Kurczak z kaszą kuskus i ciecierzycą

przez Malwina

W chłodne zimowe dni, nic tak dobrze nie rozgrzewa, jak pikantne potrawy. Dlatego dziś proponuję Wam coś sycącego i niezwykle szybkiego w przygotowaniu. Ostatnio podawałam Wam przepis na domową pastę harissa, dziś kolejna propozycja, jak możecie ją wykorzystać w kuchni. Danie bardzo posmakowało mojemu Połówkowi, który lubi wyraziste smaki. Mam nadzieję, że posmakowało także innym kulinarnym blogerom, którzy razem ze mną je przygotowali. A są to- Dobrusia, Ania, Ania S., Michał, Pluskotka oraz Emma. Dziękuję Wam za tę egzotyczną podróż do Północnej Afryki. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Azję i Oceanię. 

KURCZAK Z KASZĄ KUSKUS I CIECIERZYCĄ (MAROKO)

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 cebula, obrana, drobno pokrojona
  • 2,5 cm kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 10 suszonych moreli
  • 1-2 łyżki pasty harissa (TU znajdziecie przepis na domową harissę)
  • puszka ciecierzycy, odsączonej i opłukanej (220 g)
  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanych liści kolendry do posypania (użyłam natki pietruszki)
Mięso myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2-3 minuty. Mięso lekko solimy, doprawiamy pieprzem i wrzucamy na patelnię. Smażymy dalej około 7 minut, aż mięso przestanie być różowe w środku. Dodajemy harissę i imbir, mieszamy i smażymy kolejną minutę. Na patelnię wrzucamy ciecierzycę, posiekane morele, wsypujemy kaszę kuskus i zalewamy całość bulionem. Mieszamy widelcem, wyłączamy gaz a patelnię przykrywamy pokrywką. Po 5-10 minutach, kiedy kasza wchłonie bulion, spulchniamy ją widelcem. Danie rozkładamy na 4 talerze i posypujemy siekaną kolendrą (użyłam natki pietruszki).

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Pluskotka 11/02/2012 - 6:17 pm

Jednak nie dodałam harissy, bo papryczkę pokroiłam drobniutko i zamroziłam. Nawet miałam w związku z nią przygodę, bo później dotknęłam nosa i myślałam, że mi się spali żywcem. 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/02/2012 - 4:16 pm

Oj współczuję, znam niestety ten ból;(

Odpowiedz
Anonimowy 11/02/2012 - 6:24 pm

nieco przerobione, ale chyba zrobię w najbliższym czasie 😉
IJ

Odpowiedz
Sisters4cooking 11/02/2012 - 6:41 pm

Super danie! Chętnie wypróbuję na obiad w przyszłym tygodniu 🙂

Odpowiedz
przecinkowa 11/02/2012 - 7:04 pm

Bardzo mi się podoba 🙂 Lubię wszystko w tym przepisie 😉

Odpowiedz
przecinkowa 11/02/2012 - 7:04 pm

Bardzo mi się podoba 🙂
Lubię wszytko w tym przepisie!

Odpowiedz
nat. 11/02/2012 - 8:29 pm

Kolejny znakomity przepis do wypróbowania – dziękuję Malwinko! Mam identyczną tendencję – im na zewnątrz zimniej – ostrzej na moim talerzu 🙂
Ściskam!

Odpowiedz
Majana 11/02/2012 - 9:19 pm

Podoba mi się to zestawienie. Smakowicie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
kikimora 11/02/2012 - 9:29 pm

Przez te wszystkie arabskie pyszności mam coraz większą ochotę na kuskus… 🙂

Odpowiedz
shinju 11/02/2012 - 10:54 pm

Tym razem mi się nie udało z wami gotować, ale przepis na pewno wypróbuję bo jest bardzo atrakcyjny.

Odpowiedz
Dobromiła 12/02/2012 - 6:30 am

Posmakowało bardzo. Dzięki za atrakcyjną propozycję do wspólnego gotowania.

Odpowiedz
mopswkuchni 12/02/2012 - 11:31 am

Mój Połówek także lubi wyraziste smaki, więc to danie było dla niego bardzo smaczne. Ostatnio lubimy marokańskie klimaty 😉 Dzięki za kolejny wspaniały pomysł na wspólne gotowanie.

Odpowiedz
wilczyca-Aga 13/02/2012 - 2:58 pm

smaczne- to coś dla mnie!!! i kolendra na koniec ..mniam

Odpowiedz
Kermeet 14/02/2012 - 1:46 pm

Ładne zdjęcia, Dzięki za wspólne gotowanie. 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 16/02/2012 - 7:20 pm

Oj, będę musiała zaopatrzyć się w kuskus.. i to koniecznie!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies