Rozgrzewająca zupa z boczkiem, fasolą i makaronem

przez Malwina

Zupy w końcu zagościły u nas na dobre. Do tej pory Połówek był w stanie zjeść jakąś zupę raz na kilka miesięcy, teraz jada kilka razy w tygodniu. Zupę, którą dziś Wam proponuję na pewno nie raz jeszcze przygotuję. Jest idealna na chłodne dni, pożywna, mocno rozgrzewająca i przede wszystkim bardzo smaczna. 

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z BOCZKIEM, FASOLĄ I MAKARONEM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Good Food]

  • 8 plastrów wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 małe pory (biała część przekrojona wzdłuż na pół, posiekana w cienkie plasterki)
  • 2 łodygi selera naciowego (dałam od siebie) posiekane w plastry
  • 4 marchewki, obrane, pokrojone w plastry
  • puszka fasoli, odsączonej i opłukanej (dałam 220 g ugotowanej wcześniej fasolki orzeł)
  • 1 litr bulionu z kurczaka (użyłam wywaru warzywnego)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (dałam 4)
  • 50 g drobnego makaronu (użyłam spaghetti, które połamałam na 3-4 części)
  • garść natki pietruszki, posiekanej
  • tarty parmezan do posypania
W głębokim rondlu z nieprzywierającym dnem smażymy boczek (uważamy, by go nie spalić). Dodajemy pory, marchew i seler. Smażymy często mieszając przez 5 minut (dodałam odrobinę oliwy do smażenia, ponieważ mój boczek nie miał zbyt dużo tłuszczu). Dodajemy bulion, przecier, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy odsączoną i opłukaną fasolkę oraz makaron. Gotujemy, aż makaron będzie miękki. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek, posypujemy natką i parmezanem. 
Przepis dodaję do akcji Peli- II Zimowy Festiwal Zupy. 

11 komentarzy
0

11 komentarzy

Majana 18/02/2012 - 5:29 pm

Ale lubię te Twoje zupki Malwinko!
Fajna 🙂

Odpowiedz
annaz 18/02/2012 - 6:15 pm

świetny pomysł na zupę 🙂 na pewno skorzystam!

Odpowiedz
Izka 18/02/2012 - 6:22 pm

Przepięknie kusząca zupa w gorącym kolorze 🙂

Odpowiedz
Magda 18/02/2012 - 7:24 pm

Rozgrzewająca i sycąca. Można podać zmarzluchom, którzy całą sobotę spędzili spacerując po lesie. Będą zachwyceni!

Odpowiedz
Ania 18/02/2012 - 8:26 pm

Oj, Paszczakowi by na pewno się spodobał, chodź i ja chętnie taki talerz zupy poproszę:)

Odpowiedz
slyvvia 18/02/2012 - 8:40 pm

Uwielbiam takie zupy. Wspaniale wygląda 😀

Odpowiedz
kulinarne-smaki 19/02/2012 - 8:14 am

Na sam widok się rozgrzałam, a w smaku musi być faktycznie rewelacyjna 🙂

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 19/02/2012 - 8:44 am

Piękna zupa! Uwielbiam parmezan, jako dodatek do zup. Musi być pyszna!

Odpowiedz
Maggie 20/02/2012 - 10:52 am

Popieram, swietna jest ta zupka, bardzo pozywna i sycaca. Idealna na zime! I zdjecia boskie.

Odpowiedz
Biedr_ona 29/02/2012 - 9:47 pm

Od razu zrobiło mi się cieplej 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Pauli 01/03/2012 - 5:50 pm

Pięknie się ta zupa prezentuje!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies