Włoskie trufelki czekoladowe

przez Malwina

Od jakiegoś czasu mam „fazę” na robienie różnej maści trufelek. Dziś chcę Wam zaprezentować pierwsze z nich- włoskie trufelki czekoladowe. Przepis znalazłam w książeczce „Czekolada” z serii Z kuchennej półeczki. Na tę książeczkę długo polowałam i kiedy w końcu natrafiłam na nią już pierwszego dnia zabrałam się do wypróbowywania przepisów. Ten poszedł na pierwszy ogień i muszę przyznać, że trufelki są na prawdę rewelacyjne. W. najbardziej smakowały obtoczone w gorzkim kakao, jeśli jednak nie lubimy takiego połączenia, warto obtoczyć je w słodszych dodatkach, najlepiej w czekoladzie. 
WŁOSKIE TRUFELKI CZEKOLADOWE

Składniki (na 24 sztuki):

  • 175 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki likieru migdałowego lub pomarańczowego
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g mielonych migdałów
  • do obtoczenia: starta czekolada, kakao, cukier puder, roztopiona czekolada
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z likierem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie gładka, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia i połączenia składników. Dosypujemy cukier puder i migdały, mieszamy. Masę wkładamy do lodówki by stwardniała. Następnie wyjmujemy ją, formujemy 24 trufelki, które dowolnie dekorujemy (ja obtoczyłam je w kakao, możemy także użyć cukru pudru, roztopionej czekolady). Trufelki możemy przechowywać w chłodnym miejscu do 2 tygodni. 
Przepis dodaję do akcji Pralinki, trufelki, czekoladki…, akcji Domowy wyrób oraz akcji Ciasta świata. 
20 komentarzy
0

20 komentarzy

Anonimowy 22/01/2012 - 5:08 pm

ślina leci wyglądają apetycznie

Odpowiedz
Holga 22/01/2012 - 5:17 pm

Ja również mam ostatnio niemałego fioła na punkcie turlania kuleczek. A czekoladowe uwielbiam.
😉

Odpowiedz
Wiewióra 22/01/2012 - 5:45 pm

Mmmmm… muszą być wspaniałe!!!

Odpowiedz
Kermeet 22/01/2012 - 6:32 pm

Smakowicie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Dusia 22/01/2012 - 6:37 pm

Muszę się też zabrać za jakąś produkcje trufelek.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 22/01/2012 - 6:52 pm

Ale u Ciebie ostatnio słodko i smacznie 🙂 Lubię to 🙂

Odpowiedz
slyvvia 22/01/2012 - 7:41 pm

Wyglądają świetnie. Muszę w końcu zrobić jakieś trufle 😀

Odpowiedz
Usagi 22/01/2012 - 8:15 pm

Znam, lubię, są mniamuśne. A te z tyłu w białej czekoladzie to muszą dopiero smakować 🙂

Odpowiedz
Malwina 23/01/2012 - 12:51 pm

Przepis na te, które znajduję się z tyłu będzie już niedługo;)

Odpowiedz
kruszyna 22/01/2012 - 8:21 pm

Też mam tą książeczkę, przepisy z niej są naprawdę fantastyczne, z resztą widać to na załączonym obrazku 🙂

Odpowiedz
Majana 22/01/2012 - 9:09 pm

Jakie słodziuchne i piękne!:)

Odpowiedz
Avelina 22/01/2012 - 10:18 pm

Bardzo lubię te trufelki, a przyznam że można je nawet dłużej przechowywać, po miesiącu, a nawet dwóch tez były smaczne. Jak robię wypieki w grudniu na święta ciasteczek i trufelków to mam je do lutego.

Odpowiedz
Saratelka 22/01/2012 - 10:30 pm

Och, od dawna marzę, żeby zabrać się w końcu za trufelki własne! 😀 Ślinka mi cieknie jak patrzę na Twoje, te białe w tle też smakowite! 😀

Odpowiedz
asieja 22/01/2012 - 11:45 pm

ja też bym takie słodkości najchętniej obtaczała w gorzkim kakao, wyraziście i pysznie.

Odpowiedz
Marzena 23/01/2012 - 12:17 am

Sliczne!:) Smakowicie wygladaja:)

Odpowiedz
Paulina 23/01/2012 - 7:43 am

O śliczności, małe, smaczne, czekoladowe… Wyglądają przepięknie 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/01/2012 - 10:52 am

Pysznie wygladaja! Z jednej strony zazdroszcze tej "fazy" (i, rzecz jasna, czasu), z drugiej wiem, ze gdyby mnie takowa zlapala, to juz dawno turlalabym sie, zamiast chodzic 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 23/01/2012 - 11:23 am

Ja też uwielbiam robić trufelki …bo takie domowe to po prostu niebo w gębie:) …. zapiszę przepis na Twoje ….

Odpowiedz
kuchennefascynacje 24/01/2012 - 8:40 am

Wspaniale wyglądają 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:39 pm

Mhmh.. dlaczego to tylko fotografia..? Powinne być żywe ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies