Babeczki wielkanocne zajączki dla Madzi

przez Malwina

Te króliczki prezentowałam Wam jeszcze w lutym na moim fanpage’u na FB. Nareszcie przyszedł czas na podzielenie się z Wami przepisem, w końcu święta już lada moment. Babeczki możecie wykonać z innego ulubionego przepisu, moje są nadziane konfiturą z owoców róży i mają delikatny smak wanilii. Na pewno powtórzę je w okresie wielkanocnym, będą świetną ozdobą stołu. Babeczki powstały z myślą o chorej Madzi, która uwielbia ciastka z kremem. Myślę, że takie króliczki wywołałyby uśmiech na jej buzi. Osoby, które chciałyby pomóc Madzi i przekazać 1% swojego podatku dla niej, zapraszam na blog jej taty- http://pomocdlamadzi.blogspot.com/, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Przepis dodaję do akcji Wielkanocna Smaki II, prowadzonej przez Mirabelkę. 

BABECZKI WIELKANOCNE ZAJĄCZKI

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]

  • 265 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • 210 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • konfitura z owoców dzikiej róży
  • maślany krem czekoladowy*: 125 g miękkiego masła, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 80 g dobrej jakości białej czekolady, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1/8 szklanki śmietanki kremówki
  • do ozdobienia- kolorowe groszki, podłużne i miniaturowe pianki Jo-Jo, kolorowe posypki, wiórki kokosowe
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i cukrem. W drugiej misce mieszamy mleko, jajko, olej i ekstrakt. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy łyżką. Do foremek wkładamy po łyżeczce masy, następnie łyżeczkę konfitury i kolejną warstwę ciasta (do 2/3 wysokości foremki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. Pozostawiamy na 5 minut w formie, a następnie wyjmujemy babeczki i studzimy na kratce. 
Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy ją do ostygnięcia. Masło ucieramy na pulchną masę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ekstrakt i kremówkę i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy letnią czekoladę i dalej ucieramy. 
Wierzch babeczek smarujemy kremem, następnie obsypujemy wiórkami. Z większych pianek wykonujemy uszy, mniejsze elementy możemy wycinać za pomocą nożyczek kuchennych. Wszystkie elementy przyklejamy smarując je odrobioną kremu. 
* krem jest bardzo smaczny, ma jednak pewną wadę- po pobycie w lodówce twardnieje. Dlatego najlepiej wykorzystać go tego samego dnia lub nie dekorować wszystkich babeczek. Ja na następny dzień krem zostawiłam w temperaturze pokojowej a następnie miksowałam dodając do niego odrobinę kremówki. 
19 komentarzy
0

19 komentarzy

Kermeet 16/03/2012 - 6:10 pm

śliczne i na pewno smakowite, dzięki za wspólne gotowanie dla Madzi:)

Odpowiedz
Marzena 16/03/2012 - 6:39 pm

Sliczne!:) Super sie beda prezentowac na swiatecznym stole:)

Odpowiedz
Agiatis 16/03/2012 - 7:08 pm

jakie słodkie, takie do schrupania;)

Odpowiedz
Avelina 16/03/2012 - 7:18 pm

Ale urocze zajączki 🙂

Odpowiedz
Majana 16/03/2012 - 8:26 pm

Piękne te zajączki i wspaniała akcja.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Mademoiselle 16/03/2012 - 9:07 pm

przecudowne *_*

Odpowiedz
Mirabelka 16/03/2012 - 11:28 pm

Wyglądają przecudnie! 🙂

Malwi, czy zgłaszałaś swój przepis poprzez Durszlak? Bo inna osoba, której przepis na mazurek wyświetlił się na Durszlaku w tym samym czasie, zgłosiła go do akcji, a ja nie otrzymałam o tym żadnej informacji i nie mam jak go zaakceptować. Nie mam również Twojego zgłoszenia i nie wiem, czy w ogóle powinno być czy nie 😉

Odpowiedz
Malwina 17/03/2012 - 7:35 am

Mirabelko, dopiero dziś go zgłosiłam na Durszlaku

Odpowiedz
Aleksandra Rybińska 17/03/2012 - 12:56 am

Ale słodziaki! Śliczne, aż żal jeść 🙂

Odpowiedz
Ania 17/03/2012 - 8:46 am

Króliczki pierwsza klasa, dzięki za wspólne gotowanie dla Madzi:)

Odpowiedz
Jola66 17/03/2012 - 11:15 am

Piękne króliczki i dziękuję za wspólny udział w akcji charytatywnej.

Odpowiedz
Malwina 17/03/2012 - 11:47 am

Również było mi miło gotować dla Madzi;)

Odpowiedz
Urszula- Proste potrawy 17/03/2012 - 11:27 am

Słodkie króliczki 😉

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 17/03/2012 - 11:37 am

Fantastyczny pomysł i wykonanie 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 17/03/2012 - 9:48 pm

cudeńka!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/03/2012 - 5:22 am

Malwi cudeńko:) a akcja szczytna:)ja swój 1% od dwóch lat przekazuję na córeczkę Przyjaciółki

Odpowiedz
Maggie 18/03/2012 - 7:52 am

Swietny pomysl! Takie babeczki nie tylko ciesza oczy, ale i na pewno wspaniale smakuja!

Odpowiedz
Domi w kuchni 19/03/2012 - 8:12 am

Boskie, jestem totalnie zauroczona 🙂
Piękne je przyozdobiłaś!

Odpowiedz
08antek 20/03/2012 - 12:45 pm

śliczne.. cudowny pomysł z tymi piankowymi uszami… podejrzewam, iż zrobimy w tym roku z Młodym podobne 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies