Dziś kolejne danie z kuchni marokańskiej, tym razem ekspresowe w przygotowaniu. Wystarczy, że poświęcicie około 15 minut i będziecie mogli cieszyć się takim posiłkiem. Wcześniej trzeba jednak przygotować domową przyprawę marokańską, w której skład wchodzą słodka papryka, kmin rzymski, kolendra, imbir, kurkuma, cynamon, kardamon, chili, sól oraz czarny pieprz. Często przygotowuję tę mieszankę, używam ją nie tylko do drobiu, ale także ryb, pieczonych warzyw, czy sałatek. Do mięska podałam sałatkę z kaszy kuskus, której cudownej pikanterii dodaje pasta harissa.
PIERSI Z KURCZAKA W PRZYPRAWIE MAROKAŃSKIEJ
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka bez polędwiczek
- 3 łyżeczki domowej przyprawy marokańskiej
- sól
Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy. Nacieramy przyprawą marokańską. Smażymy na patelni grillowej. Mięso możemy także upiec w piekarniku lub usmażyć na zwykłej patelni. Ta domowa przyprawa świetnie się także sprawdza jako dodatek do innych części z kurczaka, np. udek. Dobrze komponuje się w sałatkach oraz w daniach z dodatkiem ryb.
PIKANTNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS (MAROKO)
Składniki:
[przepis własny]
- 100 g kaszy kuskus
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- garść pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebulki
- 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
- łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1-2 łyżeczki pasty harissa
Kaszę kuskus solimy i zalewamy wrzątkiem pół centymetra powyżej jej poziomu. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do napęcznienia na 5-10 minut. Pomidorki kroimy na pół, cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Kuskus spulchniamy widelcem, dodajemy ciecierzycę, pomidorki, świeże posiekane zioła, przyprawiamy solą i pieprzem. Kaszę kropimy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę oraz pastę harissa, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Ja z reguły do tej sałatki dodaję więcej soku z cytryny, czasem także otartą skórkę. Należy uważać z ilością dodanej harissy, moja jest bardzo ostra, więc daję jej około 1 łyżeczki maksymalnie. Sałatkę podajemy z jogurtem naturalnym dla złagodzenia pikanterii.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię.
16 komentarzy
Dla mnie idealnie 🙂 Pozdrawiam
Pyszny kurczak 😉 nie mogę jedynie przekonać się do kaszy kuskus, raz próbowałam i chyba była źle przyrządzona bo nie mogłam jej przełknąć :<
Pysznie wygląda! Sałatki z kuskusem są pyszne, a kurczaczek wiadomo ,ze też 🙂
Pozdrowienia
pycha danie! 😀
Uwielbiam takie szlaczki na kurczaku.
Porządny, smaczny obiad – tak lubię.
muszę zrobić taką przyprawę własnoręcznie, bo z opisu wyobrażam ją sobie jako niesamowicie aromatyczną! wyszło apetycznie i lekko.
Pozdrawiam
Monika
Bardzo, bardzo apetycznie wygląda:)
Malwinko u mnie tego typu kurczak jest czestym gosciem,jednak nie robilam go w takiej przyprawie,musze zatem skompletowac przyprawy,a kuskus to moj ulubiony dodatek do mies:)czyli obiad sto procent dla mnie:)
Danie w sam raz dla mnie, bardzo lubię takie potrawy
Mhmh.. kurczaczek świetnie się prezentuje i zapewne tak samo smakuje 😉
http://www.przysmakiewy.pl
A ty znowu kusisz, Malwi… Przyprawe juz wymieszalam, na pewno do czegos wykorzystam, pachnie bosko!
w jakiej proporcji wymieszac przyprawy
Jeśli chodzi o proporcje przyprawy marokańskiej, to przepis znajduje się tutaj- http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/11/marokanska-saatka-z-pieczona-marchewka.html
co Ty na to, żeby kuskus zastąpić kaszą jaglaną? Wielka zbrodnia?
pola
Polu, ja uwielbiam kasze wszelkiej maści. Jak dla mnie zbrodnią to nie będzie, ważne, by smakowało. Ze swojej strony polecam kaszę orkiszową, jeśli jeszcze jej nie próbowałaś.