Prosty chleb pszenny

by Malwina

Ten chlebek robię bardzo często z kilku powodów. Po pierwsze jest bardzo prosty w wykonaniu a ciasto nie sprawia żadnych problemów. Po drugie fantastycznie smakuje, jest puszysty, ma chrupiącą skórkę. Mogłabym dalej wyliczać zalety tego niepozornego bochenka. Po prostu musicie go spróbować. Przepis polecam szczególnie tym, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym pieczywem. 

PROSTY CHLEB PSZENNY

Składniki (na 1 duży bochenek):

  • 500 g mąki (najlepiej chlebowej, ale sprawdzi się także mąka typ 500)
  • 14 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli  zgodnie z sugestiami czytelników, radzę dodać o połowę mniej soli (1 łyżeczka)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do mąki dodajemy drożdże, wodę, oliwę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Robiłam ten chleb już kilkakrotnie i ani razu nie miałam potrzeby dolewania dodatkowej wody, czy podsypywania mąką. Ciasto należy wyrabiać około 7-10 minut. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły bochenek i układamy go na blasze  wysypanej mąką i wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 stopni. Chleb oprószamy mąką, nacinamy na wierzchu na krzyż (żyletką lub ostrym nożem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-40 minut, aż ładnie się zrumieni, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. Studzimy na kratce. Chleb utrzymuje świeżość do 3 dni.  U mnie duży bochenek piekł się 35 minut. 
62 komentarze
0

Podobne posty:

62 komentarze

Marzena 14/03/2012 - 5:44 pm

Piekny! Wlasnie mi uswiadomilas ze bardzo dawno juz nie pieklam chleba ani buleczek… a tak uwielbiam domowe pieczywo:)

Odpowiedz
Majana 14/03/2012 - 6:15 pm

Malwinko, piękny jest ten bochenek:)

Odpowiedz
Olka 14/03/2012 - 6:36 pm

Wygląda tak pięknie, że od samego patrzenia można poczuć zapach świeżego pieczywa.

Odpowiedz
Kamila 14/03/2012 - 8:01 pm

Ślicznie Ci wyszedł, na pewno jest przepyszny 🙂

Odpowiedz
slyvvia 14/03/2012 - 8:17 pm

Dawno nie robiłam żadnego chlebka. Taki jest bardzo kuszący 🙂

Odpowiedz
Phalange 14/03/2012 - 8:40 pm

Bardzo ładny. Muszę spróbować.

Odpowiedz
kabamaiga 14/03/2012 - 9:33 pm

Śliczny. Posmakowałby mojemu synkowi.

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 14/03/2012 - 9:56 pm

Ciekawe czy można go upiec w żeliwnym garnku? Bardzo fajnie wygląda!

Odpowiedz
Avelina 14/03/2012 - 10:28 pm

Apetyczny chlebek, świetnie wyrósł, nie ma jak domowe pieczywo 🙂

Odpowiedz
Maggie 15/03/2012 - 7:29 am

To jeden z moich ulubionych chlebow na drozdzach – i jeden z najprostszych, jakie pieklam. Mam do niego slabosc 🙂 Pieknie wyglada na twoich zdjeciach.

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 15/03/2012 - 8:39 am

mmmm, idealny!
poproszę kromkę z masłem orzechowym 🙂

Odpowiedz
Paulina 15/03/2012 - 9:28 am

Eh! a u mnie na wsi nie ma takiej 'lepszej' mąki w sklepach! Już natychmiast bym piekła… Choć może przejadę się po tych wioskowych sklepikach i sprawdzę… może akurat będzie?

Odpowiedz
Malwina 15/03/2012 - 9:31 am

Poznańska typ 500 spokojnie sobie poradzi;)

Odpowiedz
Anonimowy 06/08/2012 - 2:30 pm

Piekłam ten chlebek już kilkakrotnie. Jest naprawdę proty, ale zarazem smaczny

Odpowiedz
Malwina 06/08/2012 - 2:50 pm

Cieszę się , że smakuje. Polecam też chleb z koperkiem i chleb z suszonymi pomidorami. Są równie proste i smaczne;)

Odpowiedz
AgnieszkaŚ 06/09/2012 - 5:33 pm

Bardzo dobry i prosty chlebek. Właśnie zrobiłam. Tylko następnym razem mniej posolę. Będę robić, bo do dobrej piekarni mi wybitnie nie podrodze, a chyba niewiele jest rzeczy na świecie, których nie cierpię bardziej niż chleb nafaszerowany chemią :/

Odpowiedz
Anonimowy 28/01/2013 - 4:42 pm

Właśnie upiekłam jest pyszny i chrupiący… Mniam… 🙂
Trochę go przypaliłam i następnym razem dodam mniej soli.
Ale i tak jest niezły 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/01/2013 - 7:39 am

Zaznaczę w poście, by zmniejszyć ilość dodanej soli. Dziękuję za sugestię i cieszę się, że chleb smakował:)

Odpowiedz
kasiek 26/03/2013 - 7:00 pm

mmm… chlebek wyszedł wysmienity 😉 chrupiący na zewnątrz, mięciutki w środku – idealny 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/03/2013 - 11:46 am

upiekłam ten chleb wczoraj z maki 550 pszennej,pieklam 45-50 min a w srodku miałam miejscamizbitą mąke,jakby nie upieczoną.Co robie nie tak? może to od tego ze za duzo podsypywalam chleb maka przy wyrabianiu? czy ciasto powinno sie tak kleic do rąk podczas wyrabiania? bo dopieo jak dodam wiecej maki to sie nei klei.nie wiem co robie niedobrze prosze o pomoc bo chcialabym zeby jutro wyszedl idealny!:) i ostatnie pytanie czy ciasto moge zrobic wieczorem a chleb upiec rano?Ola

Odpowiedz
Malwina 30/03/2013 - 12:31 pm

Olu, to ciasto nie jest mocno klejące. Czasem zdarza mi się, że muszę je lekko podsypać, ale niezwykle rzadko. Jeśli ciasto się klei, uderzam nim o miskę, w którym je wyrabiam.
Dodanie większej ilości mąki może spowodować, że chleb po upieczeniu będzie zbity i "gniotowaty", ale grudek mąki nie powinno w nim być. Może niedokładnie wyrobiłaś ciasto? Ewentualnie zbyt krótko je piekłaś (zależy od piekarnika, czy po postukaniu spodu bochenka, słychać było pusty dźwięk?)
Ciasto możesz zrobić wieczorem, włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Rano wyjąć na pół godziny przed pieczeniem, uformować bochenek i upiec.
I jeszcze jedno, czy używasz wagi do odmierzania składników?

Odpowiedz
Joanna 21/08/2019 - 10:08 am

„Ciasto możesz zrobić wieczorem, włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Rano wyjąć na pół godziny przed pieczeniem, uformować bochenek i upiec. ” – TO jest fantastyczna wiadomość! 😀 Może nawet warto ją gdzieś umieścić przy przepisie! Większość chlebów, które dotąd piekłam, można było częściowo przygotować poprzedniego dnia, ale np. trzeba było je przechowywać w lodówce minimum 12 godzin i po wyciągnięciu a to jeszcze odstawić, a to lekko zagnieść i ponownie odstawić do wyrastania i koniec końców, żeby zrobić sobie chleb na śniadanie, albo trzeba jeść śniadanie w południe, albo wstać o 5.00 rano (dla mnie to jest środek nocy).
Do lodówki ciasto chowamy od razu po wyrobieniu i ono po prostu wyrośnie sobie w lodówce, tak?

Odpowiedz
Anonimowy 30/03/2013 - 12:44 pm

dziękuje za odpowiedz:)normalnie wage uzywam ,ale tu gdzie jestem akurat jej nie mam obliczylam sobie ze 500 g maki to beda prawie trzy szklanki.i tak chleb wychodzi pyszny tylko miejscami te gnioty,grudki nie wiem jak to nazwac 🙂 ale zastosuje dzisiaj wskazówki:)

Odpowiedz
Malwina 30/03/2013 - 12:48 pm

Z proporcji 3 pełne szklanki na 1 szklankę ciepłej wody chleb powinien wyjść bez problemu. Daj znać, czy problem się rozwiązał 🙂

Odpowiedz
Ada Kocbus 22/04/2013 - 1:21 pm

Ciasto odpoczywa pod ściereczką, za 40 min formujemy na bochenek, znowu czekamy i hopsa do piekarnika 🙂 Pierwszy chlebek, zobaczymy co z niego będzie 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/04/2013 - 1:22 pm

Trzymam kciuki 🙂 Daj znać, jak wyszedł.

Odpowiedz
Ada Kocbus 23/04/2013 - 6:28 am

Chlebuś w smaku pyszny, ale spód trochę przypieczony podczas gdy skórka trochę blada i nie chrupie. Obwiniam piekarnik 😉 Piekłam ok 40 min.

Odpowiedz
Malwina 23/04/2013 - 6:31 am

W takich sytuacjach warto popiec go troszkę dłużej (postukany od spodu wydawał głuchy dźwięk?). Wszystko zależy oczywiście od piekarnika. Ale cieszę się, że mimo wszystko smakował 🙂

Odpowiedz
Ada Kocbus 23/04/2013 - 9:01 am

wydawał głuchy dźwięk 😉

Odpowiedz
Anonimowy 03/07/2013 - 12:01 pm

witam:)
jeśli nie posiadam suszonych drożdży to w jakich proporcjach dodać świeże drożdze??

Odpowiedz
Malwina 03/07/2013 - 12:13 pm

Witaj, w przepisie są świeże drożdże a nie suszone 🙂

Odpowiedz
asia_parrish 20/11/2015 - 6:00 pm

A uda sie ten chlebek z suszonych? Ja z kolei nie posiadam swiezych…

Odpowiedz
Malwina 20/11/2015 - 6:48 pm

Oczywiście, że się uda. Należy ich dać oczywiście mniej (około 5-7 g, sprawdź dokładny przelicznik na opakowaniu). Z suszonymi nie trzeba robić zaczynu. Od razu dodajemy je do mąki.

Odpowiedz
asia_parrish 20/11/2015 - 8:33 pm

No i czekam, zobaczymy co sie z tego wypiecze 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2013 - 6:52 pm

Upiekłam dziś chleb na zakwasie i postanowiłam spróbować tego przepisu bo chlebek wygląda smakowicie:)Mój się właśnie piecze:)

Odpowiedz
Klaudia Stelmach 08/09/2013 - 1:26 pm

Czy mogłabym go upiec w maszynie do chleba? Wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/09/2013 - 1:42 pm

Nigdy nie piekłam chleba w maszynie, ale myślę, że powinien wyjść. Skoro pieczesz w maszynie, posiadasz zapewne jakieś doświadczenie i ustalisz sobie długość czasu pieczenia. Jeśli uda Ci się go zrobić w maszynie, podziel się proszę z innymi czytelnikami uwagami na ten temat 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/09/2013 - 1:26 pm

Czy mogłabym upiec ten chlebek w maszynie do chleba?

Odpowiedz
Anonimowy 21/02/2014 - 7:56 am

Witam serdecznie,upiekłam chlebek.Jest wspaniały.Produkty są idealnie dobrane.Wyrastanie co do minuty.Ciasto na początku było dosyć klejące,ale na stolnice przez kilka minut biłam obklejoną dłonią to ciasto,później już było bardzo elastyczne.Użyłam mąkę wrocławską typ 500.Następnym razem upiekę z tego ciasta dwie bułki kanapkowe albo cztery bagietki.Przepis idealny, bardzo polecam.Dziękuję za przepis.Całuski Halina

Odpowiedz
Malwina 21/02/2014 - 7:59 am

Halinko, miło mi słyszeć, że chlebek się udał 🙂 Pozdrawiam ciepło, Malwinna.

Odpowiedz
Anonimowy 24/08/2015 - 8:34 pm

Panno Malwino, czy próbowałaś tego przepisu z mieszanki mąki pszennej i żytniej? Potrzebuję prostego chleba, ale żeby smakował wiejsko 😉

Odpowiedz
Malwina 25/08/2015 - 7:09 am

Nie używam mąki żytniej, bo za nią nie przepadam. Jeśli chcesz to podmień 1/3 mąki zwykłej pszennej z przepisu na mąkę żytnią razową typ 2000. Być może będzie trzeba dodać odrobinę więcej wody, aniżeli w przepisie. A jeśli chcesz otrzymać naprawdę fajny wiejski bochenek to polecam Ci rustykalny chleb hiszpański. Prosty w przygotowaniu nie jest, bo wymaga więcej wprawy przy wyrabianiu (ciasto jest z gatunku tych luźnych). Ale naprawdę warto.
Ewentualnie zerknij sobie na ten chlebek i podmień w przepisie 1 szklankę mąki zwykłej na żytnią razową.

Odpowiedz
Anonimowy 28/09/2016 - 9:04 am

Witam,upiekłam ten chlebek,jest pyszny,delikatny.U mnie wyrastał w koszyku,a dopiero po wyrośnięciu przełożyłam na blachę.Pycha,polecam.Halina

Odpowiedz
Dorota Świerczyńska 08/10/2017 - 9:06 am

Witam na którym poziomie piec w piekarniku i z termoobiegiem czy bez

Odpowiedz
Malwina 08/10/2017 - 9:39 am

Środkowa półka bez termoobiegu.

Odpowiedz
Anonimowy 30/01/2018 - 10:02 pm

czy mogę ten chleb upiec w blaszce?

Odpowiedz
Malwina 31/01/2018 - 7:38 am

Oczywiście, wydłuży się wówczas troszkę czas pieczenia (myślę, że około 45-55 minut).

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2018 - 12:36 pm

co robić? stoi już godzinę w cieple i nie rośnie, wywalić czy czekac? pooomooocy, PROSZĘ

Odpowiedz
Malwina 19/02/2018 - 12:37 pm

Absolutnie nie wywalaj! Może trafiły się jakieś obrażone drożdże. Niech sobie stoi dalej, choćby przez kolejne 3 godziny, aż w końcu ruszy.

Odpowiedz
Anonimowy 20/02/2018 - 7:52 am

Malwino kochana, dobrze że nie wywaliłam, chleb się uparł i nie rósł, ale i ja się uparłam, finalnie przetrzymałam go i nie miał wyjścia… urósł a ja go hop do pieca, a co niech siedzi uparciuch. Wyszedł wspaniały. Dziękuję. Baśka

Odpowiedz
Malwina 20/02/2018 - 8:18 am

Baśka, bardzo miło mi to czytać. Nie warto się poddawać 🙂

Odpowiedz
Momi Mi 28/04/2018 - 6:03 pm

Chlebek już piekę drugi raz. Naprawdę dobry i długo świeży. Super przepis.

Odpowiedz
Dorota Stankiewicz -Matczak 21/05/2018 - 6:27 pm

Super przepis, zrobiłam dwa mniejsze chlebki.

Odpowiedz
Monika 02/11/2018 - 6:21 pm

Witam. Upiekłam, czekam aż wystygnie ale… jak przechowywać ten chleb by był świeży jak najdłużej?

Odpowiedz
Malwina 02/11/2018 - 6:26 pm

Chyba najlepiej w materiałowym woreczku. Będzie świeży przez około 2 dni. Później, jak to wypiek na drożdżach, będzie twardnieć. Można go wówczas przerobić na grzanki lub bułkę tartą.

Odpowiedz
Monika 02/11/2018 - 6:40 pm

Dziękuję

Odpowiedz
Aga 15/11/2018 - 8:16 pm

Przepyszny chlebek. Upiekłam od razu 2 z podwójnej porcji. Wszystko wyszło super!

Odpowiedz
Paulina 03/01/2019 - 7:39 am

Dzień dobry 😀 Czy mogę użyć suszonych drożdży?

Odpowiedz
Malwina 03/01/2019 - 8:57 am

Oczywiście, na opakowaniu powinna być informacja, jaki przelicznik zastosować. Drożdże suche dodajemy od razu do mąki.

Odpowiedz
Paulina 06/02/2019 - 8:49 am

Czy chlebek można upiec w foremce?

Odpowiedz
Malwina 06/02/2019 - 2:14 pm

Oczywiście. Ciasta jest dość sporo, więc trzeba będzie użyć dużej keksówki (około 25 cm długości lub większa). Po pierwszym rośnięciu przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do drugiego rośnięcia na około godzinę. Pieczemy w temp. 200 stopni bez termoobiegu przez około 40-50 minut. Zależy od wielkości formy.

Odpowiedz
Paulina 15/02/2019 - 1:19 pm

Pani Malwinko, uwielbiam Pani przepisy. Po prostu kocham Filozofię Smaku. Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies