Kuchnia brazylijska nie jest mi kuchnią znaną. Długo zastanawiałam się, co przygotować na GP, które właśnie odbywa się na torze w Sao Paulo. Padło na przepis na niepozorne klopsiki w sosie pomidorowym. Niepozorne, ale jakże smakowite. Lista składników jest stosunkowo krótka, swój smak danie zawdzięcza sporej ilości czosnku i cebuli. Podałam je z ryżem gotowanym na parze, ale równie smaczne będą z Waszym ulubionym makaronem.
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM (GP BRAZYLII)
Składniki (na 3 porcje):
[przepis własny]
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 kromki chleba
- 1/4 szklanki mleka
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ew. bułka tarta
- mąka do obtoczenia
- sos- 1-2 łyżki masła, 6 średniej wielkości pomidorów (lub półtorej puszki pomidorów*), 1 duży ząbek czosnku, 1 cebula, garść natki pietruszki, sól i świeżo mielony pieprz, pół szklanki wody
- do podania ryż lub makaron
Chleb rwiemy na kawałki, moczymy w mleku przez 10 minut. Do mięsa dodajemy chleb, jajko, czosnek, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy- w razie potrzeby dosypujemy bułkę tartą. Z masy formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące. Smażymy je na patelni ze wszystkich stron przez 10 minut lub dłużej. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodajemy pomidory (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek) oraz posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wodę, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut. Klopsiki wkładamy do sosu, podgrzewamy przez 5 minut. Podajemy z makaronem lub ryżem.
*jeśli używamy pomidorów w puszce, wówczas nie dodajemy do sosu wody- na patelnię dodajemy pomidory wraz z sokiem. Dusimy krócej, przez około 15 minut.
17 komentarzy
Świetnie wyglądają. Uwielbiam takie klopsiki 🙂
Mmmmmm, uwielbiam klopsiki, a w sosie pomidorowym, to już bardzo, bardzo 😀 Nie wiedziałam, że to brazylijski specjał, pogratulować :]
takie jak lubie!
Ładne te klopsiki 🙂
Więc to takie klopsiki 🙂
Śliczne, chętnie bym pojadła!
Przeeeeepyszne!:))
oooo….wspaniałości :):)
kulinarnyoliwek.blox.pl
Bardzo apetyczne – klopsiki lubię pod każdą postacią.
Moim pierwszym skojarzeniem z kuchnią brazylijską jest feijoada uważana za brazylijskie danie narodowe. Jest to gulasz na bazie fasoli. To danie jest też znane i gotowane w Portugalii – tam miałam okazję je jeść. Wersje z poszczególnych krajów zapewne różnią się nieco od siebie – jeszcze tego nie zgłębiałam i sama nie gotowałam tej potrawy – pewnie kiedyś to zrobię.
@Haniu-Kasiu- myślałam też o przygotowaniu tego dania, tym bardziej, iż mam zapasy czarnej fasoli. Na pewno kiedyś się za nie zabiorę;)
muszę koniecznie wypróbowac przepis, bo wyglądają rewelacujnie 🙂
kuchnia brazylijska nie jest mi za bardzo znana, ale robię podobne koteciki i są one pyszne:)
W sam raz na jutrzejszy obiadek ;-)))
http://www.przysmakiewy.pl
o, coś zupełnie innego!
kuchnia brazylijska brzmi świetnie:)
pozdrawiam! P.
Ale mam wyczucie! Też dziś zrobiłam klopsiki w sosie pomidorowym 🙂 Może niekoniecznie brazylijskie, ale też dobre. Mięso wymieszałam z jajkiem, przyprawami i parmezanem. Polecam parmezan zamiast bułki tartej, nadaje fajnego smaku.
U mnie były z pikantnym ryżem 🙂
Kazdy kraj ma swoje klopsiki 🙂 Te z pewnoscia sa pyszne!
Zrobiłam je ostatnio i gorąco polecam. Są pyszne. Nawet moje dzieciaki się nimi zajadały.
Super, cieszę się że smakowały;)