Minestrone

przez Malwina

W ramach zakończenia II Zimowy Festiwalu Zupy prowadzonego przez Pelę, wraz z kilkoma innymi blogerami przygotowałam rozgrzewającą zimową zupę. Postawiłam na sycącą włoską minestrone. Jest to wersja zimowa, którą wzbogaciłam dodatkiem mrożonego zielonego groszku. Obłędnego aromatu nadaje jej dodatek świeżej bazylii. Już nie mogę się doczekać, kiedy przygotuję minestrone z dodatkiem świeżego szpinaku i innych wiosennych warzyw. 
Razem ze mną zupki przygotowali: Ania, EmiliaEwelina,  Emma, Maggie, Michał, Mirabelka, Pela, Pluskotka, Tu-tusia, Shinju. Dziękuję Wam wszystkim za wspólne pichcenie i do następnego razu. 

MINESTRONE- WERSJA ZIMOWA

Składniki (na 4-6 porcji):
[J. Oliver, Włoska wyprawa Jamiego]

  • 200 g drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w wodzie
  • 1 listek laurowy
  • 1 rozgnieciony pomidor
  • 1 mały ziemniak, obrany
  • sól i zmielony czarny pieprz
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 2 małe czerwone cebule, obrane i drobno posiekane
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, oczyszczone i posiekane
  • 3 ząbki czosnku, obrane, drobno posiekane
  • 1 mały pęczek świeżej bazylii, osobno listki i pędy
  • 2 puszki pomidorów bez skórki (każda po 400 g)
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 małe cukinie, pokrojone wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki
  •  560 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 150 g mrożonego groszku
  • 50 g suchego makaronu
  • kawałek parmezanu do podania
Do garnka z namoczoną fasolą dodajemy listek laurowy, rozgniecionego pomidora i ziemniaka. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy (zachowujemy pół szklanki wody z gotowania), wyrzucamy pomidora i ziemniaka. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
Kiedy gotuje się fasola rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy posiekany boczek, cebulę, marchew, seler, czosnek i drobno posiekane pędy bazylii. Przykrywamy częściowo i dusimy na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale nie być przyrumienione. Dodajemy pomidory, cukinię, wino i dusimy na małym ogniu kolejne 15 minut. 
Dodajemy bulion, fasolę i makaron, gotujemy, aż makaron będzie miękki. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy do niej wodę z gotowania fasoli lub odrobinę bulionu. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii i wiórkami parmezanu. 

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

slyvvia 19/02/2012 - 6:10 pm

Takie zupy lubię najbardziej i jeszcze ukochane strączki 🙂

Odpowiedz
Majana 19/02/2012 - 6:21 pm

Cudowna zupa Malwinko! Lubię minestrone:)

Odpowiedz
wedith1 19/02/2012 - 6:58 pm

Wygląda pysznie!

Odpowiedz
wedith1 19/02/2012 - 6:58 pm

Wygląda pysznie!

Odpowiedz
Emma 19/02/2012 - 7:19 pm

nigdy nie jadłam minestrone. w Twojej wersji wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedz
Aga w kuchni 19/02/2012 - 8:10 pm

pyszne, wygląda naprawdę bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Izka 19/02/2012 - 8:14 pm

Zupka jak marzenie 😉

Odpowiedz
shinju 19/02/2012 - 8:20 pm

Minestrone to pyszna zupa. Twoja wygląda rewelacyjnie.

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 19/02/2012 - 8:59 pm

Widzę że na blogach zapanowały zupy z fasolą. Już nie wiadomo którą wybrać, bo wszystkie są kuszące!

Odpowiedz
Mirabelka 19/02/2012 - 9:33 pm

O rany, od razu zgłodniałam :)))

Odpowiedz
Ania 19/02/2012 - 10:15 pm

Zrobiłam kiedyś taką Wojciechowi, tylko wiadomo bez boczku, wina i soli:) Dzięki za kolejne wspólne gotowanie:)

Odpowiedz
wilczyca-Aga 20/02/2012 - 8:51 am

uwielbiam takie zupki!

Odpowiedz
JOlanta Szyndlarewicz 20/02/2012 - 9:37 am

Bardzo ciekawa ta zupa ….ostatnio ogl;ądałam jej przygotowanie w jakimś programie kulinarnym i mnie zaciekawiłą:)

Odpowiedz
Pluskotka 20/02/2012 - 11:23 am

Kojarzę tę zupkę, bo zaciekawiła mnie jak robiłam podsumowanie mojego Zielnika. 🙂

Odpowiedz
Pluskotka 20/02/2012 - 11:25 am

Kojarzę tę zupkę, bo zaciekawiła mnie gdy robiłam podsumowanie mojego Zielnika. 🙂

Odpowiedz
mnemonique 20/02/2012 - 1:36 pm

wygląda strasznie fajnie! a ja nigdy minestrone nie jadłam. Chyba już czas na nią.
Pozdrawiam
monika

Odpowiedz
Kermeet 27/02/2012 - 8:00 am

Już kilka razy miałem zrobić taką zupę i jeszcze nie zrobiłem, ale widząc jak pięknie wygląda to chyba niedługo ją ugotuję :), dzięki za wspólne gotowanie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 29/02/2012 - 9:47 pm

Poczęstuję się ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Katarzyna Szymańska 08/11/2014 - 1:49 pm

Zrobilam zupę, bardzo dobra, ale tak patrzę ze inna z wyglądu, a to przez to ze nie dodałam groszku! W przepisie go zabrakło, a zupa juz gotowa

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies