Nadal pozostajemy w klimatach kuchni azjatyckiej. Dziś przygotowałam pyszny makaron z mieloną wieprzowiną oraz chili. Początkowo obawiałam się ilości sosu sojowego i masła orzechowego w tym daniu, dlatego też troszkę zmniejszyłam ich ilość. Przygotowując to danie najlepiej po prostu próbować, czy jest ono wystarczająco słone (tu rzecz jasna miałam pomocnika ;-). Fajnego akcentu nadaje dodatek chrupiących orzeszków ziemnych (jakimś cudem mało widocznych na moich zdjęciach).
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Kuchnie świata…od kuchni.
MAKARON Z WIEPRZOWINĄ CHILI (CHINY)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi z serii Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska]
- 350 g mielonej wieprzowiny
- łyżka jasnego sosu sojowego
- łyżka wytrawnego sherry
- 350 g makaronu jajecznego do dań z woka (dałam mniej)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 czerwone papryczki chili, pokrojone w plasterki (nie usuwałam nasion)
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w paseczki
- 25 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki masła orzechowego (dałam dwie)
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego (dałam dwie)
- 300 ml bulionu wieprzowego (dałam 150 ml)
Mięso łączymy z jasnym sosem sojowym i sherry. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy przelewamy wodą, mieszamy z olejem sezamowym.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy chili, czosnek, imbir i paprykę, smażymy 30 sekund. Dodajemy mięso wraz z marynatą, smażymy około 5 minut lub dłużej, aż mięso ładnie się zrumieni. Dodajemy orzeszki, sos sojowy, masło orzechowe i bulion. Gotujemy 2-3 minuty. Całość mieszamy z makaronem i od razu podajemy.
9 komentarzy
dokładnie moja smaki! pasta, mięsko, chili, masło orzechowe…przepysznie!
Uwielbiam te dania:)
uwielbiam w azjatyckich daniach ten dodatek orzeszków, po prostu ubóstwiam.
Zdjęcia bardzo pysznie wyszły!
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
super pomysł na obiad 🙂 zapiszę sobie
Jak smakowicie wygląda!:)
Przeglądam od rana blogi kulinarne i w końcu widzę coś innego niż świąteczne sałatki i pierniczki! Nie mam nic przeciwko nim, ale marzyło mi się coś mięsnego 😉
Bardzo w moim typie: szybkie, proste i azjatyckie 🙂
dzięki za ten przepis:) mam kupione masło orzechowe i nie wiedziałam do czego go użyć mogę, bo nikt go nie chciał jeść.. danie wygląda pysznie, więc na pewno wypróbuję:)
wygląda pysznie!!!
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com