Czekoladowo-pomarańczowy pudding ryżowy

przez Malwina

Jakiś czas temu Maggie wpadła na pomysł, aby wspólnie przygotować ryżowy pudding. Zabawa polegała na tym, iż każdy przygotuje dowolny pudding, jaki tylko zechce, byleby w swoim składzie zawierał on ryż. Słodkie ryżowe puddingi bardzo lubię, można z nimi eksperymentować do woli, wzbogacać o ulubione bakalie, owoce, syropy. Są też świetnym rozwiązaniem dla zalegającego w lodówce mleka. 
Do tej pory robiłam kilka puddingów, ale nigdy czekoladowego. Na pierwszy ogień poszło połączenie gorzkiej czekolady i pomarańczy, całość wzbogaciłam kilkoma ziarenkami różowego pieprzu. Wyszło na prawdę idealnie. 

Razem ze mną pyszne puddingi przygotowały:  DobrusiaEmma, Ewelinka, Gin, Ilonka, Maggie, Pela, Pluskotka, Shinju oraz nasz rodzynek Michał.  Serdecznie Wam dziękuję i do następnego razu. 

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY PUDDING RYŻOWY

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 4 szklanki mleka 
  • 100 g krótkiego ryżu
  • 70 g cukru brązowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka likieru Cointreau
  • do ozdobienia bita śmietana, skórka otarta z pomarańczy
  • opcjonalnie 2-3 ziarenka różowego pieprzu lub pół łyżeczki chili w proszku 
W garnku umieszczamy mleko, skórkę z pomarańczy, cukier i ryż. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (jeśli wytworzy się kożuch, zdejmujemy go). Po około 30-35 minutach ryż powinien być ugotowany. Wówczas zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i likier, a następnie intensywnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Z tych proporcji czekolady otrzymamy bardzo gęsty pudding. Jeśli chcemy, aby miał rzadszą konsystencję, wówczas dodajemy mniej czekolady. Możemy także użyć czekolady mlecznej, bądź pół na pół mlecznej i gorzkiej. Pudding możemy przechowywać w lodówce 2-3 dni. 
By puddingowi dodać nutkę pikanterii, możemy do gotującego się mleka dodać 2-3 rozkruszone ziarenka różowego pieprzu, bądź odrobinę chili w proszku. 

Przepis na pudding dodaję do akcji organizowanej przez Dobromiłę- 100 lat Lucy Maud. Inspiracją był fragment książki Janka ze Wzgórza Latarni:

„Jane specjalizowała się w zbieraniu przepisów i uważała dzień za stracony, jeśli nie udało jej się zdobyć jakiegoś i zapisać go na czystych stronicach Kuchni dla początkujących. Nawet pani Snowbeam dała jej jeden – na pudding z ryżu.
– Jedyny jaki jadamy – wyjaśnił Mały John – Ten jest tani”

22 komentarze
0

22 komentarze

Emma 19/11/2011 - 6:03 pm

wygląda bardzo apetycznie i tak też na pewno smakuje :).
dziękuję za spotkanie w wirtualnej kuchni!

Odpowiedz
Kermeet 19/11/2011 - 6:06 pm

Ciekawe połączenie smaków i jak zwykle piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
chantel 19/11/2011 - 6:24 pm

zawsze lubiłam połączenie czekolady z pomarańczą 🙂 Dzięki za wspólną zabawę 🙂

Odpowiedz
Hania-Kasia 19/11/2011 - 6:27 pm

Podoba mi się, że jest tak mocno czekoladowy. Bardzo apetyczny.

Odpowiedz
Dusia 19/11/2011 - 6:27 pm

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
slyvvia 19/11/2011 - 6:41 pm

Fantastyczny. Takie desery mogę jeść codziennie 😀

Odpowiedz
shinju 19/11/2011 - 7:32 pm

Pudding ryżowy jadłam po raz pierwszy. Jestem pewna, że będę do niego wracać i kombinować ze składnikami, bo smakowało mi bardzo. Czekoladę kocham, więc myślę że Twój smakowałby mi.

Odpowiedz
Smak Chwili 19/11/2011 - 8:19 pm

Witaj, wyróżniłam twojego bloga. 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 19/11/2011 - 9:23 pm

Lubie takie smakowitości 🙂 czekolada i pomarańcza to mój nr 1 jeśli chodzi o desery 🙂

Odpowiedz
Majana 19/11/2011 - 10:34 pm

Musi byc pyszny,bo wygląda znakomicie:) Takie troszkę świąteczne połączenie smakowe 🙂

Odpowiedz
Dobromiła 20/11/2011 - 6:36 am

Czekolada z pomarańczą, pycha! Twój pudding musiał być pyszny.
Fajnie że zorganizowałaś po raz kolejny to wspólne gotowanie i że można nim było tak fajnie zainaugurować moją akcję.

Odpowiedz
Maggie 20/11/2011 - 7:13 am

Wlasnie czekoladowy jest nastepny na mojej liscie 🙂 Wyglada przepysznie! Mimo, iz przed chwila zjadlam sniadanie, z radoscia opedzlowalabym pucharek takiego puddingu.

Odpowiedz
atina 20/11/2011 - 7:49 am

Bardzo fajny:) Lubie takie desery 🙂

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 20/11/2011 - 9:21 am

to ja sobie przepis Malwi zapiszę i zamiast kupować w końcu zrobię sobie sama:)

Odpowiedz
Blackdiamondin 20/11/2011 - 10:48 am

super ten pudding:)

Odpowiedz
klliisiaa 20/11/2011 - 11:01 am

ciekawy przepis 🙂

Odpowiedz
aga-aa 20/11/2011 - 3:32 pm

wygląda cusnie, choć dla mnie za bardzo czekoladowy, bom ja bardziej wytrawna niż słodka, ale gdybym tak mniej czekosłodyczy dodała to myślę, że miałabym super deser 🙂

Odpowiedz
asieja 20/11/2011 - 4:49 pm

czekoladowy.. najpyszniejszy.

Odpowiedz
ilka_86 20/11/2011 - 7:14 pm

mmm… jak tutaj czekoladowo i pomarańczowo! uwielbiam to połączenie:) dziękuję Malwinko za wspólne gotowanie:)

Odpowiedz
Pluskotka 20/11/2011 - 8:58 pm

Smakowała mi czekolada pomarańczowa z chili, więc myślę, że twój pudding by mi również przypadł do gustu.

Odpowiedz
Biedr_ona 23/11/2011 - 5:44 pm

Już wiem jaki deser będę w weekend konsumować ;-D Dzięki za pomoc ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Justinek 24/11/2011 - 6:37 pm

Jej, to musi być pyyyszne, przeraża mnie tylko troche ta kaloryczność :/

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies