Obiad, który dziś Wam prezentuję powstał spontanicznie. Wykorzystałam to, co miałam w lodówce i tym sposobem na stole pojawiło się to kolorowe danie. Dodatkowo przygotowałam lekką sałatkę, a mięso podałam z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Lubię dania, które przygotowują się praktycznie same. Wystarczy kilka chwil na pokrojenie składników, całość wkładamy do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach mamy gotowy posiłek. Idealnie komponowałyby się tutaj młode ziemniaczki pieczone z ziołami, ale na nie niestety jeszcze troszkę musimy poczekać.
Przepis dodaję do akcji Bożenki- Kurczak i spółka.
Przepis dodaję do akcji Bożenki- Kurczak i spółka.
PIERSI Z KURCZAKA FASZEROWANE PESTO, KABANOSAMI I PAPRYKĄ
[przepis własny]
- 4 piersi z kurczaka, bez polędwiczek
- 4 czubate łyżeczki pesto
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 4 kabanosy
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek pomidorków koktajlowych
Kabanosy kroimy w plasterki, papryki w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy kabanosy, paprykę i czosnek przez 2-3 minuty. Wsypujemy bułkę tartą, smażymy dalej, mieszając przez 1-2 minuty, aż bułka się zezłoci. Zdejmujemy z patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy. Przecinamy je wzdłuż na pół (nie do końca), rozkładamy i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy pesto, układamy łyżkę farszu, a końce spinamy wykałaczkami, tak, aby zawartość nie wypłynęła. Zafaszerowane filety oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu do zapiekania, z boku kładziemy pomidorki. Mięso lekko kropimy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25 minut.
23 komentarze
Bardzo lubię roladki z drobiu i często je robię. Wersja z pesto bardzo apetyczna, a kabanos musi nadawać ciekawego smaku 🙂
dodaje do ulubionych, cudo!
Piękne i pyszne są te roladki kurczakowe. Mniaamku:)
Nie ma to jak odrobina kreatywnosci, zwlaszcza, jesli rezultat jest tak apetyczny!
O kurczę, nie wpadłabym na taką kombinację. Kurczak i kabanos? W pesto? Na pierwszy rzut oka coś mi tu zgrzyta, ale pod dłuższym zastanowieniu stwierdzam: czemu nie? Zaintrygowało mnie, poza tym na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie:)
Wyglądają wspaniale kolorowo – koniecznie je wypróbuję 🙂
kurczak z kabanosem? świetny pomysł ! żałuję, że nie ja na to wpadłam ;pp
pozdrawiam,
Szana 🙂
Sliczne 🙂 U mnie tez faszerowane piersi 😀 Telepatia? 😉
Pozdrowionka
muszę wypróbować:) fajnie wygląda:)
piersi skrywające niespodzianki 🙂
takie kolorowe, takie wiosenne, słoneczne!
ciekawa mieszanka składników. te kabanosy, niby ni z gruszki, ni z pietruszki,
ale myślę, że nawet całkiem pasują ;]
a wydawałoby sie ze wymyslono juz wszystko z kurczakiem ;p
Przepysznie wyglądają!
nie wiem czy wypada mi to napisać, ale… piękne piersi!
pysznie nadziane
Wygląda rewelacyjnie! Pięknie po prostu:)
coś wspaniałego! bardzo smakowite!
robię podobne tylko dodaję jeszcze ser żółty do środka 🙂
Pysznie napakowałaś te piersi 😉 Wyglądają smakowicie!
mniam, poproszę jedną porcję 🙂
kurczak z pesto pyszności, a pomysł z kabanosowym nadzieniem bardzo ciekawy :).
Wspaniałe nadzienie i wszystko tak pięknie podane:) Coś pysznego:)
wow !!! ale fajna propozycja na nadzienie….
Kreatywnie i dziko w kuchni 😀 Pięknie wyglądają te wszystkie kolorowe warzywka i mięsko, bardzo wiosennie i świeżo. Z każdego niemalże zakątka internetu zerkają w moją stronę takie cudne przepisy. Czas je wypróbować, może nie wszystkie, ale ten na pewno 😀