Sałatka meksykańska z ryżem, idealna na drugie śniadanie

przez Malwina
Jakiś czas temu pisałam Wam, że nie wyobrażam sobie obiadu bez porcji smacznej surówki. Podobnie mam z drugimi śniadaniami, na które najchętniej jadam sałatki. Ta, którą dziś Wam proponuję świetnie sprawdzi się w pracy, wystarczy zapakować ją do pojemniczka, a przed podaniem wymieszać z dressingiem. Często przygotowuję ją mojemu Połówkowi, tym bardziej, że jest sycąca, ale nie tak ciężka, jak sałatki z dodatkiem majonezu.  W najbliższym czasie postaram się Wam także zaprezentować wegańskie sałatki, które najchętniej jadam ja. 

Przepis dodaję do akcji Peli- Sałatki śniadaniowe. 

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z RYŻEM 

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 50 g ugotowanego ryżu
  • pół małej czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • 3 łyżki posiekanej kolendry (użyłam natki pietruszki)
  • pół małej czerwonej cebulki
  • dressing- 3 łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego,  1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ,  pół zielonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego  sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy dressing ucierając oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy słodką paprykę, kmin rzymski, czosnek i chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż łączymy z papryką, kukurydzą, fasolą i drobno posiekaną cebulką. Sałatkę zalewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. 
17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Maggie 19/03/2012 - 8:43 am

Faktycznie idealna! Sycaca, ale nie ciezka, no i bajecznie kolorowa.

Odpowiedz
kuchenny bałagan 19/03/2012 - 8:59 am

Bardzo lubię takie sałatki, i ładna, kolorowa i smaczna 🙂

Odpowiedz
Krysia 19/03/2012 - 8:59 am

Naprawde pyszna propozycja! Szczegolnie ten dressing mi bardzo podpasowal:)

Krysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com

Odpowiedz
Berunia 19/03/2012 - 9:08 am

Robię podobną sałatkę tylko, że z dodatkiem kurczaka 😉

Odpowiedz
Kermeet 19/03/2012 - 9:35 am

Fajna sałatka i pięknie wygląda 🙂

Odpowiedz
Amy 19/03/2012 - 9:37 am

Wiosenne kolory;)

Odpowiedz
Veggie 19/03/2012 - 10:11 am

dla mnie też poproszę chcociaż małą porcyjkę zapakować do pracy 😉

Odpowiedz
Karmel-itka. 19/03/2012 - 12:11 pm

mmm… sałatki w każdej wersji!
taka jak ta idealnie by się nadawała jako lunch, a z dodatkiem kurczaka, bez niczego więcej, na obiad z przyjaciółmi. co ty na to?

Odpowiedz
Malwina 19/03/2012 - 2:13 pm

Jako propozycja obiadowa z dodatkiem kurczaka brzmi bardzo smakowicie;)

Odpowiedz
Anonimowy 06/04/2014 - 6:29 am

Już daj sobie spokój z ta padliną, choć raz zjedz zrowo.

Odpowiedz
Małgosia 19/03/2012 - 12:34 pm

Ale kolorowa! Prawdziwa wiosna na talerzu :)))

Odpowiedz
Dota 19/03/2012 - 1:57 pm

fajny przepis:) chyba kazdy robil podobna tylko w troszke innej wersji:)

Odpowiedz
Kamyczek 19/03/2012 - 4:18 pm

fajna! tylko muszę nauczyć się robić dresingi 😀

Odpowiedz
Monica 20/03/2012 - 12:20 pm

Jest pyszna, robię niemal identyczną 🙂

Odpowiedz
Phalange 21/03/2012 - 11:15 pm

Pycha, uwielbiam czerwoną fasolę!

Odpowiedz
Anonimowy 05/04/2014 - 5:28 pm

Nadałam sałatce meksykańskiej swojskiego klimatu kiszonym ogórkiem i majonezem, też smaczne.

Odpowiedz
Anonimowy 06/04/2014 - 6:30 am

Dzisiaj zrobię to na obiad. Nie bardzo mogę jeść fasolę, ale tak ją uwielbiam, że cóż trudno się mówi.

P.S. Fajny blog.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies