Klopsiki w sosie pomidorowym (GP Brazylii)

przez Malwina

Kuchnia brazylijska nie jest mi kuchnią znaną. Długo zastanawiałam się, co przygotować na GP, które właśnie odbywa się na torze w Sao Paulo. Padło na przepis na niepozorne klopsiki w sosie pomidorowym. Niepozorne, ale jakże smakowite. Lista składników jest stosunkowo krótka, swój smak danie zawdzięcza sporej ilości czosnku i cebuli. Podałam je z ryżem gotowanym na parze, ale równie smaczne będą z Waszym ulubionym makaronem. 

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM (GP BRAZYLII)

Składniki (na 3 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 kromki chleba
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ew. bułka tarta
  • mąka do obtoczenia 
  • sos- 1-2 łyżki masła, 6 średniej wielkości pomidorów (lub półtorej puszki pomidorów*), 1 duży ząbek czosnku, 1 cebula, garść natki pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz, pół szklanki wody
  • do podania ryż lub makaron
Chleb rwiemy na kawałki, moczymy w mleku przez 10 minut. Do mięsa dodajemy chleb, jajko, czosnek, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy- w razie potrzeby dosypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące. Smażymy je na patelni ze wszystkich stron przez 10 minut lub dłużej. Odsączamy na papierowym ręczniku. 
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodajemy pomidory (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek) oraz posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wodę, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut. Klopsiki wkładamy do sosu, podgrzewamy przez 5 minut. Podajemy z makaronem lub ryżem. 
*jeśli używamy pomidorów w puszce, wówczas nie dodajemy do sosu wody- na patelnię dodajemy pomidory wraz z sokiem. Dusimy krócej, przez około 15 minut. 

17 komentarzy
0

17 komentarzy

slyvvia 25/11/2011 - 5:07 pm

Świetnie wyglądają. Uwielbiam takie klopsiki 🙂

Odpowiedz
Toczka 25/11/2011 - 5:19 pm

Mmmmmm, uwielbiam klopsiki, a w sosie pomidorowym, to już bardzo, bardzo 😀 Nie wiedziałam, że to brazylijski specjał, pogratulować :]

Odpowiedz
Anonimowy 25/11/2011 - 5:34 pm

takie jak lubie!

Odpowiedz
Kermeet 25/11/2011 - 6:03 pm

Ładne te klopsiki 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 25/11/2011 - 6:48 pm

Więc to takie klopsiki 🙂
Śliczne, chętnie bym pojadła!

Odpowiedz
Majana 25/11/2011 - 9:38 pm

Przeeeeepyszne!:))

Odpowiedz
Anonimowy 25/11/2011 - 10:11 pm

oooo….wspaniałości :):)

kulinarnyoliwek.blox.pl

Odpowiedz
Hania-Kasia 26/11/2011 - 8:04 am

Bardzo apetyczne – klopsiki lubię pod każdą postacią.

Moim pierwszym skojarzeniem z kuchnią brazylijską jest feijoada uważana za brazylijskie danie narodowe. Jest to gulasz na bazie fasoli. To danie jest też znane i gotowane w Portugalii – tam miałam okazję je jeść. Wersje z poszczególnych krajów zapewne różnią się nieco od siebie – jeszcze tego nie zgłębiałam i sama nie gotowałam tej potrawy – pewnie kiedyś to zrobię.

Odpowiedz
Malwina 26/11/2011 - 8:25 am

@Haniu-Kasiu- myślałam też o przygotowaniu tego dania, tym bardziej, iż mam zapasy czarnej fasoli. Na pewno kiedyś się za nie zabiorę;)

Odpowiedz
klliisiaa 26/11/2011 - 9:35 am

muszę koniecznie wypróbowac przepis, bo wyglądają rewelacujnie 🙂

Odpowiedz
Blackdiamondin 26/11/2011 - 12:57 pm

kuchnia brazylijska nie jest mi za bardzo znana, ale robię podobne koteciki i są one pyszne:)

Odpowiedz
Biedr_ona 26/11/2011 - 2:31 pm

W sam raz na jutrzejszy obiadek ;-)))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
pees 26/11/2011 - 7:01 pm

o, coś zupełnie innego!
kuchnia brazylijska brzmi świetnie:)

pozdrawiam! P.

Odpowiedz
smakowite.com 26/11/2011 - 9:54 pm

Ale mam wyczucie! Też dziś zrobiłam klopsiki w sosie pomidorowym 🙂 Może niekoniecznie brazylijskie, ale też dobre. Mięso wymieszałam z jajkiem, przyprawami i parmezanem. Polecam parmezan zamiast bułki tartej, nadaje fajnego smaku.
U mnie były z pikantnym ryżem 🙂

Odpowiedz
Maggie 27/11/2011 - 6:39 am

Kazdy kraj ma swoje klopsiki 🙂 Te z pewnoscia sa pyszne!

Odpowiedz
Ttigress 20/02/2012 - 12:31 pm

Zrobiłam je ostatnio i gorąco polecam. Są pyszne. Nawet moje dzieciaki się nimi zajadały.

Odpowiedz
Malwina 20/02/2012 - 12:35 pm

Super, cieszę się że smakowały;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies