek 16/04/2012 - 4:22 pm

pysznie i szybko:)

Odpowiedz
Maggie 16/04/2012 - 4:26 pm

Piekne zdjecia – to raz. Dwa, ze danie tez niczego sobie. Tych orzeszkow na pewno bym nie poskapila 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 16/04/2012 - 4:34 pm

nie pogardzę taką pyszną miseczką 🙂

Odpowiedz
grazyna 16/04/2012 - 4:35 pm

Też lubie błyskawiczne dania ! To bardzo smaczne, z orzeszkami na pewno bedzie rewelacyjne 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 16/04/2012 - 5:26 pm

Malwiś, jakaś telepatia między nami. 🙂 U mnie dzisiaj także brokuły. A taką wieprzowinkę z chęcią bym spróbowała. Zrobię niebawem.
To pisałam ja pozdrawiając cynamonowo
Anuszka

Odpowiedz
Olka 16/04/2012 - 5:36 pm

Nawet bez orzeszków na pewno było pycha 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 16/04/2012 - 5:46 pm

haha u mnie dziś był makaron z brokułem, czosnkiem i cebulą 🙂
szybko i smacznie 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 16/04/2012 - 5:49 pm

kolejny sposob na brokuly 😉

Odpowiedz
Majana 16/04/2012 - 5:59 pm

Lubię brokułkowe propozycje 🙂

Odpowiedz
Kasia 16/04/2012 - 6:12 pm

łaaaa poproszę na obiad 🙂 zjadłabym z orzeszkami… i prawda, śliczne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Emma 16/04/2012 - 6:59 pm

Wspaniałe danie – ze względu na czas wykonania oraz efekt końcowy. Co do smaku też nei mam wątpliwości 🙂

Odpowiedz
Angie 16/04/2012 - 6:59 pm

Danie wygląda niezwykle apetycznie 🙂

Odpowiedz
Kamila 16/04/2012 - 7:43 pm

Bardzo lubię takie połączenie. Pozdrawiam

Odpowiedz
Avelina 16/04/2012 - 8:22 pm

Bardzo apetyczne danie, chętnie bym coś takiego zjadła 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 16/04/2012 - 8:52 pm

Fajna propozycja. Tylko dlaczego ja oglądam to o tej godzinie? Głodna się zrobiłam

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 17/04/2012 - 5:42 am

Mi nie przeszkadzają takie dni, kiedy jestem zabiegana, tylko jeśli jestem w stanie zrobić sobie tak pyszne, a przy tym ekspresowe dania 🙂

Odpowiedz
Kulinarna Fuzja 17/04/2012 - 11:12 am

pięknie! Aż ślinka cieknie 🙂

Odpowiedz
Optymistyczna 17/04/2012 - 12:21 pm

Fajne 🙂 Tylko jak chińskie to bym dała z ryżem 🙂 ale makaron też jest pycha 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 17/04/2012 - 1:05 pm

W ostatnim czasie to i ja miewam mało czasu na gotowanie, ale takiego pysznego dania.. niestety nie mogę jeszcze zjeść ;-( Mam nadzieję, że niedługo będę mogła je przygotować 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
MałgosiaZ 19/04/2012 - 8:17 pm

ale pychota:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies