Dziś wraz z kilkoma innymi blogerami wyruszyliśmy w wirtualną podróż do Azji. Powodem naszych kulinarnych wojaży było zakończenie akcji Emmy- Masło orzechowe na słodko i wytrawnie. Postanowiliśmy przygotować satay. Ja postawiłam na mięso z kurczaka, które często gości na moim stole. Ponad rok temu miałam już jedno podejście do satay, jednakże to okazało się być o niebo smaczniejsze. Pikantne i wyraziste w smaku szaszłyki w sosie orzechowym, do tego orzeźwiająca surówka na bazie ogórka- połączenie idealne. Z racji, iż zdjęcia robione były o godzinie 17, nie są najlepszej jakości, za co serdecznie Was przepraszam.
Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się: Emma, Maggie, Pluskotka, Dobrusia i Paszczak. Serdecznie Wam dziękuję za tę wyjątkową podróż do krainy azjatyckich smaków.
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji oraz akcji Emmy- Masło orzechowe- na słodko i wytrawnie.
SATAY Z KURCZAKA (TAJLANDIA)
Składniki (na 4 porcje):
- pół kg piersi z kurczaka
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki chili w proszku
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka mielonej kolendry
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- łyżka oleju arachidowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka kecap manis
- patyczki do szaszłyków
Mięso myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Kawałki mięsa wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Mięso nadziewamy na szpatułki, układamy w piekarniku i pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni. Możemy także usmażyć je na patelni.
Składniki na sos:
- 200 ml mleczka kokoswoego
- 140 g masła orzechowego
- pół małej cebulki
- 1 czerwone chili pozbawione pestek i posiekane (około 2 łyżeczki)
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- łyżka brązowego cukru
- łyżka sosu sojowego
- ew. sól do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, cebulkę, imbir i chili. Po około 3 minutach dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, cukier i masło orzechowe. Smażymy dalej mieszając do połączenia się składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Zdejmujemy z patelni.
SURÓWKA Z OGÓRKÓW (TAJLANDIA)
Składniki:
- 1 podłużny ogórek
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka octu ryżowego
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
Ogórek obieramy, kroimy w plasterki. Posypujemy go cukrem pudrem, kropimy sosem sojowym, octem. Dodajemy natkę, posiekany drobno czosnek, chili w proszku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
14 komentarzy
super wygląda i smacznie
Uwielbiam to danie!
Kolejna świetna propozycja dla amatorów kurczaka, czyli również mnie 🙂
Przepysznie to wszystko wygląda.
Ładnie wygląda 🙂
Zaszalałaś:) Baaardzo smakowicie u Ciebie:)
Pyszna propozycja na kurczaka 🙂
Pychotka, podoba mi się ta wersja!:)
Bardzo ładnie podane:) Pozdrawiam:)
Pieknie ci sie przyrumienily! A ogorkowa surowka swietna, na pewno kiedys wyprobuje. Dzieki za wspolne pichcenie 🙂
pyszności! 😀
Przed chwilą zachwycałam się tymi daniami u Maggie. Jak dla mnie od początku do końca wszystko się podoba, z ogromną chęcią zjadłabym taki obiad 🙂 Ciekawa jestem tej sałatki!
Oh zjadlabym taki obiadek:) A zdjecia i tak sliczne mimo ze tak pozno robione:)
Oj kochana nie wiem na co narzekasz ze zdjęciami – są świetne. A i kurczaczek bardzo apetyczny 🙂
Cieszy mnie jak widzę, że twój sos nie jest idealnie mazisty. Ja się takiego u siebie spodziewałam i się wystraszyłam, że się zważył albo coś. 🙂