Dżem z kiwi i cytryn

przez Malwina

Przez ostatnie pół roku przerobiłam kilkanaście kilogramów owoców kiwi, które zamykałam w małych słoiczkach w postaci dżemu. Najchętniej robię go z dodatkiem pektyny, ale w poście opisuję także tradycyjną metodę, jak i jedną moją próbę z użyciem fiks-miksu (jak zwał tak zwał). Ten z dodatkiem pektyny jest bardzo gęsty, możemy użyć do niego mniejszej ilości pektyny. Mi taka konsystencja akurat odpowiada, ale zdaję sobie sprawy, że niektórzy wolą rzadsze przetwory. Jeśli chodzi o ilość cukru z reguły dodaję go 180-200 g. Ostatnio dałam go więcej, z racji, iż słoiczki miały powędrować w ręce osoby, która takie dżemy preferuje. Jeśli chcemy możemy pominąć dodatek cytryn, albo też dodatkowo dodać do dżemu limonki. 

DRZEM Z KIWI I CYTRYN

Składniki:
[przepis własny]

  • 1,2 kg owoców kiwi – waga po obraniu
  • 200-300 g cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 3 cytryny
  • 15 g pektyny 
Owoce obieramy, pozbywamy się twardej szypułki, kroimy je w mniejsze kawałki. Z cytryn ocieramy skórkę. Obieramy je dokładnie (pozbywając się białej części), segmenty oddzielamy od błonek, rozdrabniamy. Do kiwi wlewamy sok z cytryny, za pomocą blendera miksujemy. Dodajemy kawałki cytryn. Całość gotujemy przez 30 minut. Pektynę mieszamy z 3 czubatymi łyżkami cukru i dodajemy do owoców. Mieszamy i gotujemy 3 minuty. Wsypujemy resztę cukru, mieszamy i gotujemy kolejne 3-5 minut. Dodajemy otartą skórkę, dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Ja dodatkowo przykrywam słoiczki kocykiem. Dla pewności na drugi dzień dżem możemy zapasteryzować. Z podanej porcji wychodzi około 5-6 słoiczków po 180 ml każdy. 
Ostatnią partię, z racji, iż moje zapasy pektyny skończyły się, robiłam z dodatkiem popularnych zagęszczaczy (nazwa „coś tam coś tam mix lub fix”). Owoce zblendowałam, dodałam cytryny, nie dodawałam już soku. Gotowałam całość około 20 minut, dodałam następnie  fix, wymieszałam i pogotowałam 2-3 minuty. Następnie wsypałam cukier. Nie zwracałam uwagi na to, iż na opakowaniu napisano, bym go naładowała trzy razy więcej, aniżeli dałam. Gotowałam kolejne 3 minuty, aż cukier się rozpuścił. Dołożyłam skórkę i przełożyłam do słoików. Całość była raczej rzadka, ale szybko podczas stygnięcia zaczęła gęstnieć. Było to moje pierwsze i ostatnie doświadczenie z fix’em, czy też mix’em 😉 Ale nie powiem, bo dżem jak najbardziej się udał. 
W wakacje przygotowałam ten dżem metodą tradycyjną. Owoce zblendowałam, dodałam kawałki cytryn, zasypałam cukrem. Gotowałam na wolnym ogniu zdejmując szumowiny i mieszając od czasu do czasu przez około 3 godziny. Gotujemy do momentu, aż całość zacznie się robić gęsta i szklista. Pod koniec dodałam skórkę otartą z cytryny. W tym dżemie cytryna nie była aż tak bardzo wyczuwalna. Dżem oczywiście ma także zupełnie inną konsystencję, ale stracił na swoim kolorze. Ma kolor butelkowej zieleni. Został mi w spiżarni jeszcze jeden słoiczek, jak tylko go otworzę wrzucę zdjęcie, abyście mogli porównać ich barwy. 

25 komentarzy
0

25 komentarzy

Bernadeta 02/03/2012 - 5:24 pm

a ja dzisiaj kupiłam córce pierwszy raz dżem z kiwi.. jak jej zasmakuje to następnym razem zrobię domowy jak u ciebie.

Odpowiedz
slyvvia 02/03/2012 - 5:42 pm

Takiego nigdy nie jadłam. Musi być pyszny 🙂

Odpowiedz
basiaP 02/03/2012 - 5:56 pm

fajny pomysł:)

Odpowiedz
Maggie 02/03/2012 - 6:01 pm

To jeden z najbardziej fotogenicznych dzemow, jakie widzialam 🙂 Wyobrazam sobie wersje z limonka – cos mi sie zdaje, ze to byloby to.

Odpowiedz
Amy 02/03/2012 - 6:07 pm

Jadłam kiedyś kupny dżem z kiwi, ale zapewne domowy nie może się z nim równać;-)

Odpowiedz
Anonimowy 02/03/2012 - 6:09 pm

Pycha;) polecam zastąpić cytryny bananami 😀

Odpowiedz
Malwina 03/03/2012 - 8:10 am

Dżem z bananami? Brzmi pysznie. Muszę wypróbować;)

pozdrawiam

Odpowiedz
Sue 02/03/2012 - 6:28 pm

Wiele razy chciałam spróbować takiego, kupnego co prawda, z łowicza. Pewnie domowa wersja jest jeszcze lepsza. 🙂

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 02/03/2012 - 6:44 pm

Warto go zrobić dla samego wyglądu;-)

Odpowiedz
Anonimowy 02/03/2012 - 8:03 pm

Wygląda bardzo zachęcająco,czy mogłabyś napisać gdzie można kupić pektynę?

Maria

Odpowiedz
Malwina 02/03/2012 - 8:39 pm

Mario- używam pektyny firmy Pektowin. Dostałam ją jakiś czas temu od przyjaciółki, która zamawiała ją przez Internet. Z tego, co widzę nie jest teraz dostępna na żadnych aukcjach internetowych. Można kupić niemiecką, ale jej cena jest bardzo duża. W sezonie letnim widziałam pektynę Pektowinu w markecie Simply. Sama chętnie zrobiłabym jej zapasy, bo jest na prawdę wygodna w użyciu, a moja się już skończyła (stąd eksperyment z fiksem-miksem) Jeśli tylko znajdę jakiś dostęp do niej, napiszę tu w temacie.

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Majana 02/03/2012 - 8:29 pm

Świetnie wygląda ten dżem. Fajne połączenie. Muszę kiedyś taki zrobić.
Lubię robić przetwory, super są domowe dżemy. Potem można sobie zimą otworzyć pachnący latem słoiczek.:)
Pozdrowienia Malwinko!

Odpowiedz
Nemi 02/03/2012 - 9:25 pm

Mały, kolorowy, wakacyjny skarb zamknięty w słoiczku:)

Odpowiedz
kasandraa6 02/03/2012 - 10:58 pm

uwielbiam ten dżem, robiłam też 🙂 z tym że raz dodaję zwykły cukier raz pektyny – pyszne zdjęcia, pozdrawiam

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 03/03/2012 - 8:48 am

Rewelacyjnie wyglada ten dżem Malwi:) chętnie zjadłabym taki z pysznym chlebkiem:) pozdrawiam

Odpowiedz
Kaś 03/03/2012 - 2:17 pm

ale przyjemnie wygląda. a konsystencja jak dla mnie idealne, uwielbiam gęste dżemy

Odpowiedz
Marzena i Hassan o arabskich smakach i aromatach 03/03/2012 - 7:25 pm

ślinka pociekła… mniam 🙂

Odpowiedz
Josia 03/03/2012 - 9:58 pm

Odrobina lata w zimie 🙂

Odpowiedz
Kasia 03/03/2012 - 10:26 pm

Malwinko, na pewno smaczny dżemik 🙂 ja jeszcze nie miałam siły i czasu, żeby zmierzyć się z przetworami… może w tym roku coś przetworzę 😀 dzisiaj kupiliśmy kilka sztuk kiwi, jednak za mało na dżem… ale jak będę je wszamać, będę łączyć się z Tobą myślami 😉 i Twoim na pewno pysznym dżemikiem 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 04/03/2012 - 10:39 am

Ostatnio taki dżem widziałam w sklepie 😉 Najpierw będę musiała sobie w sadzie posadzić drzewko z owocem kiwi ;-DD

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Domi w kuchni 04/03/2012 - 11:25 am

Wygląda pyyysznie 🙂

Odpowiedz
kachna 05/03/2012 - 5:07 pm

ale pomysłowo 🙂 takiego dżemu nigdy nie jadłam

Odpowiedz
CherryPlum 06/03/2012 - 4:03 pm

Ale pięknie wygląda! Zapachniało prawdziwym latem. Musi być pyszny 🙂

Odpowiedz
świeże jeżyny 12/03/2012 - 4:30 pm

Wygląda pysznie. Na pewno wypróbuje:)

Odpowiedz
Anonimowy 19/08/2012 - 1:36 pm Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies