Makaron z wieprzowiną chili

przez Malwina

Nadal pozostajemy w klimatach kuchni azjatyckiej. Dziś przygotowałam pyszny makaron z mieloną wieprzowiną oraz chili. Początkowo obawiałam się ilości sosu sojowego i masła orzechowego w tym daniu, dlatego też troszkę zmniejszyłam ich ilość. Przygotowując to danie najlepiej po prostu próbować, czy jest ono wystarczająco słone (tu rzecz jasna miałam pomocnika ;-). Fajnego akcentu nadaje dodatek chrupiących orzeszków ziemnych (jakimś cudem mało widocznych na moich zdjęciach). 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni. 

MAKARON Z WIEPRZOWINĄ CHILI (CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z serii Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska]

  • 350 g mielonej wieprzowiny
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżka wytrawnego sherry
  • 350 g makaronu jajecznego do dań z woka (dałam mniej)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 czerwone papryczki chili, pokrojone w plasterki (nie usuwałam nasion)
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w paseczki
  • 25 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki masła orzechowego (dałam dwie)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego (dałam dwie)
  • 300 ml bulionu wieprzowego (dałam 150 ml)
Mięso łączymy z jasnym sosem sojowym i sherry. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy przelewamy wodą, mieszamy z olejem sezamowym.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy chili, czosnek, imbir i paprykę, smażymy 30 sekund. Dodajemy mięso wraz z marynatą, smażymy około 5 minut lub dłużej, aż mięso ładnie się zrumieni. Dodajemy orzeszki, sos sojowy, masło orzechowe i bulion. Gotujemy 2-3 minuty. Całość mieszamy z makaronem i od razu podajemy. 

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

islanzadi 20/12/2011 - 5:22 pm

dokładnie moja smaki! pasta, mięsko, chili, masło orzechowe…przepysznie!

Odpowiedz
wiosenka27 20/12/2011 - 5:57 pm

Uwielbiam te dania:)

Odpowiedz
mnemonique 20/12/2011 - 6:06 pm

uwielbiam w azjatyckich daniach ten dodatek orzeszków, po prostu ubóstwiam.
Zdjęcia bardzo pysznie wyszły!

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
magda k. 20/12/2011 - 7:31 pm

super pomysł na obiad 🙂 zapiszę sobie

Odpowiedz
Majana 20/12/2011 - 10:21 pm

Jak smakowicie wygląda!:)

Odpowiedz
Magda 21/12/2011 - 6:20 am

Przeglądam od rana blogi kulinarne i w końcu widzę coś innego niż świąteczne sałatki i pierniczki! Nie mam nic przeciwko nim, ale marzyło mi się coś mięsnego 😉

Odpowiedz
Maggie 21/12/2011 - 7:39 am

Bardzo w moim typie: szybkie, proste i azjatyckie 🙂

Odpowiedz
Blackdiamondin 21/12/2011 - 8:20 am

dzięki za ten przepis:) mam kupione masło orzechowe i nie wiedziałam do czego go użyć mogę, bo nikt go nie chciał jeść.. danie wygląda pysznie, więc na pewno wypróbuję:)

Odpowiedz
kachna 21/12/2011 - 3:34 pm Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies