Pierniczki świąteczne

przez Malwina
Przepis na pierniczki

Dziś kolejny przepis na pierniczki. Tym razem klasyczne, które najlepiej upiec kilka tygodni przed świętami. Moje od dłuższego czasu leżakują w metalowych puszkach z dodatkiem skórki z pomarańczy. W Wigilię powędrują w ręce kilku mi bliskich osób. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zabawę z wałkowaniem ciasta i wykrawaniem fikuśnych kształtów. I ten zapach unoszący się w kuchni- święta są tuż tuż 🙂

JAk zrobić pierniczki

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Składniki (na około 100 sztuk):
[przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki]

  • 550 g mąki (plus więcej do podsypania)
  • 300 g miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  •  2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g przyprawy do piernika
  • opcjonalnie kakao (dałam 2 łyżki)
Masło podgrzewamy razem z miodem do momentu, aż masa będzie gładka. Odstawiamy do przestudzenia. Masę łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy je na grubość około 3-4 mm (podsypując ciasto mąką), za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, pieczemy 7-10 minut w temp. 180 stopni. Kiedy pierniczki ostygną, możemy je polukrować i dowolnie ozdobić. 

Przepis na pierniczki do wykrawania

Czas przygotowania: 25 minut.

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Siaśka 18/12/2011 - 5:35 pm

wyglądają pysznie i pewnie eż tak smakują 😀 zaparaszam do siebie! odrazu przynieś kilka D:

Odpowiedz
Dominika 18/12/2011 - 6:11 pm

Bardzo mi się podoba jak je udekorowałaś 🙂 tak słodko!

Odpowiedz
slyvvia 18/12/2011 - 6:32 pm

Kiedy wykrawam pierniczki od razu kojarzą mi się miłe chwile w babcinej kuchni, uwielbiam 😀 Ślicznie u ciebie udekorowane, minimalistycznie i słodko 🙂

Odpowiedz
kachna 18/12/2011 - 7:40 pm

cudnie wyglądają z tymi śnieżynkami 🙂

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Kamila 18/12/2011 - 7:44 pm

Pierniczki mają śliczne guziczki 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 18/12/2011 - 9:06 pm

Malwinko pachnie u Ciebie świętami oj pachnie

Odpowiedz
Toczka 18/12/2011 - 9:37 pm

Pierniczki to jedna z lepszych rzeczy na świecie :] Na szczęście pojawiają się tylko raz w roku, inaczej nie byłyby tak pyszne i wyczekane 😀

Odpowiedz
kolorowapokrzywa 18/12/2011 - 9:46 pm

Tak, tuż, tuż 😉 Już nie mogę się doczekać 😉 A Twoje pierniczki są naprawdę świetnie udekorowane 🙂

Odpowiedz
"moje pasje" 18/12/2011 - 9:49 pm

tez je robiłam 🙂 Świetne są 🙂

Odpowiedz
Majana 18/12/2011 - 10:12 pm

Jakie piękne!:)

Odpowiedz
Avelina 18/12/2011 - 11:23 pm

Fajne pierniczki, szkoda tylko, że trzeba je robić ze sporym wyprzedzeniem.

Odpowiedz
Blackdiamondin 19/12/2011 - 7:44 am

te "guziczki" wyglądają cudnie:) zresztą jak i całe pierniczki:)

Odpowiedz
Maggie 19/12/2011 - 10:00 am

Przepieknie udekorowane – tak skromnie, z klasa.

Odpowiedz
Kermeet 19/12/2011 - 10:08 am

Piękne pierniczki 🙂

Odpowiedz
klliisiaa 19/12/2011 - 3:41 pm

klasycznie i pysznie 🙂

Odpowiedz
Dorota 19/12/2011 - 5:30 pm

U Ciebie wybornych przepisów również nie brakuje….co jedno danie to pyszniejsze.
A tak w tajemnicy Ci powiem że gotuję obiadki, śniadania i kolację co dzień a potem mam zaległości we wklejaniu postów(CHRONICZNY BRAK CZASU HI HI) ….no a jak w końcu dorwę się do pisania to wpisuję posty niejako hurtem z całego tygodnia i tak to wygląda.
Pozdrawiam:-)

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2011 - 11:25 pm

Panno Malwinnko, tak mi było miło przeczytać Twoje komentarze! Fajnie, że zaglądasz 🙂 Chciałabym Ci życzyć wiele radości, uśmiechu i rodzinnego ciepła w ten Świąteczny Czas 🙂 Pzdr Aniado

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies