Trufelki niczym białe Michałki

przez Malwina

Jakiś czas temu te trufelki uśmiechały się do mnie na blogach. W końcu pewnego dnia postanowiłam się za nie zabrać. Wszystko miałam pod ręką, więc szybko przygotowałam, co było potrzebne. Pod ręką był również zły chochlik, który wymieszał mleko w proszku z herbatnikami (które należy dodać dopiero po godzinie). Najpierw chochlik załamał ręce, potem niczym Kopciuszek zaczął bezskutecznie oddzielać zmielone na mąkę herbatniki od mleka. Aż w końcu doszedł do wniosku, że przecież herbatnikom nic się nie stanie jeśli doda je wcześniej. Tak też zrobił i tym sposobem w oka mgnieniu na stole wylądowały pyszne trufelki. Częstujcie się proszę;)

TRUFELKI NICZYM BIAŁE MICHAŁKI

Składniki:
[przepis znaleziony u Cukrowej Wróżki]

  • 150 g białej czekolady
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 100 g herbatników, zmielonych
  • szklanka niesolonych orzechów arachidowych, zmielonych
  • do obtoczenia- rozpuszczona biała czekolada, kakao, cukier puder, wiórki kokosowe itp. 
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrami, aż się rozpuszczą. Do mleka dodajemy przesiane mleka w proszku, miksując by nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną czekoladę i mieszamy. Dodajemy orzechy, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Wsypujemy herbatniki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Następnie formujemy trufelki, które możemy obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie, wiórkach, czy cukrze pudrze. 
A teraz jak zrobiłam to ja: Czekoladę i mleko potraktowałam zgodnie z instrukcją. Niestety pewien chochlik wymieszał mi herbatniki z mlekiem w proszku. Więc dodałam do nich mleko z masłem i mleko w proszku a następnie czekoladę, wymieszałam (najpierw łyżką, potem wyrobiłam to dłonią), dodałam orzechy i wstawiłam na około 15 minut do lodówki. Potem już tylko formowałam trufelki i obtaczałam je w białej czekoladzie. 
Przepis dodaję do akcji Domowy wyrób oraz Pralinki, trufelki, czekoladki. 
40 komentarzy
0

40 komentarzy

wiosenka27 24/01/2012 - 5:14 pm

Wspaniałe:)

Odpowiedz
Kamila 24/01/2012 - 5:19 pm

To ci chochlik 🙂 Trufelki śliczne. Pozdrawiam

Odpowiedz
leonkot 24/01/2012 - 5:19 pm

już się poczęstowałam, pyszności

Odpowiedz
M. 24/01/2012 - 5:34 pm

pyszności!

Odpowiedz
Escapade Gourmande 24/01/2012 - 5:37 pm

Chochlik nie chochlik, ale wyszły fantastycznie! Takie zgrabne i apetyczne…też mam się skusić, tak? 🙂

Odpowiedz
Majana 24/01/2012 - 5:49 pm

O,piękne Malwinko! Musze je kiedyś zrobić. Cudownie u Ciebie wyglądają.
Wolę wprawdzie michałki tradycyjne, te ciemne, ale powiem Ci,ze takie domowe to bym chętnie zjadła 🙂
Ściskam ciepło:*

Odpowiedz
Kasia 24/01/2012 - 5:56 pm

aj patrzę i porywam 😉 muszą być słodziutko pyszne 🙂

Odpowiedz
goh. 24/01/2012 - 6:36 pm

jako miłośnik białych Michałków, muszę oficjalnie podziękować ci za ten przepis:)) już zanotowany, teraz tylko trochę poczeka na realizację i wtedy też będę miała tak dobrze ja ty:)

Odpowiedz
basiaP 24/01/2012 - 6:38 pm

wyglądają fajnie:), kolejne do wypróbowania?

Odpowiedz
Trzcinowisko 24/01/2012 - 6:41 pm

idealnie komponuja się ze sniegiem za oknem:) ale bym chciała miec ich parę tu koło mnie;p

Odpowiedz
limonka 24/01/2012 - 6:48 pm

Właśnie dostałam ślinotoku 😀

Odpowiedz
Kasia 24/01/2012 - 6:54 pm

Jakie piękne trufelki 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 24/01/2012 - 7:04 pm

Właśnie dziś jadłam białe michałki i postanowiłam, że czas najwyższy zrobić trufle, które za mną chodzą już od dawna. Pięknie wyglądają. 🙂

Odpowiedz
Barbara 24/01/2012 - 7:17 pm

Bardzo lubię białe michałki, więc z chęcią skosztowałabym takiego trufelka 🙂

Odpowiedz
Siaśka 24/01/2012 - 7:21 pm

mniam to mało powiedzianE!!!

Odpowiedz
Hania-Kasia 24/01/2012 - 7:52 pm

Bardzo apetyczne.

Odpowiedz
Kermeet 24/01/2012 - 8:39 pm

Podoba mi się taki biały Michałek 🙂

Odpowiedz
kikimora 24/01/2012 - 9:27 pm

Rzadko mi się chce bawić z trufelkami, ale taka zabawa ma przepyszny efekt i warto czasem się trochę pomęczyć 🙂

Odpowiedz
Nemi 24/01/2012 - 9:31 pm

Ależ smakowicie u Ciebie:) Tak słodko, tak wytwornie:)

Odpowiedz
Monica 25/01/2012 - 8:39 am

Lubię trufelki, są eleganckie i takie…tajemnicze…nigdy nie wiadomo czy coś się nie kryje w środku 😉
Rozbawił mnie wstęp do przepisu 🙂

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
moje pasje 25/01/2012 - 8:46 am

och piękne są 🙂 tez się do nich przymierzam od jakiegos czasu ale ciągle coś….

Odpowiedz
Milena 25/01/2012 - 9:45 am

Piękne są! 😉

Odpowiedz
Maggie 25/01/2012 - 11:01 am

Od bialych Michalkow juz zdazylam sie uzaleznic (choc i tak wole ciemne), wiec takie trufelki chetnie bym zrobila 🙂

Odpowiedz
wilczyca-Aga 25/01/2012 - 3:35 pm

Kocham wszystko co smakuje jak Michalki!

Odpowiedz
Anonimowy 25/01/2012 - 5:56 pm

Aż mi ślinka leci:) napewno wypróbuje:)
zapraszam do mnie:)

Odpowiedz
klliisiaa 25/01/2012 - 6:37 pm

ja zjem wszystkie! 😀

Odpowiedz
Komarka 25/01/2012 - 7:47 pm

Jeżeli michałkowe są to ja poproszę od razu trzy 🙂 A przez takie chochliki zwykle rodzą się najfajniejsze nowe przepisy 🙂

Odpowiedz
Aleex 26/01/2012 - 8:27 am

Panno Malwino- zapraszam Cię do zabawy blogowej. Może zechcesz, w ramach rozrywki, wziąć udział? Szczegóły u mnie: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/01/seriale-serialewg-aleex.html

Aleex.

Odpowiedz
kuchennefascynacje 26/01/2012 - 2:43 pm

Robiłam je kiedyś tylko bez tej wierzchniej polewy z czekolady są przepyszne.

Odpowiedz
Bjedrona 26/01/2012 - 4:39 pm

Ooo… to jest coś dla mojej mamy, zrobię je, na pewno się ucieszy, bo jest wielką fanką białych Michałków i białej czekolady 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 26/01/2012 - 7:52 pm

Są takie śliczne… tyle czasu już nie robiłam żadnych trufelek!

Odpowiedz
Marzena 26/01/2012 - 10:34 pm

Zapraszam do wspolnej zabawy:)
http://bakeholic.blogspot.com/2012/01/seriale-zabawa-blogowa.html
Jesli masz ochote dolaczyc:)
Pozdrawiam, Marzena

Odpowiedz
Grażyna 27/01/2012 - 7:18 am

Też czasami coś "namieszam" Ale z tego "mieszania" wychodzą całkiem dobre i nowe smaki 😉 Takiego niby Michłka to bym chętnie "przytuliła " 😉

Odpowiedz
Blondynka przy garach 27/01/2012 - 11:26 am

Obłędne cudo!!!!! 🙂

Odpowiedz
Aga w kuchni 27/01/2012 - 7:13 pm

muszą być pyszne, bo wyglądają obłędnie 🙂

Odpowiedz
Paulina lata 28/01/2012 - 4:46 am

No i szlag trafił moją dietę. Niech owsianka turla sobie beret :]

Odpowiedz
Toczka 30/01/2012 - 1:57 pm

Piękne trufelki 😀 Uwielbiam michałki, uwielbiam trufle, uwielbiam białą czekoladę. Nie ma w tym zestawie niczego, co by mi mówiło nie spróbuj, wręcz przeciwnie, przepis i zdjęcia krzyczą, żebym takie trufelki zrobiła 😀 Pychota.

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:38 pm

Urocze! UWielbiam 'Michałki' ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anna Pisulak - Różowa Patera 27/01/2016 - 6:11 pm

Hejo:) Zrobiłam Twoje pralinki i są naprawdę przepyszne! Oczywiście nie tylko Tobie przeszkadzają chochliki 😀 ja dzisiaj zmieliłam razem orzechy i herbatniki a miało być osobno:D No cóż:) ale wyszły wspaniałe:) dziękuję ze przepis i jeśli masz ochotę zobaczyć jak mi wyszły, to zapraszam do mnie:)

http://www.rozowapatera.blogspot.com/2016/01/pralinki-biae-michaki.html

POZDRAWIAM SERDECZNIE!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies