Trufelki pomarańczowo-kokosowe

przez Malwina

Z racji, że już jutro Walentynki chciałabym Wam zaproponować pewne słodkie i szybkie w wykonaniu trufelki, idealne na prezent dla ukochanej osoby. Moje leżą zapakowane i ukryte w zakamarkach wielkiej szafy i czekają, aż jutro powędrują w ręce W. Są mocno pomarańczowe, z delikatną nutką kokosu, całość pokryłam białą czekoladą (przy okazji wie może ktoś z Was, dlaczego moje trufelki mają na powierzchni małe kuleczki niczym piłeczka do golfa?). 

TRUFELKI POMARAŃCZOWO-KOKOSOWE 

Składniki (na 20 dużych lub 30 małych trufelek)

  • 125 g białej czekolady
  • łyżeczka masła
  • 1 pomarańcza
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 70 g herbatników
  • 4 łyżki cukru pudru
  • biała czekolada do obtoczenia
  • czekoladowe serduszka do ozdobienia
Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy do wiórek. Wyciskamy z niej około 4 łyżki soku. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki soku i dokładnie ucieramy. Do roztopionej czekolady dodajemy wiórki ze skórką, cukier puder i wsypujemy herbatniki. Całość dokładnie łączymy za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy 1-2 łyżki pozostałego soku (lepiej robić to stopniowo). Jeśli będzie zbyt rzadka, wsypujemy odrobinę wiórek. Z masy formujemy 20 większych lub 30 mniejszych kuleczek, które wkładamy do lodówki na około 15 minut lub dłużej (aż stwardnieją). Następnie rozpuszczamy 100 g białej czekolady w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej trufelki. Póki czekolada jest mokra, na wierzchu każdej trufelki przyklejamy czekoladowe serduszko. Trufelki układamy na foli aluminiowej i zostawiamy do stężenia.  Możemy je także obtoczyć w ciemnej czekoladzie, cukrze pudrze lub kakao. 

20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Majana 13/02/2012 - 5:27 pm

Ależ ładne są! Idealnie walentynkowe, takie słodziuchne. Muszę kiedys zrobić. Pyszne muszą być. 🙂

Odpowiedz
CherryPlum 13/02/2012 - 5:30 pm

Mmmm… trufelki z pomarańczą w tle to coś dla mnie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 13/02/2012 - 5:40 pm

Choć u mnie pewnie byłyby obtoczone ciemna czekoladą stwierdzam, że prezentują się wspaniale! i na pewno mogą uwieść męskie serce 😀

Odpowiedz
Karmel-itka. 13/02/2012 - 5:41 pm

ojej, jakież słodkie!

Odpowiedz
Bjedrona 13/02/2012 - 6:02 pm

Mniam mniam :). Czuję przez monitor jak pachną pomarańczami 🙂

Odpowiedz
Kasia 13/02/2012 - 7:01 pm

oooo ubóstwiam takie pomarańczowe klimaty 🙂

Odpowiedz
bentomonia 13/02/2012 - 7:10 pm

A pomyśl jak one świetnie pasuję jako bentowy deser… Czekam na Twoje pierwsze bento…:)

Odpowiedz
Sekrety Czekolady 13/02/2012 - 8:14 pm

Powierzchnia czekoladek wygląda "golfowo" bo zakwitło na niej masło kakaowe zawarte w białej czekoladzie, podlane sokiem i niezatemperowane. Spójrz na http://www.sekretyczekolady.pl/varia/dlaczego-powinnismy-temperowac-czekolade-jak-to-zrobic/ Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/02/2012 - 7:50 am

Pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło. Za temperowanie zabiorę się na pewno, ale najpierw muszę wyposażyć się w termometr.

pozdrawiam

Odpowiedz
kulinarne-smaki 13/02/2012 - 8:39 pm

Super trufelki chętnie bym ich skosztowała
Szukałam wszędzie tych serduszek i mi wykupili 🙁

Odpowiedz
kuchenny bałagan 13/02/2012 - 9:07 pm

Bardzo apetyczne 🙂 chętnie wypróbuję

Odpowiedz
Anka Wrocławianka 13/02/2012 - 10:04 pm

Bardzo kuszące!:-)

Odpowiedz
Joanna 14/02/2012 - 8:16 am

Mmmmm, kokosowe pyszności na jeden ząbek. Uwielbiam takie małe słodkie cudeńka 😀

Odpowiedz
Maggie 14/02/2012 - 9:05 am

Urocze! Wcale nie mialabym nic przeciwko, gdyby ktos mi takie trufelki podarowal…

Odpowiedz
kruszyna 14/02/2012 - 12:21 pm

Ale śliczne, białe trufelki! Dzięki tym kropeczkom zyskują na oryginalności 😉

Odpowiedz
Lovelykate 14/02/2012 - 3:41 pm

Wszystkie pyszne smaki, zamknięte w jednej, małej, niepozornej trufli. Pychota 🙂

Odpowiedz
kuchennefascynacje 14/02/2012 - 4:12 pm

Szalejesz moja droga z truflami, co post to lepsze 🙂

Odpowiedz
karto_flana 15/02/2012 - 12:42 pm

Swietna propozycja 🙂

Odpowiedz
Saratelka 16/02/2012 - 12:17 am

Piękne są te piłeczki i mają bardzo apetyczne wnętrze 😀

Odpowiedz
Biedr_ona 16/02/2012 - 7:18 pm

Mhmhmh.. rozkoszny widok..

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies