Węgierski gulasz wieprzowy z ziemniakami

przez Malwina

Z racji, iż za oknem zima, często przygotowuję sycące i rozgrzewające dania.  Tym chętniej sięgam po przepisy na dania jednogarnkowe. Węgierskie gulasze z pewnością do takich dań należą. Dziś prezentuję Wam bardzo prosty w wykonaniu i niedrogi gulasz z dodatkiem ziemniaków. Najlepiej smakuje z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany i posiekanego szczypiorku. 


GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI (WĘGRY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska]

  • 600 g wieprzowiny gulaszowej (użyłam szynki)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki octu (użyłam octu z czerwonego wina)
  • 750 ml wywaru mięsnego
  • 400 g pomidorów, pozbawionych skórki i posiekanych w kostkę
  • do ozdobienia- kwaśna śmietana i posiekany szczypiorek
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z utartym w moździerzu kminkiem, łyżką mielonej papryki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w grubszą kostkę (użyłam średniej wielkości ziemniaków, każdy kroiłam na cztery części). Na głębokiej patelni lub w rondlu  topimy masło, wrzucamy mięso i smażymy ze wszystkich stron na dużym ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy dalej kilka minut, aż cebula zmięknie. Mięso posypujemy resztą papryki, zalewamy wywarem, wlewamy ocet i dodajemy pomidory z ziemniakami*. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 35-40 minut. Doprawiamy  do smaku solą i pieprzem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i szczypiorkiem. 
*jeśli używamy młodych ziemniaków należy je dodać na około 15-20 minut przed końcem gotowania. 

32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

slyvvia 23/01/2012 - 5:02 pm

Wygląda wspaniale. Bardzo lubię takie dania 🙂

Odpowiedz
Magda 23/01/2012 - 5:54 pm

No, a ja przed chwilą wróciłam przemarznięta z maraton po mieście – oj, bardzo by mi się teraz przydała miseczka takiego gulaszu!

Odpowiedz
smakowite.com 23/01/2012 - 5:55 pm

Już od dawna czekałam na ten przepis 🙂 Ja dziś jak wrócę z pracy, planuję nastawić ten gulasz, który robiłaś wcześniej, ale też w wersji z ziemniakami.

Odpowiedz
Malwina 23/01/2012 - 8:17 pm

To danie (wstyd się przyznać) robiłam..we wrześniu i zapodziało się pośród innych zdjęć. Ale masz rację- mięsko plus ziemniaki to idealny gulasz.

pozdrawiam

Odpowiedz
Wiewióra 23/01/2012 - 6:09 pm

No i wiem co ugotuje na obiad w tym tygodniu 🙂 bardzo smakowite danie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 30/01/2012 - 1:37 pm

Ugotowanie i pożarte!!! pyszne 🙂 dzięki.

Odpowiedz
Patrycja 23/01/2012 - 6:27 pm

Jestem wielkim smakoszem gulaszu!

Odpowiedz
mnemonique 23/01/2012 - 6:43 pm

piękne zdjęcia, dobry gulasz na słotę! uwielbiam
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Aciri 23/01/2012 - 7:10 pm

Chętnie bym spożyła zawartość takiej miseczki:)

Odpowiedz
JOlanta Szyndlarewicz 23/01/2012 - 7:31 pm

Uwielbiam gulasz, ale takiego z ziemniakami jeszcze nie jadłam:)

Odpowiedz
Paulina lata 23/01/2012 - 7:55 pm

Chyba sobie zrobię, jak skończy się dieta "do pierwszego" 😛

Odpowiedz
aga 23/01/2012 - 8:00 pm

porzadne jedzonko na takie zimne dni, pycha:)

Odpowiedz
Kamila 23/01/2012 - 9:44 pm

To danie jest idealne na te pogodę. Pozdrawiam

Odpowiedz
Avelina 23/01/2012 - 10:09 pm

Bardzo lubię robić na obiad różne gulasze. To takie proste i pożywne danie, zwłaszcza na zimowe dni.

Odpowiedz
Marzena 24/01/2012 - 4:43 am

Chetnie bym sie posilila takim smakolykiem:) Zwlaszcza ze taki mam deszcz za oknem i wiatr ze brrr Bylby idelanym posilkiem na taki dzien:)

Odpowiedz
Kermeet 24/01/2012 - 6:13 am

Fajny przepis, lubię takie smaki 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Maggie 24/01/2012 - 10:45 am

Bardzo pozywne i zimowe danie – moj Mezczyzna bylby zachwycony!

Odpowiedz
Małgosia 24/01/2012 - 10:55 am

Wspaniale wyglada!

Odpowiedz
Aga w kuchni 24/01/2012 - 12:55 pm

oj zjadłabym miseczkę tego pysznego gulaszu 🙂

Odpowiedz
wilczyca-Aga 24/01/2012 - 1:05 pm

Dania z kuchni węgierskiej są wyśmienite w czasie zimowej aury 🙂

Odpowiedz
magda k. 24/01/2012 - 3:56 pm

taki gulasz w taką pogodę to idealne danie 🙂

Odpowiedz
Hanik 25/01/2012 - 9:51 am

Jestem fanką kuchni węgierskiej, a w gulszu zupełnie się.. rozsmakowałam 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 26/01/2012 - 8:48 pm

I teraz będzie za mną "chodził" ten wspaniały gulasz, bo przypomina mi się smak tego robionego przez moją mamuśkę 🙂

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 27/01/2012 - 7:36 am

Długo się zastanawiałam co zrobić na obiad. Już nawet pomysłów nie mam. A Twój gulasz to prawie sam się robi:D Spróbuję go jutro i dam znać jak wyszedł:)
Kochana weź mnie zmotywuj, żebym w końcu pododawała zaległe wpisy do siebie- tyle zdjęć się nazbierało, że pewnie już nawet nie będę kojarzyła co to jest:P

Odpowiedz
Malwina 28/01/2012 - 7:37 am

Czekam w takim razie na wieści;) Mam nadzieję, że lada dzień pojawi się znów jakiś nowy wpis na Twoim blogu- czekam niecierpliwie;)

Odpowiedz
marta 27/01/2012 - 3:47 pm

Zrobiłam – i zachęcam wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali, pyszne!

Odpowiedz
Malwina 28/01/2012 - 7:36 am

Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;)

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 31/01/2012 - 10:04 am

Zrobiłam gulasz!!! Jest przeeeeepyszny, rewelacyjny smak ostry taki jak lubimy. Nawet na drugi dzień odgrzewany nic nie traci na smaku.

Na pewno zagości u nas na dłużej!!!

Odpowiedz
Malwina 31/01/2012 - 10:09 am

Miło mi to słyszeć;)

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:39 pm

Mhmh.. zjadłabym sobie 😉 Ale na dziś już niestety jest za późno ;-P

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 15/01/2013 - 11:16 am

Zrobiłam 🙂 Nie dodałam octu, bo jakoś mi nie pasował, ale zupełnie nie wpłynęło to na smak gulaszu- wyszedł przepyszny 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/01/2013 - 2:10 pm

Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu:) Octu nie ma się czego bać, dodaje ostrości i lekkiej wytrawności daniu (oczywiście mowa tu o occie winnym)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies