Ostatnio przeglądając kilka zagranicznych stron znalazłam mnóstwo pomysłów na przygotowanie domowych fast foodów. Pośród nich niezliczone przepisy na hot-dogi. Postanowiłam, że co jakiś czas będę prezentować Wam takie fast foody na blogu. W tym przepisie zaciekawiło mnie wykorzystanie grillowanych parówek, które do tej pory gotowaliśmy jedynie w wodzie. Jest to o wiele szybsze rozwiązanie i na dodatek o niebo smaczniejsze. Ważne jest jednak, aby zakupić dobrej jakości parówki (jeśli nie chcemy zostać poparzeni przez pryskający z nich tłuszcz i wodę). Dodatkiem do parówek był intensywny w smaku cheddar i sałatka coleslaw. W najbliższym czasie wypróbuję także inne pomysły, między innymi na hot-dogi z pieczoną fasolą i chili.
HOT-DOGI Z GRILLOWANYMI PARÓWKAMI, CHEDDAREM I SAŁATKĄ COLESLAW
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 podłużne bułki do hot-dogów
- 4 parówki
- 4 plastry sera cheddar
- kilka ogórków konserwowych
- ew. ulubiony sos do hot-dogów, ketchup, majonez, musztarda
- sałatka coleslaw (przepis poniżej)
Parówki grillujemy z obu stron na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, wkładamy do nich parówki, na nich kładziemy plaster sera i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podgrzewamy je 3-5 minut, aż bułki będą ciepłe i chrupiące. Na każdym hot-dogu układamy plasterki ogórka i porcję coleslawa. Ewentualnie polewamy ulubionym sosem.
COLESLAW
Składniki:
[przepis własny]
- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
- 1 średniej wielkości marchewka
- mała cebulka
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Marchew obieramy, ścieramy na tarce (na małych lub większych oczkach). Kapustę solimy, ugniatamy ją dłońmi i odkładamy na 15 minut. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę. Do kapusty dodajemy marchew, cebulkę, ocet i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Jeśli chcemy otrzymać mniej kaloryczną wersję, połowę majonezu możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Dla dodania sałatce ostrości, możemy do niej dodać łyżeczkę musztardy. Świetnie smakuje ona także z dodatkiem łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki.
18 komentarzy
Dawno nie miałam hot-dogów, takie z chęcią bym zjadła 😀
och, domowe, zdrowe i sto razy lepsze!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
ja też nigdy nie jadłam grillowanych parówek, ponadto nigdy nie przepadałam za hot dogami, ale na takie bym się skusiła, myślę że są stokrotnie smaczniejsze od zwykłych z budki…
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
nie przepadam za hot dogami, ale te wygladaja bardzo smacznie 🙂
Muszą być pycha, też jakiś czas temu robiłam hot dogi ale takie klasyczne.
takie domowe hot dogi to jak najbardziej bym zjadla:)
grillowanych jeszcze nie jadlam 🙂 fajny przepis, zwlaszcza te buleczki z piekarnika, chrupiace… mmmmm…
Takie domowe sa bardzo smaczne. Pysznie wyglądają Malwinko:)
Ładne te hot-dogi :), ciekawy tarerz
Takim fast foodem nie pogardzę 🙂 pyszny musi być. A tak z innej beczki polecam parówki Z Szynki Sokołowa, podobno mają 93% mięsa, tak napisano na opakowaniu… w smaku są pyszne!
Domowe hot-dogi! Pycha 🙂
Bardzo mi się podobają, bo jak już mam okazję kupić hot-doga np. na stacji benzynowej to zawsze wybieram wymyślne sosy, w związku z czym dodatek ogórków, sera cheddar i mojej ulubionej sałatki coleslaw to strzał w dziesiątkę!
oj zjadłabym… ja jeszcze przed śniadaniem jestem 😉
A do tego sos czosnkowo-ketchupowy ;-D Mniam!
http://www.przysmakiewy.pl
Łezka się w oku kręci – takie hot dogi to był smak mojego dzieciństwa:) Z cheddarem muszą smakować nawet jeszcze lepiej 🙂 Ech, wspomnienia!
To się nazywają wypaśne hot dogi.
Też lubię tę sałatkę, często ją robię, jednym z głównych składników jest cukier puder…
@Anonimowy- że cukier puder głównym składnikiem- nie zgodzę się. Głównym składnikiem jest biała kapusta. Ale masz rację, bo i ja czasem dodaję podrobinę cukru do tej sałatki. Wszystko zależy od tego jaką mam kapustę (młodszą czy starszą)
pozdrawiam