WP#127 Pszenne bułeczki z rozmarynem

przez Malwina


Kiedy tylko zobaczyłam nowe zaproszenie do Weekendowej Piekarni, od razu wiedziałam, że będę musiała upiec bułeczki z rozmarynem, które zaproponowała Amber, gospodyni tej edycji. Wiedziałam, że będą pyszne i nie pomyliłam się. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę, tym razem wypróbuję połączenie z innymi świeżymi ziołami. Dzień zaczęty od takiej bułeczki na pewno będzie udany. 

PSZENNE BUŁECZKI Z ROZMARYNEM (ROSEMARY KNOT-ROLLS)
Składniki (na 8 bułeczek):
[źródło- Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami]
  • 14 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 375 g mąki chlebowej (użyłam mąki typ 650)
  • łyżeczka soli morskiej
  • łyżka oliwy
  • kilka gałązek rozmarynu
  • do posmarowania i posypania: łyżeczka oliwy, pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu, pół łyżeczki grubej soli morskiej, skórka otarta z połowy cytryny
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy kilka łyżek wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę mieszamy z solą i posiekanym rozmarynem, wlewamy drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto wyjmujemy z miski, składamy raz na pół, dzielimy na 8 równych części i zawijamy w supełki (tu znajduje się instrukcja- ja zupełnie zapomniałam obejrzeć filmik i zwijałam je wg własnego uznania). W środek każdej wkładamy gałązkę rozmarynu, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. 
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Bułeczki smarujemy oliwą, posypujemy skórką, solą i rozmarynem. Pieczemy 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy je na metalowej kratce. 

30 komentarzy
0

30 komentarzy

mariszka 07/03/2012 - 5:18 pm

Marzy mi się ostatnio jakiś wypiek z rozmarynem, może spróbuję w weekend, wyglądają pysznie.

Odpowiedz
Magda 07/03/2012 - 5:20 pm

Uwielbiam zapach rozmarynu..już sobie wyobrażam jaki aromat rozgościł się u Ciebie po wyjęciu tych bułeczek z pieca..

Odpowiedz
Fuchsia 07/03/2012 - 5:28 pm

Wyglądają przepysznie, chętnie je upiekę 🙂

Odpowiedz
Amber 07/03/2012 - 5:53 pm

Wspaniale Ci się upiekły!
Cieszę się,że spodobała Ci się moja propozycja.
Dla mnie to jedne z najlepszych bułeczek,jakie piekłam.
Pozdrowienia!

Odpowiedz
Malwina 08/03/2012 - 5:57 am

Amber bułeczki są rewelacyjne, świetny wybór;)

Odpowiedz
Domi w kuchni 07/03/2012 - 6:13 pm

Pięknie się prezentują 🙂
Może i ja się skuszę na takie bułeczki?

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 07/03/2012 - 7:20 pm

Piękne!

Odpowiedz
Majana 07/03/2012 - 7:31 pm

Piękny koszyk pyszności Malwinko:)

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 07/03/2012 - 7:54 pm

Skoro takie dobre, to i ja je upiekę;-)

Odpowiedz
Kamila 07/03/2012 - 7:54 pm

Śliczne, szykuję się na nie 🙂

Odpowiedz
kachna 07/03/2012 - 8:55 pm

ale piękne pyszności 🙂

Odpowiedz
Ania 07/03/2012 - 9:19 pm

Jest moc!

Odpowiedz
kuchenny bałagan 07/03/2012 - 9:22 pm

Rozmaryn, mmm, pysznie wyglądają te bułeczki 🙂

Odpowiedz
Dusia 07/03/2012 - 10:10 pm

Cudownie wyglądają.

Odpowiedz
Gosia 08/03/2012 - 6:08 am

wyglądają pięknie, muszą być o wiele lepsze od tych zwykłych, sklepowych..

Odpowiedz
Angie 08/03/2012 - 8:27 am

Cudne!

Odpowiedz
Nemi 08/03/2012 - 9:42 am

Rewelacyjne bułeczki:) I bardzo apetyczne zdjęcie:)

Odpowiedz
Olka 08/03/2012 - 9:48 am

Bardzo ładne te bułeczki 🙂

Odpowiedz
Maggie 08/03/2012 - 10:51 am

Piekne, foremne buleczki – masz reke do pieczywa!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/03/2012 - 2:12 pm

upiekłam juz chlebuś z tej WP …na bułeczki też mam wielką ochotę …ale nie mogę rozmarynu świeżego dostać ….ale tak pięknie u Ciebie wygladają, ze chyba zrobię po prostu bez:)

Odpowiedz
mopswkuchni 08/03/2012 - 4:57 pm

Już wyobrażam sobie jaki wspaniały zapach unosił się w Twoim domu podczas ich pieczenia 🙂

Odpowiedz
Josia 09/03/2012 - 5:33 pm

Fajny przepis a bułeczki wyglądają cudnie. Będę musiała spróbować sama takie upiec 🙂

Odpowiedz
EVE 09/03/2012 - 5:41 pm

przegapiłam, przyznaję się. wyglądają na cudownie miękkie z chrupiącą skórką, takie jak lubię. muszę zrobić jutro, będą idealne na śniadanie 🙂

Odpowiedz
Phalange 22/03/2012 - 1:12 pm

Zdecydowanie coś dla mnie!

Odpowiedz
Domi w kuchni 27/05/2012 - 5:49 pm

Ciasto właśnie wyrasta, dam znać, jak wrażenia, bo na razie zapędziłam się z ilością wody :p
Bułeczki czosnkowe będą następne w kolejce 😉

Odpowiedz
Malwina 27/05/2012 - 6:27 pm

Domi trzymam kciuki, daj znać, jak wyszły;)

Odpowiedz
Domi w kuchni 28/05/2012 - 7:18 am

Wyszły przepyszne!!! Mięciutkie i pulchne, a z zewnątrz takie lekko chrupiące 🙂
I fajnym urozmaiceniem był upieczony, chrupiący rozmaryn 😉
Ach, jak tylko zjemy te bułeczki, to upiekę czosnkowe :))

Odpowiedz
Malwina 28/05/2012 - 7:26 am

Bardzo się cieszę;)

Odpowiedz
Domi w kuchni 31/05/2012 - 6:19 am

Zapomniałam Ci jeszcze napisać, bo ja kombinowałam przy nich sama, bo były strasznie luźne i teraz wiem, czemu 🙂 zamiast "gram" mąki masz napisane "mililitry" 🙂

Odpowiedz
Malwina 31/05/2012 - 6:34 am

ml zamiast g jest pomyłką. Spokojnie przy tych proporcjach ciasto powinno Ci wyjść (ja na takich proporcjach robię zawsze ciasto na pizzę). Może masz niedokładną wagę? Bez przeliczania na gramy powinnaś użyć 2 i pół szklanki mąki na szklankę wody.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies