Mleczne ciasteczka

przez Malwina

W dalszym ciągu chęci na gotowanie i blogowanie nie wracają. Z tego też powodu dziś prezentuję Wam przepis na mleczne ciasteczka, których zdjęcia szczerze powiedziawszy nie miały ujrzeć światła dziennego. Piekłam je ponad 3 miesiące temu i z tego co pamiętam wszystkim bardzo smakowały. Jedynym ich minusem jest to, że szybko nabierają koloru podczas pieczenia. Jeśli  jesteście amatorami mleka w proszku, zapewne Wam posmakują. Swoją drogą, czy  i Wy jako dzieci wyjadaliście je łyżeczką prosto z opakowania?

MLECZNE CIASTECZKA

Składniki (na około 30 sztuk):
[przepis pochodzi od Dorotus]

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
Mąkę mieszamy z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ubijamy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Wsypujemy mąkę z mlekiem i miksujemy do połączenia się składników. Blachę  wykładamy papierem do pieczenia, z masy formujemy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy w odstępach. Pieczemy przez 10 minut w temp. 200 stopni (moje bardzo się rumieniły, dlatego kolejne partie piekłam w temp. 180 stopni). Studzimy na metalowej kratce. Ciasteczka możemy przechowywać do tygodnia czasu w metalowej puszce.

30 komentarzy
0

30 komentarzy

slyvvia 16/01/2012 - 5:06 pm

Ale grubiutkie. Świetnie wyglądają 😀

Odpowiedz
Anonimowy 16/01/2012 - 5:11 pm

świetnie wyglądają super:))

Odpowiedz
grazyna 16/01/2012 - 5:36 pm

Ale bym sobie zjadła 🙂

Odpowiedz
Dusia 16/01/2012 - 5:39 pm

jak mini bułeczki 🙂

Odpowiedz
Majana 16/01/2012 - 5:51 pm

Cudowne ciasteczka! A mleko w proszku zawsze wyjadałam łyżeczką:)

Odpowiedz
tu-tusia 16/01/2012 - 6:08 pm

A czemu miału nie ujrzeć światła dziennego? Są urocze!

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 16/01/2012 - 6:21 pm

Urocze ciasteczka, idealne do mleka 🙂

Odpowiedz
Sue 16/01/2012 - 6:30 pm

Ostatnio na nie spoglądałam. I już wiem, że wylądują na liście 'do zrobienia'! 🙂

Odpowiedz
Sunrise 16/01/2012 - 7:37 pm

Cudownie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 16/01/2012 - 7:48 pm

Fajnie wyglądają, a mleko w proszku też wyjadałam:)

Odpowiedz
kabamaiga 16/01/2012 - 8:47 pm

Wiesz co, to chyba ta pora roku tak działa na blogowanie. A ciasteczka wyglądają ślicznie, dla mnie nie są zbyt zrumienione.

Odpowiedz
Kamila 16/01/2012 - 8:54 pm

Małe mleczne smakołyki 🙂

Odpowiedz
mollisia 16/01/2012 - 10:24 pm

Świetnie się prezentują. I myślę, że wykorzystam ten przepis już niedługo, bo ciekawa jestem jak smakują! 🙂

Odpowiedz
Saratelka 16/01/2012 - 10:43 pm

Ah, mleko w proszku, wspomnienie dzieciństwa! Chętnie bym spróbowała tych tycich bułeczek-ciasteczek! 🙂 Ujęcia bardzo fajne 🙂

Odpowiedz
Shyfull 17/01/2012 - 8:38 am

taaaak.. mleko w proszku z opakowania było pyszne (tyle, że jadłam je paluchem:P).. ciasteczka wyglądają bardzo smacznie a w towarzystwie tego mleka przypominają mi rodzinne filmy amerykańskie, w których mamy podawały dzieciom ciastka i szklankę mleka ;]

Odpowiedz
Malwina 17/01/2012 - 8:39 am

Co do tego paluszka, to nie chciałam pisać tak bezpośrednio;) U mnie też było wyjadanie palcem prosto z opakowania;)

Odpowiedz
Maggie 17/01/2012 - 10:53 am

Mleka w proszku nigdy nie wyjadalam, wolalam zanurzac lyzke w slynnym kremie z wiewiorka 😉
A ciastka wygladaja smakowicie. Robilam je kiedys i pamietam, ze byly bardzo smaczne. Zwlaszcza Mezczyzna, amator naprawde slodkich slodkosci, byl zachwycony 🙂

Odpowiedz
Ewam 17/01/2012 - 1:53 pm

Malwinko..checi wroca,tylko czasu trzeba:),ja tez mialam cisze na blogu:(pomalu checi wracaja:)
Ciasteczka urocze…ja tez podjadalam mleko w proszku…nawet mieszalam je z odrobina wody ,powstawala wtedy taka ciapa,albo woda (mala ilosc) i mleko i wyrabialo sie takie niby ciasto…to chyba nazywalo sie ,,hu hu,,moj kolega byl czlonkiem Hare Kriszna i stad te ,,dania,,ihihih…Pozdrawiam Cie serdecznie.

Odpowiedz
kikimora 17/01/2012 - 6:11 pm

Nie rozumiem czemu nie chciałaś ich pokazać. Robiłam kiedyś te ciasteczka i były naprawdę boskie! To, że szybko nabierają koloru to pikuś 😉

Odpowiedz
Kermeet 17/01/2012 - 7:28 pm

Ciekawe ciastka, nigdy nie używałem mleka w proszku do pieczenia, pozdrawiam

Odpowiedz
Kermeet 17/01/2012 - 7:32 pm

A tak w ogóle to jak już się skuszę na ciastka to właśnie z mlekiem a nie z kawą, która psuje mi całkowicie smak ciastek, mi się przez tą paskudną pogodę też nic nie chce.

Odpowiedz
clatite 17/01/2012 - 11:27 pm

A jam modyfikowane mleko, które nie jest mi już potrzebne. Ciekawe, czy z niego też wyjdzie 🙂

Odpowiedz
wykrywacz smaku 18/01/2012 - 5:26 pm

chętnie byśmy się na nie wprosili! 🙂

Odpowiedz
Aurora 18/01/2012 - 8:16 pm

Trochę jak z baru mlecznego to wszystko, czyli baaaaaaardzo duuuuuży plus 😀

Odpowiedz
Daria Anna 18/01/2012 - 9:14 pm

Wyglądają słodko, tak jak małe bułeczki.

Odpowiedz
Joon 18/01/2012 - 10:04 pm

Sama od jakiegoś czasu się zbieram, żeby upiec te ciasteczka i skoro je polecasz to może się w końce zbiorę ;D

Odpowiedz
kachna 19/01/2012 - 2:33 pm

cudne słodkości :)))
pozdrawiam

Odpowiedz
Biedr_ona 05/02/2012 - 6:41 pm

Wyglądają niczym małe bułeczki ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kasia Lewandowska 26/04/2015 - 12:56 pm

Takie malutkie 🙂 nic tylko jeść

Odpowiedz
Basia 03/05/2020 - 12:55 pm

Bardzo pyszne. Zwłaszcza świeżutkie. Mój sześcioletni synek jest zachwycony i tatusiowi również smakują.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies