Piersi z kurczaka po marokańsku i pikantna sałatka z kuskusem

przez Malwina

Dziś kolejne danie z kuchni marokańskiej, tym razem ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy, że poświęcicie około 15 minut i będziecie mogli cieszyć się takim posiłkiem. Wcześniej trzeba jednak przygotować domową przyprawę marokańską, w której skład wchodzą słodka papryka, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma, cynamon, kardamon, chili, sól oraz czarny pieprz. Często przygotowuję tę mieszankę, używam ją nie tylko do drobiu, ale także ryb, pieczonych warzyw, czy sałatek. Do mięska podałam sałatkę z kaszy kuskus, której cudownej pikanterii dodaje pasta harissa

PIERSI Z KURCZAKA W PRZYPRAWIE MAROKAŃSKIEJ

Składniki (na 4 porcje):

Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy. Nacieramy przyprawą marokańską. Smażymy na patelni grillowej. Mięso możemy także upiec w piekarniku lub usmażyć na zwykłej patelni. Ta domowa przyprawa świetnie się także sprawdza jako dodatek do innych części z kurczaka, np. udek. Dobrze komponuje się w sałatkach oraz w daniach z dodatkiem ryb.

PIKANTNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS (MAROKO)

Składniki:
[przepis własny]

  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej cebulki
  • 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa
Kaszę kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem pół centymetra powyżej jej poziomu. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do napęcznienia na 5-10 minut. Pomidorki kroimy na pół, cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Kuskus spulchniamy widelcem, dodajemy ciecierzycę, pomidorki, świeże posiekane zioła, przyprawiamy solą i pieprzem. Kaszę kropimy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę oraz pastę harissa, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Ja z reguły do tej sałatki dodaję więcej soku z cytryny, czasem także otartą skórkę. Należy uważać z ilością dodanej harissy, moja jest bardzo ostra, więc daję jej około 1 łyżeczki maksymalnie. Sałatkę podajemy z jogurtem naturalnym dla złagodzenia pikanterii. 
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię. 
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Kamila 04/02/2012 - 5:08 pm

Dla mnie idealnie 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedz
Fiolunka 04/02/2012 - 5:22 pm

Pyszny kurczak 😉 nie mogę jedynie przekonać się do kaszy kuskus, raz próbowałam i chyba była źle przyrządzona bo nie mogłam jej przełknąć :<

Odpowiedz
Majana 04/02/2012 - 7:29 pm

Pysznie wygląda! Sałatki z kuskusem są pyszne, a kurczaczek wiadomo ,ze też 🙂
Pozdrowienia

Odpowiedz
klliisiaa 04/02/2012 - 7:51 pm

pycha danie! 😀

Odpowiedz
kabamaiga 04/02/2012 - 8:15 pm

Uwielbiam takie szlaczki na kurczaku.

Odpowiedz
Anonimowy 05/02/2012 - 9:25 am

Porządny, smaczny obiad – tak lubię.

Odpowiedz
mnemonique 05/02/2012 - 11:56 am

muszę zrobić taką przyprawę własnoręcznie, bo z opisu wyobrażam ją sobie jako niesamowicie aromatyczną! wyszło apetycznie i lekko.

Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Bjedrona 05/02/2012 - 1:21 pm

Bardzo, bardzo apetycznie wygląda:)

Odpowiedz
Ewam 05/02/2012 - 1:33 pm

Malwinko u mnie tego typu kurczak jest czestym gosciem,jednak nie robilam go w takiej przyprawie,musze zatem skompletowac przyprawy,a kuskus to moj ulubiony dodatek do mies:)czyli obiad sto procent dla mnie:)

Odpowiedz
Avelina 05/02/2012 - 2:44 pm

Danie w sam raz dla mnie, bardzo lubię takie potrawy

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:26 pm

Mhmh.. kurczaczek świetnie się prezentuje i zapewne tak samo smakuje 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Maggie 06/02/2012 - 10:30 am

A ty znowu kusisz, Malwi… Przyprawe juz wymieszalam, na pewno do czegos wykorzystam, pachnie bosko!

Odpowiedz
Anonimowy 24/04/2012 - 4:37 pm

w jakiej proporcji wymieszac przyprawy

Odpowiedz
Malwina 24/04/2012 - 5:08 pm

Jeśli chodzi o proporcje przyprawy marokańskiej, to przepis znajduje się tutaj- http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/11/marokanska-saatka-z-pieczona-marchewka.html

Odpowiedz
Anonimowy 07/06/2012 - 1:25 pm

co Ty na to, żeby kuskus zastąpić kaszą jaglaną? Wielka zbrodnia?

pola

Odpowiedz
Malwina 07/06/2012 - 1:29 pm

Polu, ja uwielbiam kasze wszelkiej maści. Jak dla mnie zbrodnią to nie będzie, ważne, by smakowało. Ze swojej strony polecam kaszę orkiszową, jeśli jeszcze jej nie próbowałaś.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies