Kofty w sosie pomidorowym

przez Malwina

Sama już nie wiem, ile przepisów na kofty do tej pory wykorzystałam. Te, które dziś Wam prezentuję na pewno znajdują się w trójce ulubionych. Duża ilość aromatycznych przypraw i delikatny w smaku sos pomidorowy- zestawienie idealne. Myślę, że i Wam posmakują 😉


Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Azję i Oceanię. 

KOFTY W SOSIE POMIDOROWYM II

Składniki (na 2 spore porcje):
[przepis własny]

  • 350 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół małej białej cebuli, obranej i drobno posiekanej
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 3/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta kardamonu
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka sumaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków, namoczone wcześniej przez pół godziny w zimnej wodzie
  • sos- pół kg świeżych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 biała cebulka, łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego 
Mięso łączymy z czosnkiem, cebulką i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Masę mięsną dzielimy na 4 części, z każdej formujemy podłużne kiełbaski, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każdą koftę lekko smarujemy oliwą. Mięso pieczemy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 25 minut. 
Przygotowujemy sos. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy czosnek i cebulkę przez 3 minuty. Dodajemy pomidory i cukier, całość smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli woda nie odparowała wystarczająco, zwiększamy płomień i smażymy cały czas mieszając przez 3 minuty. Do sosu możemy także dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Jeśli chcemy, aby sos był bardziej pikantny możemy doprawić go ostrą papryką w proszku lub sproszkowanym chili.

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

kasiaaaa24 08/02/2012 - 5:18 pm

Zapowiadają się fenomenalnie 🙂 U mnie dziś też po arabsku, więc chętnie się przyłączę do akcji 🙂

Odpowiedz
Maggie 08/02/2012 - 5:24 pm

Bardzo mi sie podoba ten przepis – ja rowniez przepadam za koftami i chetnie testuje nowe wersje!

Odpowiedz
Lovelykate 08/02/2012 - 5:45 pm

Nigdy jeszcze nie jadłam mięsa w takiej postaci, ale prezentuje się bombowo 🙂

Odpowiedz
vanilla 08/02/2012 - 5:59 pm

waqżne że jest kumin i że sos jest łagodniejszy 😉 a kardamon to dla mnie nowość w podobnych przepisach 🙂

Odpowiedz
Magda 08/02/2012 - 6:12 pm

Jeśli w trójce Twoich ulubionych to i ja chętnie ich spróbuję!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/02/2012 - 6:32 pm

ja za sam wygląda dałabym 6+ ….a w smaku muszą być niezrównane:)

Odpowiedz
Majana 08/02/2012 - 6:35 pm

A ja nigdy nie jadłam. Kurczę, muszę kiedyś zrobić. Pysznie wyglądają.
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Usagi 08/02/2012 - 7:05 pm

Wyglądają naprawdę smacznie – kto wie, może w następnym tygodniu zagoszczą u mnie na talerzu.

Odpowiedz
Toczka 08/02/2012 - 7:38 pm

Mmmm, bardzo pyszny pomysł na obiad. W sumie jeszcze nigdy w ten sposób nie traktowałam wołowiny i jestem bardzo ciekawa jak na taki obiad zareagowałby mój małż :] W sumie nie miałam pomysłu na jutrzejszy obiad, więc czemu by nie spróbować kofty? 😀

Odpowiedz
Angie 08/02/2012 - 9:12 pm

Wygląda bardzo zachęcająco….

Odpowiedz
Karmel-itka. 09/02/2012 - 7:19 am

piękne zdjęcia ;]
chętnie sie poczęstuję.

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 10/02/2012 - 9:25 pm

Moje ulubione smaki:)

Odpowiedz
Biedr_ona 16/02/2012 - 7:23 pm

Wiele razy widziałam tego typu przepis.. i nie wiem właściwie dlaczego do dziś nie skusiłam się na przygotowanie tego przysmaku. Jak widać popełniłam wielki błąd patrząc na Twoją fotografię 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 04/11/2012 - 6:10 pm

Dziękuję za przepis, danie naprawdę pyszne. Robiłam je już z 4 razy i zawsze wychodzi bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz
Malwina 04/11/2012 - 6:36 pm

Miło mi, że Ci smakowały;) I dziękuję za podzielenie się wrażeniami smakowymi.

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies