Z racji, że już jutro Walentynki chciałabym Wam zaproponować pewne słodkie i szybkie w wykonaniu trufelki, idealne na prezent dla ukochanej osoby. Moje leżą zapakowane i ukryte w zakamarkach wielkiej szafy i czekają, aż jutro powędrują w ręce W. Są mocno pomarańczowe, z delikatną nutką kokosu, całość pokryłam białą czekoladą (przy okazji wie może ktoś z Was, dlaczego moje trufelki mają na powierzchni małe kuleczki niczym piłeczka do golfa?).
Przepis dodaję do akcji Walentynki 2012- Czym TO się je, akcji Domowy wyrób oraz akcji Pralinki, trufelki czekoladki.
TRUFELKI POMARAŃCZOWO-KOKOSOWE
Składniki (na 20 dużych lub 30 małych trufelek)
- 125 g białej czekolady
- łyżeczka masła
- 1 pomarańcza
- 50 g wiórek kokosowych
- 70 g herbatników
- 4 łyżki cukru pudru
- biała czekolada do obtoczenia
- czekoladowe serduszka do ozdobienia
Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy do wiórek. Wyciskamy z niej około 4 łyżki soku. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki soku i dokładnie ucieramy. Do roztopionej czekolady dodajemy wiórki ze skórką, cukier puder i wsypujemy herbatniki. Całość dokładnie łączymy za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy 1-2 łyżki pozostałego soku (lepiej robić to stopniowo). Jeśli będzie zbyt rzadka, wsypujemy odrobinę wiórek. Z masy formujemy 20 większych lub 30 mniejszych kuleczek, które wkładamy do lodówki na około 15 minut lub dłużej (aż stwardnieją). Następnie rozpuszczamy 100 g białej czekolady w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej trufelki. Póki czekolada jest mokra, na wierzchu każdej trufelki przyklejamy czekoladowe serduszko. Trufelki układamy na foli aluminiowej i zostawiamy do stężenia. Możemy je także obtoczyć w ciemnej czekoladzie, cukrze pudrze lub kakao.
20 komentarzy
Ależ ładne są! Idealnie walentynkowe, takie słodziuchne. Muszę kiedys zrobić. Pyszne muszą być. 🙂
Mmmm… trufelki z pomarańczą w tle to coś dla mnie 🙂
Choć u mnie pewnie byłyby obtoczone ciemna czekoladą stwierdzam, że prezentują się wspaniale! i na pewno mogą uwieść męskie serce 😀
ojej, jakież słodkie!
Mniam mniam :). Czuję przez monitor jak pachną pomarańczami 🙂
oooo ubóstwiam takie pomarańczowe klimaty 🙂
A pomyśl jak one świetnie pasuję jako bentowy deser… Czekam na Twoje pierwsze bento…:)
Powierzchnia czekoladek wygląda "golfowo" bo zakwitło na niej masło kakaowe zawarte w białej czekoladzie, podlane sokiem i niezatemperowane. Spójrz na http://www.sekretyczekolady.pl/varia/dlaczego-powinnismy-temperowac-czekolade-jak-to-zrobic/ Pozdrawiam 🙂
Pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło. Za temperowanie zabiorę się na pewno, ale najpierw muszę wyposażyć się w termometr.
pozdrawiam
Super trufelki chętnie bym ich skosztowała
Szukałam wszędzie tych serduszek i mi wykupili 🙁
Bardzo apetyczne 🙂 chętnie wypróbuję
Bardzo kuszące!:-)
Mmmmm, kokosowe pyszności na jeden ząbek. Uwielbiam takie małe słodkie cudeńka 😀
Urocze! Wcale nie mialabym nic przeciwko, gdyby ktos mi takie trufelki podarowal…
Ale śliczne, białe trufelki! Dzięki tym kropeczkom zyskują na oryginalności 😉
Wszystkie pyszne smaki, zamknięte w jednej, małej, niepozornej trufli. Pychota 🙂
Szalejesz moja droga z truflami, co post to lepsze 🙂
Swietna propozycja 🙂
Piękne są te piłeczki i mają bardzo apetyczne wnętrze 😀
Mhmhmh.. rozkoszny widok..
http://www.przysmakiewy.pl