Zielona zupa brokułowo-porowa na powitanie wiosny

przez Malwina

Jak zapewne zauważyliście, na blogu pojawia się ostatnio coraz więcej zup. Moja rewolucja żywieniowa menu Połówka przynosi coraz lepsze efekty. Po rozgrzewających i sycących zimowych zupach przyszła pora na te wiosenne i lekkie. Razem z Maggie, Pelą, Lejdi, Dobromiłą, Mopsem w kuchni, Michałem, Wierą i Mirabelką  przygotowaliśmy zielone zupki. W końcu dziś rozpoczęła się astrologiczna wiosna.  Ja postawiłam na zupę brokułowo-porową, która jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Kusi nie tylko piękną barwą, ale także smakiem. Z zup na bazie brokułów, które robiłam do tej pory, ta zajmuje pierwsze miejsce. 

ZUPA BROKUŁOWO-POROWA

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 2 duże pory, tylko biała część
  • 500 g brokuła
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • do podania- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny, grzanki z razowego chleba
  • do posypania- 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
Pory kroimy w cienkie plasterki. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, łodyżki kroimy w kawałki. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz (u mnie pół na pół oliwa i masło), wrzucamy czosnek, smażymy 30 sekund, dodajemy pora i smażymy dalej przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Wlewamy ciepły bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, wrzucamy różyczki i łodyżki brokuła, gotujemy przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę lekko studzimy, miksujemy za pomocą blendera. Stawiamy znów na gazie i podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy kwaśną śmietaną, posypujemy grzankami i szczypiorkiem. 
21 komentarzy
1

21 komentarzy

Maggie 20/03/2012 - 6:07 pm

Wspaniala jest ta zupa! Lubie i brokula, i pora; razem musza stanowic swietna mieszanke. A kolor urzekajacy!

Odpowiedz
Mirabelka 20/03/2012 - 6:09 pm

Fajna zupa, z tym szczypiorkiem wygląda tak świeżo 🙂

Ja gdy zamieszkam z moim Połówkiem też będę musiała mu zrobić rewolucję żywieniową, bo na razie z zup on toleruje jedynie barszcz biały 😉

Odpowiedz
elżunia 20/03/2012 - 6:27 pm

wygląda kusząco 🙂 i bardzo wiosennie 🙂

Odpowiedz
Dzikowiec 20/03/2012 - 6:41 pm

Świetny pomysł! Robiłam brokułową i porową oddzielnie – dziękuję za inspirację, spróbuję jak smakują razem. Pozdrawiam

Odpowiedz
kruszyna 20/03/2012 - 6:44 pm

Ale piękny wiosenny kolor! Zdecydowanie zaprzecza tej jesiennej pogodzie za oknem i wprowadza namiastkę wiosny do domu 🙂

Odpowiedz
Kamyczek 20/03/2012 - 7:01 pm

szkoda że nie posiadam blendera, trzeba się zaopatrzyć bo zupka kusi 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 20/03/2012 - 7:02 pm

Ależ zieloniutka! śliczna po prostu 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 20/03/2012 - 7:25 pm

Niesamowicie energetyzujący kolorek. Ja brokułowej jeszcze nie robiłam, zachęciłaś mnie do spróbowania.

Odpowiedz
Marzena 20/03/2012 - 7:40 pm

Oh to moj ulubiony kolor:) Ta zupka musi byc bardzo apetyczna:) Zwlaszcza ze tak apetycznie sie prezentuje a przeciez najpierw jemy oczami:)))

Odpowiedz
Majana 20/03/2012 - 7:42 pm

Przepyszny kolorek!:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 20/03/2012 - 7:57 pm

Taką zupą z pewnością odgoniłaś zimę na dobre 🙂

Odpowiedz
Wiera 20/03/2012 - 8:40 pm

W końcu ktoś zrobił inną brokułową… Kiedyś chciałam nawet zrobić taką inną, ale trochę bałam się ryzykować jakieś dziwne połączenia 😉

Odpowiedz
Monica 21/03/2012 - 8:35 am

Ależ ona cudnie zielona! Zapachniało wiosną pełną parą 🙂

Odpowiedz
kasia1977 21/03/2012 - 5:32 pm

Pisze sie na kazda, sliczna, cudna, wiosenna, zielona zupe! 🙂

Odpowiedz
Kermeet 23/03/2012 - 8:59 am

Pięknie wygląda ta zupka 🙂

Odpowiedz
laszaffa 07/06/2013 - 10:26 am

gdzie ten bulion mamy wlać? Na patelnię, czy jak, bo się trochę pogubiłam

Odpowiedz
Malwina 07/06/2013 - 10:29 am

Najlepiej zupę przygotować w rondlu z głębokim dnem lub na dużej głębokiej patelni. Jeśli takiej nie masz, to przełóż zawartość patelni do garnka i zalej bulionem 🙂

Odpowiedz
laszaffa 07/06/2013 - 10:26 am

gdzie ten bulion mamy wlać? na patelnię, czy jak, bo się trochę pogubiłam

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2014 - 8:17 pm

Zupa wyszła przepyszna! Uwielbiam Twoje przepisy!

Odpowiedz
Malwina 06/01/2014 - 8:10 am

🙂

Odpowiedz
Pan i Pani Domu 10/03/2014 - 9:01 pm

Uwielbiam zupy brokułowe. Z dodatkiem pora jeszcze nie miałam okazji kosztować, ale zapewne nadrobię tą zaległość:) Pani Domu

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies