Chlebek kukurydziany z chili

przez Malwina

Dziś szybki, smaczny i pikantny chlebek kukurydziany. Kiedy otrzymałam pewną książeczkę kulinarną i zobaczyłam ten chlebek, zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Niestety tylko w zdjęciu, bo wypiek okazał się być kukurydzianym omletem. Oczywiście niezawodna Maggie przyszła mi z pomocą i znalazła inny, iście fenomenalny przepis. Ja od siebie wzbogaciłam go większą ilością chili i przypraw. Dla W. chlebek był umiarkowanie pikantny, jednakże nasi znajomi, którzy go jedli byli innego zdania. Wypiek ten powtarzam raz w tygodniu, w końcu jest niezwykle prosty i jakże ekspresowy w wykonaniu. 

CHLEBEK KUKURYDZIANY Z CHILI

Składniki:
[przepis znaleziony TUTAJ]

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g drobnej kaszy kukurydzianej (jak na polentę)
  • 2-3 papryczki chili, pozbawione pestek i drobno posiekane
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 jajka, dobrze rozkłócone widelcem 
  • 300 ml maślanki
  • 50 g masła
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (użyłam natki pietruszki, oregano i bazylii)
W misce łączymy mąkę, kaszę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier, chili w proszku, kurkumę, sól, pieprz, kolendrę. Masło roztapiamy w garnuszku. Foremkę o długości 20 cm smarujemy łyżką masła i wysypujemy polentą. Do mąki dodajemy maślankę, rozkłócone jajka oraz pozostałe masło. Dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy posiekane zioła i chili, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-45 minut (ja piekłam z termoobiegiem). Jeśli wierzch zacznie się przypiekać zbyt mocno, przykrywamy foremkę folią aluminiową. Chlebek jest upieczony, kiedy wbity w niego patyczek jest suchy po wyciągnięciu. Upieczony chlebek delikatnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. 

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

MARTA 14/02/2012 - 4:59 pm

wyglada smakowicie!

Odpowiedz
Patrycja 14/02/2012 - 5:11 pm

Potwierdzam W dodatku pełen słońca!

Odpowiedz
Anonimowy 14/02/2012 - 5:12 pm

owi "znajomi" niemal wypalili sobie buzię, ale mimo to chlebek pyyycha 😀

Odpowiedz
Malwina 14/02/2012 - 5:14 pm

Bo mają chyba zbyt wrażliwe kubki smakowe;)

Odpowiedz
Paulina lata 20/02/2012 - 10:19 pm

Te kubki smakowe po prostu Twój Luby ma wypalone, ja jeszcze czuję to czili 😛 i wspominam z melancholią, że długo jeszcze takiego nie zjem. Wyślę to, co mam wysłać jutro, jak znajdę skaner albo coś podobnego 🙂

Odpowiedz
shinju 14/02/2012 - 5:42 pm

Myślę, że mojemu T. by smakował. Mi pewnie też 🙂 Wypróbuję.

Odpowiedz
Blackdiamondin 14/02/2012 - 6:02 pm

świetny przepis! Ostatnio "choruję" na chleby kukurydziane (niestety- kupne), sama jeszcze nie próbowałam robić,ale widząc Twoje cudo mam ochotę spróbować:)

Odpowiedz
Escapade Gourmande 14/02/2012 - 6:33 pm

Pasuje idelanie do chili con carne! Jak dobrze mieć dobre dusze, które pomogą znaleźć odpowiedni przepis 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedz
Dota 14/02/2012 - 6:47 pm

fajny a ile ma kalorii?

Odpowiedz
Malwina 15/02/2012 - 6:40 am

Nie wiem, czy dobrze policzyłam, ale wyszło mi około 1600 kcal na cały bochenek.

Odpowiedz
Majana 14/02/2012 - 8:36 pm

Piękny kolor ma! Pyszny chlebek:)

Odpowiedz
Avelina 14/02/2012 - 8:39 pm

Ciekawy chlebek na ostro 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 14/02/2012 - 9:11 pm

Kuszący ten Twój chlebek. Dodatek ziół podkręca jego urodę.

Odpowiedz
Angie 14/02/2012 - 9:27 pm

Bardzo apetycznie wygląda…cudny kolorek!

Odpowiedz
Wild Tofu 14/02/2012 - 10:24 pm

Na zdjęciu wygląda smakowicie!

Odpowiedz
wilczyca-Aga 15/02/2012 - 6:56 am

piękny!!!! ja robiłam bułeczki z papryczką i wyszły wspaniale, a co dopiero mówic taki chlebuś! zapisuję sobie przepis i chętnie spróbuję. Pozdrawiam

Odpowiedz
Maggie 15/02/2012 - 9:08 am

Ciesze sie, ze przepis sie sprawdzil – pamietam, ze nam rowniez bardzo smakowal. Takie proste, szybkie wypieki czesto okazuja sie najsmaczniejsze.

Odpowiedz
Anonimowy 15/02/2012 - 9:59 am

Z daleka do Ciebie przybywam, więc pozwól że na chwilę się zatrzymam.
Kłopotu nie sprawię, ale pozdrowienia i życzenia zostawię.
Za Twoją gościnność podziękuję.
Uśmiechem przypieczętuję i dalej powędruję.
Miło że jesteś…

Odpowiedz
Przypraw mnie 15/02/2012 - 11:20 am

Kusi swoją innością:) Czy smakuje trochę jak polenta?
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Malwina 15/02/2012 - 11:29 am

Aniu zapytam Połówka, bo ja ze względu na jajka go nie jadłam.

Odpowiedz
Ania 15/02/2012 - 1:31 pm

No ciekawy taki chlebek musi być, zapowiada się pysznie, może przemogę lenistwo i tez sobie zrobię… Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Ola 15/02/2012 - 2:49 pm

jak zwykle oryginalnie, prosto ale pysznie – muszę spróbować i w końcu wziąć się za wypieki, bo coś mi nie idą. a poza tym to ja tu wracam do internetowej społeczności, a u Ciebie rozkwit kulinarny pełną gębą i cały czas coraz to świeższe pomysły – wpędzasz mnie w kompleksy kobietko! 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/02/2012 - 4:14 pm

Olu, jak miło Cię "widzieć", jak zawsze dziękuję Ci kochana kobietko za miłe słowa. Czekam na Twój blogowy powrót!

buziaki

Odpowiedz
mnemonique 15/02/2012 - 4:51 pm

a jakie cudne kolorki ma ten chlebek.
fenomenalne
Pozdrawiam zaśnieżona
Monika

Odpowiedz
Biedr_ona 16/02/2012 - 7:17 pm

Sam kolor mówi za siebie, nie trzeba tutaj za wiele tłumaczyć ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 12/07/2012 - 4:10 pm

Tak smakowicie wygląda ,że warto samemu wypróbować to pieczywo 🙂

Odpowiedz
magda 24/11/2012 - 8:52 pm

Sprawdziłam i faktycznie wart zachodu, zwłaszcza że jest bardzo prościutki. Ja do swojego zamieniłam tylko mąkę pszenna na kukurydzianą, bo tylko taką mogę używać.

http://www.pasjemagdalenki.wordpress.org

Odpowiedz
Malwina 24/11/2012 - 9:17 pm

Cieszę się, że Ci posmakował 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/06/2013 - 5:13 pm

Dzisiaj upieklam go poraz pierwszy i juz zachwycil nas swoim smakiem, chyba juz na zawsze zagosci w moim domu 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/06/2013 - 12:58 pm

Bardzo się cieszę 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies