Hot-dogi z grillowanymi parówkami, cheddarem i sałatką coleslaw

przez Malwina

Ostatnio przeglądając kilka zagranicznych stron znalazłam mnóstwo pomysłów na przygotowanie domowych fast foodów. Pośród nich niezliczone przepisy na hot-dogi. Postanowiłam, że co jakiś czas będę prezentować Wam takie fast foody na blogu. W tym przepisie zaciekawiło mnie wykorzystanie grillowanych parówek, które do tej pory gotowaliśmy jedynie w wodzie. Jest to o wiele szybsze rozwiązanie i na dodatek o niebo smaczniejsze. Ważne jest jednak, aby zakupić dobrej jakości parówki (jeśli nie chcemy zostać poparzeni przez pryskający z nich tłuszcz i wodę). Dodatkiem do parówek był intensywny w smaku cheddar i sałatka coleslaw. W najbliższym czasie wypróbuję także inne pomysły, między innymi na hot-dogi z pieczoną fasolą i chili. 

HOT-DOGI Z GRILLOWANYMI PARÓWKAMI, CHEDDAREM I SAŁATKĄ COLESLAW

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 podłużne bułki do hot-dogów
  • 4 parówki
  • 4 plastry sera cheddar
  • kilka ogórków konserwowych 
  • ew. ulubiony sos do hot-dogów, ketchup, majonez, musztarda
  • sałatka coleslaw (przepis poniżej)
Parówki grillujemy z obu stron na patelni. Bułki kroimy wzdłuż, wkładamy do nich parówki, na nich kładziemy plaster sera i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podgrzewamy je 3-5 minut, aż bułki będą ciepłe i chrupiące. Na każdym hot-dogu układamy plasterki ogórka i porcję coleslawa. Ewentualnie polewamy ulubionym sosem. 


COLESLAW

Składniki:
[przepis własny]

  • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • mała cebulka
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Marchew obieramy, ścieramy na tarce (na małych lub większych oczkach). Kapustę solimy, ugniatamy ją dłońmi i odkładamy na 15 minut. Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę. Do kapusty dodajemy marchew, cebulkę, ocet i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. 
Jeśli chcemy otrzymać mniej kaloryczną wersję, połowę majonezu możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Dla dodania sałatce ostrości, możemy do niej dodać łyżeczkę musztardy. Świetnie smakuje ona także z dodatkiem łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki. 
18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

slyvvia 21/11/2011 - 5:34 pm

Dawno nie miałam hot-dogów, takie z chęcią bym zjadła 😀

Odpowiedz
mnemonique 21/11/2011 - 5:54 pm

ja też nigdy nie jadłam grillowanych parówek, ponadto nigdy nie przepadałam za hot dogami, ale na takie bym się skusiła, myślę że są stokrotnie smaczniejsze od zwykłych z budki…

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
klliisiaa 21/11/2011 - 5:59 pm

nie przepadam za hot dogami, ale te wygladaja bardzo smacznie 🙂

Odpowiedz
Dusia 21/11/2011 - 6:23 pm

Muszą być pycha, też jakiś czas temu robiłam hot dogi ale takie klasyczne.

Odpowiedz
aga 21/11/2011 - 6:28 pm

takie domowe hot dogi to jak najbardziej bym zjadla:)

Odpowiedz
Małgosia 21/11/2011 - 7:18 pm

grillowanych jeszcze nie jadlam 🙂 fajny przepis, zwlaszcza te buleczki z piekarnika, chrupiace… mmmmm…

Odpowiedz
Majana 21/11/2011 - 7:29 pm

Takie domowe sa bardzo smaczne. Pysznie wyglądają Malwinko:)

Odpowiedz
Kermeet 22/11/2011 - 7:50 am

Ładne te hot-dogi :), ciekawy tarerz

Odpowiedz
Wiewióra 22/11/2011 - 1:09 pm

Takim fast foodem nie pogardzę 🙂 pyszny musi być. A tak z innej beczki polecam parówki Z Szynki Sokołowa, podobno mają 93% mięsa, tak napisano na opakowaniu… w smaku są pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 22/11/2011 - 1:35 pm

Domowe hot-dogi! Pycha 🙂

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 22/11/2011 - 3:15 pm

Bardzo mi się podobają, bo jak już mam okazję kupić hot-doga np. na stacji benzynowej to zawsze wybieram wymyślne sosy, w związku z czym dodatek ogórków, sera cheddar i mojej ulubionej sałatki coleslaw to strzał w dziesiątkę!

Odpowiedz
"moje pasje" 23/11/2011 - 7:55 am

oj zjadłabym… ja jeszcze przed śniadaniem jestem 😉

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 5:42 pm

A do tego sos czosnkowo-ketchupowy ;-D Mniam!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
delikatessen 23/11/2011 - 7:49 pm

Łezka się w oku kręci – takie hot dogi to był smak mojego dzieciństwa:) Z cheddarem muszą smakować nawet jeszcze lepiej 🙂 Ech, wspomnienia!

Odpowiedz
Daria Anna 24/11/2011 - 9:46 am

To się nazywają wypaśne hot dogi.

Odpowiedz
Anonimowy 26/11/2011 - 11:35 am

Też lubię tę sałatkę, często ją robię, jednym z głównych składników jest cukier puder…

Odpowiedz
Malwina 26/11/2011 - 11:47 am

@Anonimowy- że cukier puder głównym składnikiem- nie zgodzę się. Głównym składnikiem jest biała kapusta. Ale masz rację, bo i ja czasem dodaję podrobinę cukru do tej sałatki. Wszystko zależy od tego jaką mam kapustę (młodszą czy starszą)

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies