Szybka i prosta ostro-kwaśna zupa z kurczaka

przez Malwina

Ostatnio często przygotowuję zupy z dodatkiem kurczaka. Najchętniej sięgam po przepisy z kuchni chińskiej, są proste i szybkie w wykonaniu, wystarczy tylko wcześniej przygotować sporą porcję bulionu i przez kilka dni możemy się cieszyć rozmaitymi zupkami. Najczęściej gotuję bulion warzywny, jest bowiem najbardziej uniwersalny. Potem tylko kilkanaście minut i mogę wyczarować nową zupkę.

OSTRO-KWAŚNA ZUPA Z KURACZKA (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[przepis powstał na bazie TEGO]

  • 140 g makaronu chińskiego- użyłam makaronu chow mein, możemy użyć również ryżowego
  • łyżka oleju arachidowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 zielone chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 200 g piersi z kurczaka, pokrojone w kawałki wielkości kęsa
  • łyżka wina ryżowego (opcjonalnie)
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 4-6 pieczarki-pokrojone w cienkie plastry
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżka mąki wymieszana z 2 łyżkami zimnej wody
  • garść mrożonej kukurydzy
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem, posiekane
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plastry lub słupki
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i rozdzielamy pomiędzy dwie miseczki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej, smażymy kilka sekund imbir i chili. Dodajemy kurczaka, smażymy przez 5 minut, aż ładnie zbrązowieje. Wlewamy bulion, sosy sojowe, ocet ryżowy, dodajemy pieczarki, marchew i kukurydzę. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu około 7-10 minut. Dodajemy pastę z mąki kukurydzianej, dymkę, mieszamy dokładnie i chwilkę gotujemy. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy ją na talerze i podajemy. 

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Gosia 22/03/2012 - 8:28 am

super pomysł na szybki obiad!

Odpowiedz
Mona 22/03/2012 - 8:34 am

oj dawno u Ciebie nie byłam, ale to brak czasu..Moja droga zupa to płyn życia ! Tato mnie tak nauczył ,ze nie ma obiadu bez zupy i myślę , że dzięki temu czujemy się dobrze . Zupa daje nam zastrzyk energii i witamin, oczywiście zrobiona ze świeżych produktów . Twoja wyglada świetnie , własnie kupiłam świeżego kurczaka , pewnie będzie dziś dobra zupka w nowym wydaniu. Zainspirowałaś mnie .Pozdrawiam wiosennie .

Odpowiedz
Maggie 22/03/2012 - 10:00 am

Nie ma to jak kolorowa, orientalna zupka. Mezczyzna nie jest ich wielkim fanem, ale od czasu do czasu da sie namowic 😉 Taka pewnie zjadlby z przyjemnoscia, zreszta ja tez!

Odpowiedz
mnemonique 22/03/2012 - 10:24 am

jakie wiosenne kolory ma ta zupa! a ja się dziś zastanawiałam jaką zupę zrobić, to już wiem. Tylko parę rzeczy kupię.
ściskam mocno
Monika

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 22/03/2012 - 10:33 am

Apetycznie wygląda
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola 22/03/2012 - 11:59 am

kolorowa, aż oczy szczypią 🙂 przydałaby mi się miseczka takiej zupy, zwłaszcza, że za oknem mojego mieszkania królować raczą wszystkie odcienie szarości :/

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 22/03/2012 - 12:08 pm

piękne zdjęcie na kolorowe smaki 🙂

Odpowiedz
Wiera 22/03/2012 - 3:57 pm

Ja raz się zraziłam, bo Chłopak Osobisty zrobił mi zupę za bardzo azjatycką (jakieś tradycyjne składniki — bardzo specyficzny smak. Nie uderzyła w moje europejski gusta. Ale Twoje zdjęcia są takie przyjemne 🙂

Odpowiedz
Kermeet 23/03/2012 - 7:50 am

Podoba mi się ta zupa 🙂

Odpowiedz
Ania 23/03/2012 - 9:26 am

Zdecydowanie w moich smakach ta zupa, musiała być fantastycznie dobra:)

Odpowiedz
D. 28/07/2012 - 4:52 am

Hmmm, kukurydza mrożona konieczna, czy równie dobrze spełni rolę zapuszkowana? a może kompletnie inny smak, więc trzeba iść po mrożonkę?
Przeglądam Pani bloga i mam milion przepisów do wykorzystania, i za każdym otwarciem stronki dochodzi kolejny. objawiło się moje kulinarne uzależnienie. 😛

Odpowiedz
Malwina 28/07/2012 - 5:37 am

D.- jeśli nie masz kukurydzy mrożonej, dodaj tę zapuszkowaną. Teraz, w sezonie letnim możesz dodać także świeżą (należy ugotować całą kolbę w osłodzonej wodzie, a później zeskrobać ugotowane nasionka)

Odpowiedz
Anonimowy 25/09/2014 - 2:41 pm

Ta zupka jest super! Bardzo ciekawy smak, mm chyba jutro zrobię na obiad:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies