Zupa porowo-ziemniaczana

przez Malwina


W tej zupie można zakochać się od pierwszego „machnięcia” łyżką. Jest wprost fantastyczna, wyrazista w smaku, lekko pikantna za sprawą dużej ilości pora. Do tego robi się ją wręcz w tempie ekspresowym- czego chcieć więcej? Lubię takie rozgrzewające kremowe zupy w zimowe dni. Za przepis serdecznie dziękuję kochanej Maggie!

ZUPA POROWO-ZIEMNIACZANA 

Składniki (na 6 porcji):

  • 50 g masła
  • 1 mała cebula
  • 450 g ziemniaków
  • 450 g białych części pora
  • 850 ml-1,2 l bulionu warzywnego 
  • 140 ml kremówki
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • do dekoracji- kremówka, posiekany szczypiorek
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pory kroimy w cienkie plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w 1-centymetrową kosteczkę . Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, ziemniaki i pora. Mieszamy, by ładnie pokryły się masłem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i pokrywką. Smażymy dalej na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i papier, wlewamy wywar warzywny (ja wlałam 850 ml, chciałam, aby zupa była gęstsza), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut. Zupę miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Dodajemy całe mleko i 3/4 kremówki, doprawiamy do smaku. Zupę rozlewamy na talerzyki, ozdabiamy pozostałą śmietaną  i posypujemy szczypiorkiem. Świetnie komponuje się także z grzankami.


19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Karmel-itka. 12/02/2012 - 5:23 pm

mniam ;]
mam ochotę na taką zupkę, oj, mam! i to wielką ;]

Odpowiedz
poswix 12/02/2012 - 5:35 pm

zupy to jest to 🙂 porowo-ziemniaczany poemat:)

Odpowiedz
Hania-Kasia 12/02/2012 - 5:38 pm

Uwielbiam zupę ziemniaczano-porową. Narobiłaś mi smaku.

Odpowiedz
Aciri 12/02/2012 - 6:03 pm

Robię podobną, bo bez bulionu. Uwielbiam:)

Odpowiedz
Kamila 12/02/2012 - 6:13 pm

Wspaniały krem!

Odpowiedz
Majana 12/02/2012 - 8:38 pm

Smakowita, rozgrzewająca zupka 🙂

Odpowiedz
Maggie 13/02/2012 - 8:32 am

Bardzo sie ciesze, ze zupa smakowala – ja jestem pewna, ze bede do niej wracac, bo faktycznie jest obledna!

Odpowiedz
Malwina 13/02/2012 - 2:21 pm

U nas na pewno jeszcze nie raz zagości na stole. Jeszcze raz dziękuję za inspirację;)

Odpowiedz
smakowite.com 13/02/2012 - 9:43 am

Robię podobną zupę, ale nie dodaję śmietany, tylko samo mleko, do tego sok z cytryny, koperek i podsmażony wędzony łosoś, rewelacja.

Odpowiedz
Anonimowy 13/02/2012 - 2:18 pm

szkocka zupa
jadlam w troche innym wydaniu ale sprobuje zrobic i ta juz mi slinka cieknie na sama mysl

Odpowiedz
Malwina 13/02/2012 - 2:20 pm

Pojęcie nie miałam, że to szkocka zupa. Miło się dowiedzieć czegoś nowego. Masz może przepis na tę, którą jadłaś?

Odpowiedz
Mary 14/02/2012 - 3:04 pm

zrobiłam dzisiaj i potwierdzam, jest przepyszniutka! super rozgrzewa

Odpowiedz
Malwina 14/02/2012 - 3:06 pm

Cieszę się, że Ci smakowała;)

Odpowiedz
Biedr_ona 16/02/2012 - 7:19 pm

My kobietki zjemy wiele.. a zastanawiam się jakby taką zupkę zaserwować mężczyznom ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 24/04/2012 - 3:55 pm Odpowiedz
Malwina 24/04/2012 - 4:05 pm

Dokładnie, przepis pochodzi ze strony Good Food. Ja podpatrzyłam go u jednej z blogerek kulinarnych, co zaznaczyłam we wstępie

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2014 - 7:24 pm

I znów gotowe kostki pełne chemii :(((( Dramat 🙁

Odpowiedz
Malwina 23/01/2014 - 7:33 pm

Dla mnie dramatem jest to, że niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Nie wiem, gdzie tu widzisz jakieś kostki. Myślę, że pojęcia takie jak wywar, bulion i rosół powinny być Ci znane 🙂

Odpowiedz
kinia1023 13/01/2017 - 2:01 pm

Pyszna! W sam raz na zimowy dzień 🙂 Nawet mąż mięsożerca zjadł i zachwalał 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies