Meksykańskie burgery z czerwonej fasoli

przez Malwina

Od jakiegoś czasu zachwycam się różnej maści burgerami, nie tylko mięsnymi. Te, które dziś Wam prezentuję, podbiły podniebienie mojego Połówka. Sama nie spodziewałam się, jak smaczne mogą być kotlety wykonane z fasoli. Robiłam je już kilkakrotnie i są dla nas prawdziwym hitem. Myślę, że posmakują nie tylko wegetarianom, ale i także mięsożercom.

Przepis dodaję do akcji Peli- (Nie)codzienne kanapki oraz akcji Tanie gotowanie.  

BURGERY Z CZERWONEJ FASOLI (MEKSYK)

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis pochodzi ze strony Good Food]

  • dwie puszki czerwonej fasoli (800 g)
  • 100 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • mały pęczek kolendry (użyłam natki pietruszki)
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku (dałam od siebie)
  • pół łyżeczki kuminu (dałam od siebie)
  • 6 bułek
  • plastry pomidorów, czerwonej cebuli, sałata
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z połowy limonki
  • do podania- ulubiona salsa 
Fasolę wysypujemy na durszlak i dokładnie płuczemy wodą. Rozgniatamy ją za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy połowę posiekanej natki, chili w proszku, posiekany czosnek, kumin, przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy 6 dużych burgerów i smażymy na patelni z obu stron. Jogurt mieszamy z pozostałą natką, wlewamy sok z limonki, doprawiamy pieprzem i solą.Bułki kroimy na pół, układamy na nich warzywa i burgery, podajemy z limonkowym jogurtem i salsą. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Paulina 20/11/2011 - 5:43 pm

Pięknie i bardzo zdrowo to wygląda. Ale niestety czerwona fasola to nie nasz smak ;(

Odpowiedz
slyvvia 20/11/2011 - 6:00 pm

Bardzo lubię kuleczki do spaghetti z czerwonej fasoli, więc takie burgery z pewnością też by mi smakowały. Wyglądają świetnie 🙂

Odpowiedz
Magda 20/11/2011 - 6:18 pm

Jaki fantastyczny pomysł! Wgryzłabym się w tego burgera z ogromną przyjemnością 😉

Odpowiedz
Nemi 20/11/2011 - 6:23 pm

Chętnie spróbowałabym takich burgerów, miła odmiana po mięsnych:)

Odpowiedz
qualietta 20/11/2011 - 6:52 pm

Ciekawy pomysł, wart wypróbowania. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
asieja 20/11/2011 - 7:35 pm

ale to wygląda.. fiu fiu! aż jestem ciekawa czy kotleciki takie by mojemu M. smakowały.. chyba muszę wspróbowac.

Odpowiedz
Kasia 20/11/2011 - 7:52 pm

ślicznie podany 🙂 smacznie! Malwinko, postanowiłam wyróżnić Twojego bloga i zaprosić Cię do zabawy:
Wyróżnienie – You'r Blog Is Great – klik

Pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Majana 20/11/2011 - 8:09 pm

Boskie!
Mniam!

Odpowiedz
kikimora 20/11/2011 - 8:10 pm

Kotlety ze strączków to coś pysznego. Takich jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję.

Odpowiedz
Sabienne 20/11/2011 - 9:26 pm

Super, mam fasolę, czasami można zjeść ''na inaczej'':-)

Odpowiedz
kabamaiga 21/11/2011 - 8:20 am

Robiłam kiedyś fasolkowe burgery, ale z dodatkiem szpinaku. Te Twoje bardzo mi się podobają.

Odpowiedz
Monica 21/11/2011 - 10:03 am

Burgery! Wpadam do ciebie na obiad 😉 Zawsze podziwiałam je na blogach i innych stronach i zazdrościłam, bo…wydawały mi się trudne do wykonania, pracochłonne…nic bardziej mylnego. Świetne są i niezwykle apetycznie wyglądają 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
alucha 21/11/2011 - 11:27 am

Jadłam jakiś czas temu pasztet z fasoli i niestety nie podszedł mi za bardzo, ale wiem, że była to wina niewielkiej ilości konkretnych przypraw. Ja wolę jednak ostrzejsze smaczki albo właśnie pietruszkowe ;), więc Twój przepis brzmi świetnie! I jak ładnie wygląda 😉

Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
ilka_86 21/11/2011 - 11:54 am

Pyszne burgery!:)
Malwinko zapraszam na mojego bloga do konkursu: http://uwielbiamgotowac.blogspot.com/2011/11/konkurs-i-recenzja-produktu-kubus-go.html
buziaki :))

Odpowiedz
Małgosia 21/11/2011 - 12:43 pm

mniam! to cos bardzo w moim guscie, bo uwielbiam takie kotletowe roznosci. eksperymentowalam juz z ciecierzyca, trzeba by sie przerzucic na fasole 🙂
pozdrawiam :*

Odpowiedz
kachna 21/11/2011 - 2:10 pm

wyglądają bardzo apetycznie 🙂
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 21/11/2011 - 3:23 pm

o, a ja zrobiłam dziś świeże bułeczki:) to zapraszam do mnie z tymi hamburgerami Malwi:)

Odpowiedz
"moje pasje" 21/11/2011 - 3:58 pm

wyglądają fantastycznie 🙂 Koniecznie muszę wypróbować 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Dorota 21/11/2011 - 4:27 pm

Miło mi poinformować że wyróżniłam Twój blog:
http://doowa.blogspot.com/2011/11/wyroznienie.html

Odpowiedz
HotChilli 21/11/2011 - 11:03 pm

Wow, wygląda on smakowicie, choć ja bym chyba jednak zrobił 50/50 fasola z mięsem 😉 Muszę spróbować!

Odpowiedz
smakowite.com 23/11/2011 - 11:17 am

Fajny pomysł. Też mam ostatnio fazę na rózne kotlety 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 5:43 pm

A u Ciebie jak zwykle podane wspaniale! Od razu smaku nam narobiłaś :-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Małgorzata Kłucińska 01/10/2013 - 3:03 pm

czy można je upiec w piekarniku zamiast na patelni? 😉

Odpowiedz
Malwina 01/10/2013 - 3:18 pm

Jasne. Należy je delikatnie posmarować oliwą, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni bez termoobiegu przez 20-25 minut. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę.

Odpowiedz
Anonimowy 07/03/2014 - 1:07 pm

Dziś zrobiłam burgery na obiad i jestem zachwycona! Tym bardziej, że nie przepadam za fasolą. Zaskoczenie pełne i bardzo pozytywne. świetny przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies