Piersi z kurczaka faszerowane pesto, kabanosami i papryką

przez Malwina

Obiad, który dziś Wam prezentuję powstał spontanicznie. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i tym sposobem na stole pojawiło się to kolorowe danie. Dodatkowo przygotowałam lekką sałatkę, a mięso podałam z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Lubię dania, które przygotowują się praktycznie same. Wystarczy kilka chwil na pokrojenie składników, całość wkładamy do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach mamy gotowy posiłek. Idealnie komponowałyby się tutaj młode ziemniaczki pieczone z ziołami, ale na nie niestety jeszcze troszkę musimy poczekać. 


Przepis dodaję do akcji Bożenki- Kurczak i spółka.

PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE PESTO, KABANOSAMI I PAPRYKĄ

[przepis własny]

  • 4 piersi z kurczaka, bez polędwiczek
  • 4 czubate łyżeczki pesto
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 4 kabanosy 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek pomidorków koktajlowych 
Kabanosy kroimy w plasterki, papryki w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy kabanosy, paprykę i czosnek przez 2-3 minuty. Wsypujemy bułkę tartą, smażymy dalej, mieszając przez 1-2 minuty, aż bułka się zezłoci. Zdejmujemy z patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia. 
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Przecinamy je wzdłuż na pół (nie do końca), rozkładamy i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy pesto, układamy łyżkę farszu, a końce spinamy wykałaczkami, tak, aby zawartość nie wypłynęła. Zafaszerowane filety oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu do zapiekania, z boku kładziemy pomidorki. Mięso lekko kropimy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25 minut. 

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

burczymiwbrzuchu 29/03/2012 - 5:18 pm

Bardzo lubię roladki z drobiu i często je robię. Wersja z pesto bardzo apetyczna, a kabanos musi nadawać ciekawego smaku 🙂

Odpowiedz
Mienta 29/03/2012 - 5:31 pm

dodaje do ulubionych, cudo!

Odpowiedz
Majana 29/03/2012 - 5:46 pm

Piękne i pyszne są te roladki kurczakowe. Mniaamku:)

Odpowiedz
Maggie 29/03/2012 - 5:50 pm

Nie ma to jak odrobina kreatywnosci, zwlaszcza, jesli rezultat jest tak apetyczny!

Odpowiedz
mariszka 29/03/2012 - 5:57 pm

O kurczę, nie wpadłabym na taką kombinację. Kurczak i kabanos? W pesto? Na pierwszy rzut oka coś mi tu zgrzyta, ale pod dłuższym zastanowieniu stwierdzam: czemu nie? Zaintrygowało mnie, poza tym na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie:)

Odpowiedz
Olivia 29/03/2012 - 6:47 pm

Wyglądają wspaniale kolorowo – koniecznie je wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Szana 29/03/2012 - 7:04 pm

kurczak z kabanosem? świetny pomysł ! żałuję, że nie ja na to wpadłam ;pp
pozdrawiam,
Szana 🙂

Odpowiedz
Małgosia 29/03/2012 - 7:57 pm

Sliczne 🙂 U mnie tez faszerowane piersi 😀 Telepatia? 😉
Pozdrowionka

Odpowiedz
Kamyczek 29/03/2012 - 8:10 pm

muszę wypróbować:) fajnie wygląda:)

Odpowiedz
Dusia 29/03/2012 - 8:13 pm

piersi skrywające niespodzianki 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 29/03/2012 - 8:24 pm

takie kolorowe, takie wiosenne, słoneczne!
ciekawa mieszanka składników. te kabanosy, niby ni z gruszki, ni z pietruszki,
ale myślę, że nawet całkiem pasują ;]

Odpowiedz
pasjonatka 29/03/2012 - 8:40 pm

a wydawałoby sie ze wymyslono juz wszystko z kurczakiem ;p

Odpowiedz
Angie 30/03/2012 - 6:34 am

Przepysznie wyglądają!

Odpowiedz
Kaś 30/03/2012 - 7:28 am

nie wiem czy wypada mi to napisać, ale… piękne piersi!
pysznie nadziane

Odpowiedz
Aga 30/03/2012 - 7:55 am

Wygląda rewelacyjnie! Pięknie po prostu:)

Odpowiedz
wilczyca-Aga 30/03/2012 - 9:44 am

coś wspaniałego! bardzo smakowite!

Odpowiedz
Optymistyczna 30/03/2012 - 2:27 pm

robię podobne tylko dodaję jeszcze ser żółty do środka 🙂

Odpowiedz
Magda Obada 30/03/2012 - 2:28 pm

Pysznie napakowałaś te piersi 😉 Wyglądają smakowicie!

Odpowiedz
Gosia 30/03/2012 - 3:41 pm

mniam, poproszę jedną porcję 🙂

Odpowiedz
niebochce 30/03/2012 - 3:52 pm

kurczak z pesto pyszności, a pomysł z kabanosowym nadzieniem bardzo ciekawy :).

Odpowiedz
judik 30/03/2012 - 3:53 pm

Wspaniałe nadzienie i wszystko tak pięknie podane:) Coś pysznego:)

Odpowiedz
Josia 31/03/2012 - 11:27 am

wow !!! ale fajna propozycja na nadzienie….

Odpowiedz
Toczka 02/04/2012 - 9:28 am

Kreatywnie i dziko w kuchni 😀 Pięknie wyglądają te wszystkie kolorowe warzywka i mięsko, bardzo wiosennie i świeżo. Z każdego niemalże zakątka internetu zerkają w moją stronę takie cudne przepisy. Czas je wypróbować, może nie wszystkie, ale ten na pewno 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies